Boodschappenbudget, wat is normaal? Voor de persoonlijke financiën van mijn gezin is het belangrijk dat ik budgetten opstel. Hierdoor kan ik zien waar mijn geld heengaat en wat er aan het eind van de maand overblijft. Er zijn verschillende uitgaven waarvoor je een budget kan opstellen. Het budget voor de boodschappen is er eentje van.
Als alleenstaande moeder neem ik geregeld mijn boodschappenbudget onder de loupe. Sinds kort hou ik ons boodschappenbudget bij in Trello. Omdat ik het gevoel had het geld met klauwen buiten te gooien. De eerlijkheid gebiedt me dat ik nog maar sinds december 2019 mijn boodschappenbudget noteer en in de gaten hou. Dus goed maar anderhalf maand. Later zal ik het één en ander evalueren op deze blog. (Spannend).
Ik vraag me in dit artikel af: wat is een normaal boodschappenbudget?
Waarom een boodschappenbudget?
- Als je als gezin je uitgaven onder de loep neemt, kan je vaak best nog wel wat besparen. Op het één wat meer dan op het ander. Iets waar je eigenlijk altijd zelf wel een bepaalde invloed op hebt, is je boodschappenbudget. In je boodschappen kan je namelijk keuzes maken. Hier kom ik later in dit artikel op terug. Maar om ervoor te zorgen dat je écht bewust keuzes in het doen van je boodschappen maakt, is een boodschappenbudget erg handig.
- Je bespaart uiteraard geld met het noteren van je boodschappenbudget. Zodra ik merk dat ik te veel geld uitgeef, ga ik op de rem staan. Het is best confronterend, zo een boodschappenbudget.
- Een boodschappenbudget voorkomt voedselverspilling. Omdat je je aan een bepaald budget wil houden, ga je bewuster winkelen. Door bijvoorbeeld een weekmenu op te stellen, ga je minder impulsieve aankopen doen (of te veel aankopen), waardoor je te veel moet weggooien. Ik heb een hekel aan voedselverspilling!
OK, goed. Leuk zo een budget. Maar wat is nu een ‘normaal’ boodschappenbudget voor 2 personen, 3 personen of nog meer? Want door de norm te kennen, weet je toch of je goed bezig bent qua uitgaven, nee?
Wat is een normaal boodschappenbudget?
Inderdaad, wat is een normaal boodschappenbudget?
Het is maar –
Als je wil weten of wat je maandelijks betaalt aan boodschappen nou exuberant is of net zuinig, moet je weten wat ‘normaal’ is.
Om een voorbeeld te geven –
In december 2019 gaf ik aan de boodschappen een dikke 400 euro uit. Veel te veel vind ik zelf, al is december met al die feesten natuurlijk sowieso een ultra-kostelijke maand. In die 400 euro zit bijvoorbeeld de alcohol die ik moest kopen om de sfeer er in te houden. 😉 (ik koop doorheen het jaar nooit alcohol). Deze maand (januari 2020) ziet er op het eerste zicht (!) beter uit en ik gok dat ik op een 300 euro uitkom.
Lees hier of het ons gelukt is.
Maar is 300 euro voor een gezin van 1 ouder en 2 kinderen normaal? Ben ik goed bezig of ga ik failliet?
Gelukkig is er de tabel van Nibud, een onafhankelijk Nederlands voorlichtingsinstituut dat al jaren onderzoek doet naar en voorlichting geeft over de huishoudportemonnee. In die tabel staan de totale (minimale) kosten voor voeding per persoon bij verschillende huishoudgroottes.
Voor een gezin zoals het onze, komt deze totale kost op 309.30 euro per maand.
Uit die (heel handige) tabel blijkt dat, als ik aan voedingswaren maximum 309.30 euro per maand uitgeef, ik dan inderdaad goed zit qua boodschappenbudget. Omdat ik in december ruim 400 euro uitgaf, heb ik 100 euro te veel uitgegeven.
Dus wil jij ook weten wat een normaal boodschappenbudget is voor jouw gezin?
TOPTIP Handige budgetapps om je boodschappenbudget in bij te houden.
Hoe je boodschappenbudget verminderen?
Zoals ik al zei, iets waar je eigenlijk altijd zelf wel een bepaalde invloed op hebt, is je boodschappenbudget. In je boodschappen kan je namelijk keuzes maken. Maar om ervoor te zorgen dat je écht bewust keuzes in het doen van je boodschappen maakt, is een boodschappenbudget erg handig.
Dat ik in december 2019 zo veel uitgaf, vind ik echt niet tof. In 2020 wil ik mijn boodschappen onder de 300 euro houden. Ik moet mijn uitgaven dus gaan beperken. Keep an eye on this blog.
Hoe kan ook jij je boodschappenbudget verminderen? Dit zijn alvast mijn tips.
- Maak een weekmenu. Ik doe dat elke zondag bij wijze van ontspanning. Een weekmenu bespaart je geld én tijd. Kijk hier hoe ik dat doe. Wat je trouwens ook altijd kan doen is je recepten verdubbelen. Maak je spaghettisaus voor één avond? Je kunt best meteen wat meer maken en de restjes invriezen. De diepvries is je vriend, zegikoe.
- Doe aan mealprepping. Gebeurt hier ook op zondag. Dan maak ik soep voor een hele week of snij ik al mijn ajuintjes voor bij de sperzieboontjes.
- Koop huismerken. Vroeger haalden iedereen de neus op voor de witte producten; vandaag de dag zijn ze vaak even goed als het gekende merk, maar kosten ze stukken minder. Of ga naar een goedkope supermarkt: Aldi of Lidl (maar loop daar voorbij de aanbiedingen als je die niet nodig hebt).
- Kijk naar de prijs per liter of per kilo. Staat altijd onderaan de stukprijs (in het heel klein) op het prijskaartje. Even je neus er tegenaan drukken en je vindt ‘m wel. Ik beslis vaak op basis van deze wat ik koop – als ik bijvoorbeeld twijfel tussen twee producten die even goed van kwaliteit zijn.
- Ga ’s neuzen in andere supermarkten of winkels dan je gewend bent. Soms zijn er daar koopjes te doen, die je anders over het hoofd zou zien. Ik ben een fervente Colruytklant, maar ik ga voor mijn “kleinere” boodschappen naar de Delhaize. Toegegeven, dat is enkel omdat er eentje op wandelafstand in mijn eigen straat. Zo spaar ik vervoerskosten uit (of ik ga met de fiets). In Delhaize hebben ze vaak 1 kopen + 1 gratis-acties en die pik ik dan mee.
- Ga zo min mogelijk buiten de deur eten. En uithalen van een pizza of kebab bijvoorbeeld is ook een aanslag op je boodschappenbudget.
- Neem je lunchbox mee naar kantoor of school in plaats van elke middag een belegd broodje te gaan halen.
- Koop zo veel mogelijk seizoensgebonden fruit en groenten. Dus geen aardbeien in putteke winter! Ze smaken naar nop en kosten klauwen geld.
- Koop in bulk. Koop in gr0te hoeveelheden. Leg een voorraad aan. Hier lees je hoe ik mijn voorraadkast aanleg volgens de methode van de supermarkt. In een volgend artikel geef ik je al mijn tips voor het goedkoop aanleggen van een voorraad.
- Eet een keertje minder vlees per week. Zo lassen wij één keer per week een veggiedag in onze weekmenu.
Meer lezen op MamaExpert over boodschappenbudget?
Meer tijd door je maaltijden te plannen? Ik gebruik een weekmenu
Geld besparen doe je zo – 37 tips om meer geld uit je budget te halen!