Een weekmenu plannen heeft veel voordelen.
Kom je, net als ik tijd of inspiratie tekort om de dag zelf te beslissen wat je gaat klaarmaken? Dan kan je je maaltijden beter op voorhand plannen. Zo zorg je er niet alleen voor dat je op dat moment ontspannen in de keuken staat, maar ook gestructureerd boodschappen kan doen.
Een weekmenu komt er op basis van je weekplanning. En met een weekmenu kan je aan food of meal prepping doen.
Lees hier meer over het maken van een weekplanning
Lees hier meer over meal prepping
- Voor sommigen werkt het: de koelkast opengooien en ter plekke kiezen wat ze gaan eten die avond. Voor mij is dat pure horror. Het plannen van mijn weekmenu zorgt ervoor dat ik ontspannen in de keuken sta.
- Als je je weekmenu plant, kan je meteen je boodschappen er op afstemmen. Je voorkomt als het ware restjes. Ik heb een hekel aan restjes.
- We eten creatiever en meer gevarieerd.
- Ik bespaar tijd. Ik ga veel minder naar de supermarkt. Bovendien weet je wat je kookt, dus je kan sneller aan de slag.
- Ook bespaar ik geld, net omdat ik minder impulsieve aankopen doe. Het weekmenu bepaalt wat ik koop so to say.
Zo doe je het
Belangrijk om weten
Voor je begint met het plannen van je weekmenu, moet je dit weten
- Plannen is één ding, maar waar ga je het één en ander noteren? Ik werk met een kalender en met Trello. In een later artikel laat ik je zien hoe je een maand(!)menu op zet in Trello. Je kan ook gewoon alles noteren in een notaboekje, als je dat wil.
- Kijk naar het werkelijke verbruik van je gezin. Wat eet iedereen en hoeveel? Ik doe dit bewust omdat ik écht niks wil laten verrotten in mijn koelkast. Anderzijds, als ik steevast te veel koop, zet ik het budget voor de boodschappen consequent onder druk. En dat wil ik niet!
- In de zelfde lijn: kijk voor je je weekmenu gaat plannen (en de daar bij behorende boodschappen) naar wat je nog in je koelkast en diepvries hebt liggen. Maak dit eerst op, alvorens je wat nieuws koopt. Omdat de organisatie van mijn diepvries below zero is, heb ik een lijstje met producten in Trello om me zelf er aan te herinneren!
Aan de slag!
-
- Neem je kalender bij de hand en bekijk je afspraken. Sommige dagen zijn druk en dan grijp je naar snelle recepten, andere dagen zijn meer chill en dan kan je uitgebreider koken, als je dat wil.
- Zoek inspiratie. Onnodig te zeggen dat Pinterest een onuitputtelijke bron is, maar ook Google is zonder meer fantastisch. Zelf ben ik een grote fan van Jeroen Meeus (ja, wie niet, natuurlijk), dus naar diens website surf ik geregeld. Kookboeken heb ik nauwelijks; ik ben een digimens.
- Sla je recepten digitaal op (Dat kan in Trello bijvoorbeeld). Of zet ze neer in je kalender. Zo heb ik ondertussen een database van enkele tientallen recepten.
- Maak je boodschappenlijstje klaar. Duik je koelkast en diepvries in om te kijken wat je nog in huis hebt!
- Kies een moment uit om te gaan winkelen. Wil je tijd besparen? Laat je boodschappen dan leveren of haal op aan een Collect & Go-verzamelpunt.
- Ik werk in mijn weekmenu met vaste thema-dagen. Zo hebben wij bijvoorbeeld steevast een veggie-, maar ook een pasta- en zelfs een fastfooddag. Andere mogelijkheden: een vaste soepdag, een Chinese avond of een pizza-middag.
- Niet meteen inspiratie of gewoon geen grote kok?Wat mij betreft is dit de meest geweldige time management tip, die ik je kan geven: werk met roterende menu’s. Dat betekent dat je slechts een x aantal maaltijden maakt en vervolgens rouleert. Het grote voordeel hiervan is enerzijds de kosten, maar anderzijds dat je de maaltijden snel kunt voorbereiden.
- Plan een vast moment in om te preppen. Bij ons is dat zondag. Food preppen betekent dat je je maaltijden gaat voorbereiden en dat meteen voor meerdere dagen. Op zondag maak ik wel ’s soep (waarvan ik de overschot dan meteen invries) of hak ik de groenten fijn voor de volgende dagen.
- Las af en toe een restjesdag in. Dan eet je op wat overbleef van de vorige dagen. Ik doe het wel ’s met Hete bliksem. Maak ik (onbewust) steevast te veel van en het smaakt gewoon lekkerder na een paar dagen. Ideaal om het maandag te eten en donderdag weer.
Ik wens je veel succes met het plannen van je eerste weekmenu. Volgende keer laat ik je zien hoe je een maandmenu op poten zetten met behulp van Trello.
Tot dan, Nele xx