Besparen op babyspullen begint al tijdens de zwangerschap. Je bent dolenthousiast bezig met het verzamelen van de uitzet, nog voor je kindje er is. De kosten van een baby zijn altijd hoger dan verwacht.
Kosten van een baby hoger dan verwacht
Je eerste baby krijgen is al heel erg spannend. Is het gezond? Heeft het tien teentjes? Wat gaan ze zeggen op mijn werk? Hoe ga ik er uit zien als tientonner? En dan die uitzet. Gek word je ervan. Het internet bulkt van de lijstjes – maar wat heb je ervan nodig en wat niet? En wat gaat dat grapje wel niet kosten?
Toekomstige ouders blijken best wel goed voorbereid op die vraag. Bijna een kwart (23%)* schaft de meeste spullen zelfs al voor de zwangerschap aan.
*Deze en alle volgende cijfers uit dit artikel komen uit een onderzoek van Kind&Gezin uit 2017. Het onderzoeksrapport zelf is niet meer beschikbaar, maar ik veronderstel dat ze nog steeds indicatief zijn voor 2023.
Toch vindt de helft van de ondervraagde ouders de kosten die gemoeid zijn bij de komst van het eerste kind veel hoger dan verwacht. Uit onderzoek blijkt dat ouders ongeveer 2.000 euro uitgeven aan de eerste babyuitzet.
Een kwart (25%) geeft aan dat zij zonder giften, zoals geld of tweedehands producten, zich niet alles hadden kunnen veroorloven. Een op de veertien (7%) heeft zelfs geld moeten lenen om de komst van het eerste kind te bekostigen.
Onverwachte en onderschatte kosten
Dat er babykleertjes, een wieg en een kinderwagen nodig zijn bij de komst van de eerste baby is voor niemand een verrassing. Toch zijn er heel wat producten die voor een flink aantal toekomstige ouders toch onverwacht blijken te zijn.
Zo is een derde (32%) zich vooraf niet bewust dat er bij voeding iets meer komt kijken. Kolfapparaten, zoogkompressen of een sterilisatie set voor flessen? Tja.
Ook vallen de kosten voor sommige spullen en diensten hoger uit dan vooraf verwacht. Een vijfde (22%) schrikt vooral van de hoge kosten van kinderopvang, gevolgd door benodigdheden bij borstvoeding (14%), de kinderwagen (14%) en kunstvoeding (10%).
Geadviseerd worden in de winkel of online?
Ruim een derde (37%) van de toekomstige ouders schaft de meeste babyspullen aan in het tweede trimester van de zwangerschap. Bijna een kwart (23%) doet dit in het derde trimester. Een op de twintig is minder goed voorbereid en koopt de meeste spullen pas na de bevalling.
Specifieke babywinkels hebben de voorkeur als het gaat om waar babyspullen worden aangeschaft, zowel fysiek (79%) als online (22%).
De helft (49%) van de toekomstige ouders wil zich namelijk het liefst laten adviseren door medewerkers van deze winkels – vooral de mannen blijken het onzekerst te zijn (55%). Vrienden en familie met kleine kinderen (45%) en online reviews van anderen (41%) worden daarnaast ook vaak geraadpleegd voor informatie.
Tweedehands babyspullen geen probleem
Ruim vier op de vijf (81%) toekomstige ouders vindt babyproducten veel te duur. Niet verrassend dat er dus op verschillende manieren bespaard wordt bij de aanschaf ervan.
Als ouders nieuwe spullen kopen wordt er vooral gelet op aanbiedingen van fysieke winkels (60%). Ook worden webwinkels vergeleken (47%) of online kortingscodes gebruikt (15%) zoals die van Kortingcode.be.
Maar wat betreft babyspullen vinden toekomstige ouders het ook niet erg om tweedehands spullen te gebruiken. De helft schaft producten tweedehands aan of krijgt/ leent deze van vrienden en familie. Er wordt vooral bespaard op de babykamer (58%), box (58%), autozitje (54%) of kinderwagen (52%). Besparen op baby begint daarom steeds met een overweging
Besparen op baby = overwegen
Ooit spendeerde een kennis van me, zwanger van haar derde en waarschijnlijk laatste kind, 1500 € aan ledikant- en parkbekleding, omdat Beyoncé dezelfde had. Natuurlijk heeft eenieder zijn eigen mening over wat je als kersverse ouder, nodig hebt voor je baby.
Als je wil besparen, maak dan de overweging tussen wat je écht nodig hebt en wat je zou willen hebben. Daartussen zit een wereld van verschil – en een hoop euro’s. Ik kan je een lijst geven van minstens 100 dingen, die je nodig hebt voor je boreling, maar of je ze écht nodig hebt, is een ander paar mouwen. De kennis had wellicht park- en ledikantbekleding zoals alleen Beyoncé die had, maar ik geef liever 1500 € uit aan luiers – en geloof me, dat bedrag haal je vlotjes.
Leg een baby- of geboortelijst aan
Wie slim is, legt een babylijst aan. Ook hier is het aangeraden om ‘echt nodig hebben’ als eerste op die lijst te zetten, want ook die spullen kosten gigantisch veel geld. Voor hebbedingetjes wacht je beter de geschenken af van de mensen, die niét naar de lijst grijpen ter inspiratie.
Lees meer op MamaExpert
GASTBLOG: 7 tips om te besparen op je babyuitzet
Leen spullen of ga naar de kringwinkel
Waarom probeer je grote stukken – zoals een wieg, een ledikantje, een verzorgingstafel – niet te lenen ? Zulke meubels zijn slechts van tijdelijke aard en staan, eens niet meer gebruikt, danig in de weg. Terug naar afzender, met een grote bos bloemen erbij en hoppekee, alweer geld bespaard. Wie denkt na het eerste kind nog puf te hebben voor een volgend, kan er voor opteren bepaald grote stukken wél nieuw te kopen en die door de nieuweling te laten ‘afdragen’. Kies in dit geval dan voor duurzaam en stevig en voor een unisex kleur. You never know.
Handige Henrietta’s laten zich door hun dikke ‘bump’ niet van de wijs brengen en gaan aan de slag met meubelen uit de kringwinkel. Stevig schuren, twee lagen verf erop en uw dreumes heeft een nieuwe slaapkamer. Wie aan de toekomst denkt, koopt trouwens een meegroeibed !
Ook op luiers kan je geld besparen
Luiers zijn net als flessen- en potjesvoeding. Ze betekenen in een babybudget een megagrote kostenpost, nét omdat ze gemakkelijk zijn; voor gemak betaal je namelijk. Wie zich van herbruikbare, katoenen luiers bedient, is moeilijker af, maar bespaart wel geld. In sommige gemeentes worden er tot 70% subsidies gegeven voor het gebruik van de katoenen luier. Baby’s hebben nl. een grote ecologische voetafdruk, tot wel 1 ton afval per kind tot 2,5 jaar*
Vooruitziende mama’s spenderen al een stuk van de zwangerschap aan het zoeken van luierdeals (bv. Pampers in het Kruidvat worden af en toe met ongelooflijke kortingen de deur uitgedaan) en slaan meteen een grote voorraad in. Hou er wel rekening mee, dat je baby niet élke luier goed verdraagt. Ook ik heb moeten zoeken naar de ideale luier en dat bleek voor ons het huismerk van Kruitvat te zijn.
Borstvoeding versus de fles
Moet het nog gezegd worden? Borstvoeding is steeds op de juiste temperatuur en heb je altijd bij de hand. Bovendien bevat de melk alles wat je baby nodig hebt op dat bepaald moment van zijn leven en is het gratis ! Weet dat je melk behalve tegen muggenbeten, ook nog helpt tegen luieruitslag, oorinfectie, een vastzittende neus, acné en zelfs om je make-up te verwijderen.
Flessenvoeding is een stuk duurder – wij gebruikten na veel gepalaver Nutrilon Antiregurgitatiemelk voor baby’s, die gemakkelijk ‘teruggeven’.
De AR valt volgens de Belgische wet onder medicijnen en mag niét buiten een apotheek worden verkocht. Da’s jammer voor het budget, want in Kruidvat kan je alle andere Nutrilon’s verkrijgen aan sterk verminderde prijzen tegenover de apotheek.
Toch is dit geen pleidooi voor borstvoeding – ik heb zowel borst- als flessenvoeding gegeven en vond aan beide methoden zowel voor-als nadelen kleven.
Kleding hoeft niet duur te zijn
Kinderen zijn niet zuinig op hun kleding. Ze groeien als kool of ze spelen er wel gaten in op school. Of ze gooien hun groentehapje erover in de kinderopvang. Koop zoveel mogelijk tweedehands dus.
Dat kan in gespecialiseerde kledingzaken, maar ook in de Kringwinkel wordt alle kleding netjes gewassen, gestreken en op kleur gehangen. Heel prettig om te gaan winkelen.
Doe zoals ik en krijg het laatste kind van de familie en álle ‘afdankertjes’ van je zussen. Ik heb hopen geld bespaard door niet vies te zijn van tweedehandskleding. Bovendien struinde ik tweedehands.be en ebay af op zoek naar partijen gedragen kleding – het feit dat je een pakket laat afkomen in plaats van telkens één kledingstuk scheelt ‘m in de de verzendingskosten. Niet alle kleding in zo’n pakket zal je smaak zijn, maar omdat het zo goedkoop is, hoef je je niet verveeld te voelen om iets weg te gooien of door te geven.
Wil je toch nieuwe kleding, kan je geld besparen door je op de mailinglist te zetten van je favoriete kinderwinkels, zodat je als eerste op de hoogte bent van koopjes en kortingen. Probeer zoveel mogelijk aan te kopen tijdens de officiële koopjesperiode en struin braderijen af.
Naar de crèche of niet?
Informeer je op voorhand goed over de kosten van een officiële kinderopvang. Die kan een flinke hap uit het gezinsbudget betekenen.
Sommige opvang bepalen zélf wat je moet betalen, maar zelfs in door Kind & Gezin-gecontroleerde opvang kan de duurste formule oplopen tot vele euro’s per dag, als je téveel verdient. Sommige moeders of vaders kiezen ervoor oma- opa in te schakelen om de kosten te drukken of stoppen geheel of gedeeltelijk met werken.
Overweeg of dit voor jou een oplossing is – werken is niet alleen een kwestie van geld verdienen. Werken draagt bij aan zelfverwezenlijking en geluk en zorgt voor een gevoel van veiligheid, controle, zekerheid en structuur in het dagelijkse leven. Wie niet buitenshuis werkt, mist wellicht ook het faciliterend effect dat werk biedt om niet buiten een sociaal netwerk te vallen. Wellicht een aantal factoren om mee te nemen in je overweging.
Dit waren vijf tips om geld te besparen bij de geboorte van je ukkie. Welke tips kan jij nog meegeven in de comments om het familiebudget, zeker het eerste jaar, in evenwicht te houden?