Met de stijgende energieprijzen zet je het liefst de kachel helemáál niet meer aan. Maar je wilt ook niet met je kids zitten koukleumen in huis, tips voor een warm huis zijn dus van doen. Net zo goed wil je geen onveilige situaties met kaarsen of open ovens waar je kids zich aan kunnen branden. Dit zijn 6 veilige manieren om het thuis lekker warm te hebben.
Houd de deuren dicht
De ramen houd je in de winter wel dicht en ook de buitendeur zal bij jou thuis wel dichtgetrokken worden. Maar heb je ook aan de andere deuren in huis gedacht? Als je deze dicht doet, levert dat minder kou en dus meer warmte in huis op.
Het klinkt logisch en toch is het met jonge kinderen vaak een hele klus om binnendeuren dicht te houden. ‘Doe de deur dicht’, is de meest gehoord opmerking van veel ouders. Toch is het moeite waard om af en toe even politieagentje te spelen, want gesloten deuren vormen een extra barrière tegen de koude buitenlucht. Ook gaat er op die manier minder koude lucht door het huis. Hou dus nog even vol en vertel je kinderen waarom je wil dat ze de deur dichtdoen.
Toptip: Wij gebruiken tochtstrips en tochthonden om de warmte binnen te houden.
Hang zware gordijnen op
Lekker cosy, een stel zware gordijnen voor de ramen. Misschien doet dit je denken aan je oma en gruwel je van het idee om gordijnen van velours of fluweel voor je ramen te hebben. Toch hadden onze grootmoeders het nog niet zo gek bekeken. Zware gordijnen zijn namelijk meesters in het tegenhouden van luchtstromen. Je hebt tegenwoordig gelukkig meer keuze dan fluweel en velours alleen. Er zijn namelijk thermische voeringen die net zo goed werken als deze zware stoffen. Zo kun jij precies díe gordijnen ophangen waar je blij van wordt en zit jij en je gezin er tegelijkertijd lekker warmpjes bij.
Toptip: Onlangs lieten wij ook rolluiken plaatsen – ook die helpen om je huis warm te houden.
Leg een vloerkleed of tapijt neer
Een vloerkleed of tapijt staat gezellig en is lekker warm voor de voetjes. Je kids spelen er vast graag op en ook bij het opstaan is het heerlijk als je je voeten zacht en warm kunt neerzetten. Tapijten helpen bovendien om warmteverlies via de vloer te voorkomen. Daarmee sla je twee vliegen in één klap.
Toptip: Als je kranten onder een vloerkleed of een tapijt legt, zorgt dit voor een extra isolatielaag (alle beetjes helpen).
Haal de zon in huis
Hoewel de zon in de winter minder kracht heeft, helpt het nog altijd om de zon in huis te halen. Open gordijnen als de zon schijnt en haal planten die tegen het huis groeien weg. Controleer ook op andere obstakels die tegen het huis staan en verwijder deze.
De zon in huis zorgt overdag voor lekker veel licht. In de avond verlicht je je huid met zuinige LED-lampen. Deze geven wel geen warmte, zoals kaarsen, maar zijn wel zo veilig met de kids. Bij Lampdirect vind je voordelige LED verlichting.
Haal meubels weg voor de verwarming
Mocht je nog een stoel of bank voor de verwarming hebben staan, geef die dan een ander plekje.Dan kan de warmte vrij de kamer in stromen en daar heb jij profijt van. Als je toch bezig bent, plaats dan meteen radiatorfolie achter de verwarming om te voorkomen dat de warmte naar buiten gaat.
Ga vaker koken en bakken
Je hoeft een hete oven niet open te laten staan voor meer warmte in huis. Het is voldoende om wat vaker te koken of te bakken. Dus maak een heerlijke zelfgekookte maaltijd en ga gezellig koekjes bakken met je kids. Het warme fornuis en de oven helpen om de lucht te drogen en de keuken te verwarmen.
Kook vooral gerechten waarbij er geen stoom vrijkomt, want dat verhoogt de luchtvochtigheid. Vocht heeft een grotere vermogen om warmte te absorberen dan droge lucht. Daardoor voelt vochtige lucht in de winter kouder aan dan droge lucht en is er meer warmte nodig om vochtige lucht aangenaam te laten aanvoelen. Met een lagere luchtvochtigheid voelt het warmer aan in huis en dat is wel zo aangenaam.
Andere tips voor een warm huis op MamaExpert
De 6 eenvoudigste manieren om geld te besparen
Dit doen wij om het huis klaar te maken voor de herfst
3 x maak je eigen schoonmaakmiddelen voor in de keuken (recepten uit grootmoeders tijd)