Foliumzuur in voedsel of net via een pilletje of tabletje? Wat is nou het beste voor een zwangere vrouw?
Foliumzuur is een vitamine. Artsen raden mama’s aan om het, in tabletvorm, te nemen vanaf de zwangerschapswens tot de start van het eerste zwangerschapstrimester. Het innemen van foliumzuur helpt open ruggetjes en open schedels bij ongeboren baby’s te voorkomen.
Foliumzuur bepalend voor baby’s gezondheid
Recent onderzoek aantoont dat de pre-zwangerschapsperiode tot 75% van een baby’s gezondheid bepaalt. Niet alleen de gezondheid bij de geboorte, maar het hele verdere leven van de baby wordt bepaald door hoe een vrouw zich ‘gedraagt’ tijdens haar zwangerschap. Al vanaf het begin van de zwangerschap zou je foliumzuur moeten innemen. Want door deze vitamine in te nemen, verlaag je de kans op ernstige aandoeningen bij je ongeboren kind: een open rug of een open schedel bijvoorbeeld.
Ook als je je wil voorbereiden op een zwangerschap, raden gynaecologen aan om foliumzuur te nemen.
Maar wat is beter: foliumzuur in voedsel of foliumzuur via een tabletje of pilletje?
Foliumzuur uit pil of in voedsel
Hoe gezond je als zwangere ook eet, het is onmogelijk om voldoende foliumzuur via je dagelijkse voeding binnen te krijgen. Het is een vitamine en zit bijvoorbeeld in verse groenten, fruit en volkoren producten. Het is een van de weinige vitamines die we zelden genoeg in voedsel binnen krijgen. Zeker zwangere vrouwen zouden al heel veel moeten eten, om de gewenste hoeveelheid op te nemen.
Bovendien wordt het foliumzuur van een pil sneller opgenomen in het lichaam. Je kunt het gewoon bij een drogist of apotheek kopen. Vraag naar tabletten van 0,4 of 0,5 milligram (mg). Je hebt geen recept nodig van een dokter. Er zijn ook speciale multivitaminen voor zwangere vrouwen. Ook die kun je zonder recept kopen bij een drogist of apotheek.
Controleer altijd op de verpakking of een tablet de juiste hoeveelheid foliumzuur bevat. Je huisarts, vroedvrouw, gynaecoloog, apotheker zal je hier zeker meer informatie over verschaffen.
Leestip: Welk foliumzuursupplement is er vrij verkrijgbaar in Vlaanderen?
Hoewel dit geldt voor alle aanstaande moeders, heeft vooral de volgende groep er alle belang bij te zorgen voor een voeding die rijk is aan foliumzuur (en aan pillen):
- vrouwen die lijden aan epilepsie of aan chronische bloedarmoede
- vrouwen die veel diëten gevolgd hebben
- of die reeds een baby hebben gekregen met een neuraalbuisinfectie.
Foliumzuur in voedsel: wat eten?
Zoals gezegd, is het relatief moeilijk op te nemen uit voeding. Om een voorbeeld te geven: om aan de gewenste hoeveelheid te raken, zou een zwangere vrouw minstens 50 bruine bonen, 50 bruine boterhammen, 5 kilo aardappelen of een halve kilo spruitjes extra zou moeten eten. En dat dagelijks (!).
Toch is het eten van foliumrijk voedsel een pré. Een te veel uit de voeding is niet schadelijk. Bij synthetisch foliumzuur uit tabletten moet je wel opletten voor een te hoge dosering.
Wil je gezond eten voor je baby of omdat je zwanger wil worden, zet dan de volgende dingen regelmatig op je menu –
- peulvruchten
- bindsla
- spinazie
- vers sinaasappelsap
- ananas in blik
- lever
- gist
- asperges
- broccoli
- erwten
- spruitjes
- rode biet
- kropsla
- avocado
- frambozen
- braambessen.
- wortels
- tomaten
- groene bonen
- maïs
- aardappelen
- eieren
- aardbeien
- bananen
- pompelmoezen
- gedroogde vruchten
- granen en brood
- melk
- bananen
Algemene conclusie
Je kan natuurlijk foliumrijk voedsel op je menu zetten, maar artsen zullen altijd aanraden om extra foliumzuur in tabletvorm bij te nemen. Neem foliumzuur van het moment dat je aan kinderen wil beginnen tot zeker aan de start van het eerste zwangerschapstrimester. Laat je adviseren door een arts!
Zo maak je je lijf babyproof; 5 X voorbereiden op een zwangerschap als een pro
3 x superfood – Dit moet je absoluut eten tijdens je zwangerschap voor een gezonde baby
Q: Wat denk jij?