Een maandmenu maken bespaart je geld en tijd. Van weekmenu naar maandmenu. Dat is de bedoeling van dit artikel.
Een weekmenu maken is handig. Door van te voren vast te stellen wat je de hele week gaat eten, kan je al je boodschappen in één keer doen. Of op de zondagvoormiddag koken voor een hele week. Dat heet meal of food preppen.
Een weekmenu maken bespaart tijd.
Wat je moet weten over een weekmenu
Handleiding voor de beginnende foodprepper
Maar in plaats van een weekmenu kan je ook een maandmenu maken. Dat betekent dat je dan 30 maaltijden gaat inplannen. Je gaat dus vier weekmenu’s bedenken of een menu van 30 (31) dagen.
Het idee sprak me al langer aan, dus ik heb het geprobeerd om een maandmenu te maken.
- Bespaar geld: Het grote voordeel van een weekmenu is dat je minder vaak naar de supermarkt gaat, waardoor je kosten zal besparen. Met een maandmenu kan je nog voordeliger je boodschappen gaan plannen en nog minder naar de winkel gaan.
- Bespaar tijd: Het maken van een maandmenu scheelt veel tijd. Niet alleen het doen van je boodschappen gaat een stuk vlotter, je weet precies wat te koken. Door te werken met een planning kun je direct aan de slag en binnen 30 minuten een maaltijd klaar hebben staan.
- Altijd inspiratie: Je hoeft niet elke week van nul te beginnen. Hergebruik maaltijden, maak een top 30 van jullie favoriete gezonde maaltijden en laat deze regelmatig terugkomen. Zo gaat niet alleen je planning sneller, maar is ook iedereen in je gezin tevreden. Doordat je hier ook een boodschappenlijst kan maken, win je nog meer tijd.
De planning van de maand
Om een maandmenu te maken heb je zicht nodig op je agenda. Hoe ziet de planning er uit voor de maand, die komt?
Zijn er drukke dagen, want je dochter moet naar de balletles? Plan dan een gemakkelijk menu. Op de dagen dat je alle tijd hebt om te koken, plan je recepten die meer tijd nodig hebben.
Toptip
Win tijd op weekdagen door in het weekend te gaan meal of food preppen!
Een voorraadkast
Zelf winkel ik elke week en met een maandmenu is dat niet anders. Maar ik kan me voorstellen dat je met een maandmenu het aantal winkelbeurten kan beperken. Je koopt meteen méér houdbare producten om ze op te bergen in je voorraadkast.
Een voorraad in huis hebben aan bepaalde levensmiddelen is een slimme zet! Ook een diepvries is handig, als je een maandmenu op poten wil zetten.
Ik bewaar pasta, rijst, chocolade, ontbijtgranen en nog veel meer in onze voorraadkast. En ik koop deze vaak op momenten dat ze in promotie staan.
In een later artikel vertel ik je meer over hoe je goedkoop een voorraadkast kan vullen.
Over het organiseren van een voorraadkast
Een diepvries
Maak optimaal gebruik van je diepvriezer, als je een maandmenu wil gaan maken.
Plan één keer per maand een food prepping in, waarbij je grotere porties maakt. Verdeel ze in wat je onmiddellijk gaat gebruiken in het weekmenu en de rest gaat de vriezer in om later (binnen het maandmenu) te gebruiken.
De gouden regel is: wat er eerst in gaat, moet er ook als eerste weer uitkomen.
Toptip
Ik plan af en toe een ‘eet-je-diepvries-bijna-volledig-leeg’-week in. Supergemakkelijk en supergoedkoop!
Minstens 30 recepten of combinaties van ingrediënten.
Om te koken, heb je recepten nodig. Een andere mogelijkheid is dat je werkt met lijsten met ingrediënten.
- Kijk naar de voorkeuren van je gezinsleden. Wat eten ze graag? Het heeft geen zin om recepten te bedenken, waarvan de helft in de vuilbak belandt.
- Schrijf op een blad alle lievelingsrecepten op van je gezinsleden. Probeer er 30 te bedenken (of meer). Inspiratie vind je in kookboeken, Pinterest en op online op gespecialiseerde receptenwebsites. Ik steel bijvoorbeeld veel van deze.
- Maak drie lijsten met ingrediënten: eentje met vlees en vis, groenten en bijgerechten (pasta, aardappelen, rijst,…). Maak 30 combinaties. Bijvoorbeeld: gestoofde wortelen met veggieburger en rijst, maar ook gestoofde wortelen met veggieburger en aardappelen.
- Probeer af en toe ’s iets nieuws. Zo leren je kinderen nieuwe smaken te ontdekken.
Toptip
Ik scheur recepten uit magazines en berg deze op in een mapje. Online inspiratie hou ik bij in Trello en op een Pinterest-bord. Het maandmenu maak ik op een blad, dat ik verdeel in 30 vakjes. Handig voor aan de koelkast.
Vaste tijdstippen is key
Maak je maandmenu telkens op een vast tijdstip: bijvoorbeeld elke eerste vrijdag van de maand, want dan zijn alle gezinsleden thuis om hun veto uit te spreken.
Ook winkelen doe je bij voorkeur op een vaste dag. Je maakt een maandmenu, op basis hiervan een boodschappenlijstje en gaat naar de supermarkt, bijvoorbeeld telkens op zaterdagvoormiddag.
Toptip
Ga voor alle houdbare producten in je maandmenu één keer (per maand) naar de winkel (of laat leveren). Voor de verse producten, die minder lang houdbaar zijn, ga je één keer per week (op een vast tijdstip). Maak altijd een boodschappenlijstje!
Werk met vaste dagen
Een maandmenu maken is easy peasy, als je met vaste dagen werkt.
Bijvoorbeeld:
Maandag = veggiedag
Dinsdag = pastadag
Woensdag = soepdag
Donderdag = Aziatische dag
Vrijdag = frietjesdag
Zaterdag = visdag
Zondag = Lazy housewife
Hou elke week van het maandmenu zulke vaste dagen aan.
Je hoeft niet altijd van nul te beginnen in een maandmenu. Kies voor roterende recepten.
Bijvoorbeeld: fishsticks met spinaziepuree komt in ons maandmenu een aantal keer terug.
Improviseren
Met een weekmenu is het minder van tel: improviseren. Al schuif ik wel ’s met de dagen, omdat bepaalde ingrediënten sneller vervallen dan verwacht. Dan maak ik wat ik op woensdag had voorzien, de maandag of zo. Toch is het niet de bedoeling dat je te veel gaat improviseren – dat gaat de bedoeling van een weekmenu voorbij.
Dit geldt dan ook voor een maandmenu: hou je zoveel mogelijk aan wat je plande. Eventueel zorg je voor een back-up. Omdat mijn dochter niet altijd wil eten, heb ik altijd een pot soep klaar staan. Zodat ze toch haar vitaminen binnen heeft, quoi.
Zoek het niet te ver
Hoe goed of hoe graag je ook kookt, af en toe de lazy housewife uithangen, is geen misdaad. Las gerust af en toe een boterhammen- of een restjesdag in.
Het concept restjesdag (je eet op van het weekmenu wat overbleef) kan ik overigens toejuichen: dood aan de voedselverspilling!
Q: Welke tips heb jij nog voor een maandmenu?