Geld besparen. Het is en blijft een hot topic op deze blog. Deze tips om geld te besparen in je vaste kosten en als je gaat winkelen, zijn de moeite waard. Want kleine beetjes helpen.
Geld besparen in de vaste kosten
Vaste kosten zijn de facturen voor gas, elektriciteit, water en je telefoon- en internetkosten.
- Wij hebben een programmeerbare thermostaat. Deze thermostaat helpt ons om de temperatuur in huis te regelen in functie van onze aanwezigheid. Als we ’s ochtends opstaan, is het heerlijk warm.
- Draag pantoffels binnen. Of van die lekker dikke sokken! Wist je ook dat wie zijn schoenen wisselt voor pantoffels, over het algemeen een schoner huis heeft dan wie dat niet doet?
- Ik kan niet zonder mijn hittepitten ’s avonds. En mijn plaid(s). De verwarming gaat dan steevast op een lager pitje.
- Als mijn kinderen zeuren dat het kil is in huis (wat schromelijk overdreven is), trek ik ze een extra laagje aan – een trui of zo.
- Om telefoonkosten te drukken, (video)bel je via What’s app of via facebook Messenger.
- Wij vervingen onlangs een aantal lampen door LED; die zijn stukken zuiniger dan de klassieke lamp. Je hoeft niet als een gek al je lampen te gaan vervangen; geeft er eentje de geest, dan is het moment gekomen. Geen zin in LED? Kies dan voor spaarlampen.
- Wij leren onze kinderen al van kleins af aan dat ze lampen moeten uitschakelen als ze een kamer verlaten en dat als het buiten (nog) licht genoeg is, ze ze moeten uitlaten. Je kan niet snel genoeg beginnen met je kinderen te leren geld besparen, zeg ik altijd.
- We leren ze nog meer: de kraan moet dicht tijdens het tandenpoetsen. Geen waterverspilling hier.
- Neem deel aan groepsaankopen voor elektriciteit, gas en zonnepanelen.
- Zodra je je jaarlijkse afrekening krijgt van je energoecontracten, doe de vergelijkende V-Test en kijk waar en wat je kan besparen. Doe hier de V-Test voor gezinnen.
- Zo lang het niet vriest, gaat de verwarming niet aan op onze slaapkamers.
- Installeer rolluiken; scheelt makkelijk een graad of twee binnenshuis.
- Wij nemen zelden een bad; (bijna) altijd een douche en zolang het nog kan, deel ik die met minstens één kind.
- De douchekop hebben we onlangs vervangen door een waterbesparende.
- We checken geregeld of we onze telefoonladers niet in het stopcontact hebben steken, terwijl er geen telefoon aan hangt.
- Bespaar op wassen en strijken. Draai bijvoorbeeld geen halfvolle wasmachine. Hier lees je er meer over!
- Zeg de papieren versie op van je dagelijkse krant en kies voor de goedkopere digitale versie.
- Wij investeerden in nieuwe en zuinigere apparaten: een koelkast, een fornuis, een diepvriezer, een wasmachine. Onze wasmachine kwam van een winkel, die zich focust op licht beschadigde toestellen. Vaak gaat het om krassen of deukjes die geen enkele invloed hebben op de werking van het toestel. De toestellen zijn trouwens nieuw.
- Ook een mogelijkheid: koop een toonzaalmodel.
Geld besparen in de winkel
- Neem een groente-abonnement.
- Koop niet bij tankstations.
- Neem een herbruikbare boodschappentas mee. Plastieken tasjes kosten veel te veel (en terecht!)
- Ook een topper: ga winkelen voor sluitingstijd. In onze plaatselijke Delhaize ploppen de snelverkoopkortingen dan plotseling als paddenstoelen uit de grond. Gek.
- Naar verluidt zou het goedkoper zijn, als je gaat winkelen in Nederland. Zo zouden voedingsmiddelen in Nederland gemiddeld zo’n 12,5 procent goedkoper dan in Vlaanderen. De andere supermarktproducten vallen zo’n 10 procent voordeliger uit bij onze noorderburen. Je kan ook geld besparen door in Duitsland te gaan winkelen.
- Op websites zoals visinfo kan je nagaan welke vis goedkoop is in welk seizoen.
- Ga shoppen na de feestdagen. Dan gooien ze er mee naar je hoofd – de chocolade sinterklaasfiguren, de kerstbushes en de paaseieren. Ook de kerstverlichting en de – decoratie is dan een stuk goedkoper, evenals de rode hartjes voor Valentijn.
- Ken je winkels zoals de Grabbelton? Daar slaan wij vaak in bulk budgetvriendelijke producten in als wasmiddel en douchegel. Kijk door de wanorde van de winkels heen, want het loont de moeite!
- Anderzijds is in bulk kopen niet àltijd een koopje – in ketens zoals de Macro loont het de moeite van even uit te rekenen of je wel degelijk bespaart als je ineens in het groot haalt.
- Aardbei-, tomaten-, brood- en wat is er nog allemaal aan automaten zijn heus niet altijd goedkoper. Ook nachtwinkels zijn doorgaans duurder dan de gemiddelde winkel.
- Hou op facebook de lokale verkoophoekjes in de gaten. Ze zijn niet alleen handig om zelf budgetvriendelijk op te shoppen (of te ruilen), maar ook als je zelf van je spullen af wil.
- De duurste producten, die waar de supermarkt het meeste winst op maakt, staan steeds op ooghoogte. Voor de goedkopere moet je je dus bukken of op je tenen gaan staan, want die staan onderaan of bovenaan in het rek.
- Halveer maar meteen wat aangegeven is op de verpakking van je wasmiddel; de wasmiddelfabrikant bepaalt de hoeveelheid vanuit commercieel oogpunt.
Belangrijke websites om geld te besparen in het gezinsbudget
- TagCity is een jonge Belgische startup uit Kortijk. De jonge oprichters zijn echte experts in het verzamelen van aanbiedingen, promoties en kortingen van online winkels. Want geef toe, wie krijgt nu niet graag korting als je een bestelling plaatst op het internet? Dankzij TagCity kun je nu bijna overal goedkoper online shoppen!
- FamilyCard is een initiatief van 4P Media Group BVBA uit Aalst. Hun enthousiaste team regelt elke dag nieuwe deals met webshops opdat jij altijd extra korting krijgt, als je bij hen iets aankoopt. Geen gedoe met punten en badges, want die korting betalen ze jou gewoon netjes terug in cash. Met de FamilyCard – een digitale spaarkaart – kan jij bij honderden Belgische én internationale webshops altijd besparen op je online aankopen.
Lees meer op MamaExpert over geld besparen
Boodschappenbudget: wat is normaal?
Mijn beste 39 tips om geld te besparen op je boodschappen budget
Budgettips voor een nieuw schooljaar: Een nieuw schooljaar hoeft geen centen te wreten!
Q: Welke tips om geld te besparen heb jij om te delen? Ik hoor ze graag in de comments. Bedankt alvast.
One thought on “32 tips om geld te besparen in de winkel en in je electriciteitsfactuur”
Men vergeet ook vaak om jaarlijks de (al dan niet verplichte) verzekeringen te vergelijken, misschien omdat de vergelijking wat saaier of ingewikkelder is dan producten in een supermarkt te gaan vergelijken. Maar het is echt een must-do omdat je best grote verschillen kan krijgen tussen verschillende aanbieders. De meeste verzekeraars drijven hun prijzen op, maar zij doen dat niet met dezelfde marges, en daarom is het zaak om de plannen en prijzen jaarlijks even naast elkaar te leggen, en de beste match aan te gaan.
Kristof onlangs geplaatst…Vergelijken loont meer om meer