Hoe soep koken, als je niet koken kan?
Mag ik een keertje razend enthousiast doen? Ik kàn koken. Ineens zo. Out of the blue. Er zit een kok in me verborgen.
En pokke-eerlijk tegelijkertijd. Ik kan eigenlijk niet koken. Nooit gekunnen.
Dat vind ik jammer. Ik heb namelijk heel veel leuke kookboeken in de kast staan. Mooie foodfoto’s op Instagram, ben ik gek op; kan er uren in verdwalen. Orgasme, kunst, watertanden, jaloers!
Lekker eten? Ik schuif als eerste aan; schrokken is my middle name. Helaas toen God de kooktalenten uitdeelde, kreeg Jeroen Meeus meer dan ik. Ik stond helemaal achter in de rij in mijn neus te peuteren of zat met buikloop op het toilet.
Exploten als een gebakken ei doen aanbranden, vlees te weinig gaar koken, groenten verknoeien – ik ken er alles van.
Uw favoriete blogger heeft ook géén geduld voor zulke verheven zaken. Zodra de aardappelen in het water liggen, dwalen mijn gedachten af. Na drie minuten kijk ik met een half oog naar de TV, na zeven minuten check ik mijn mails op de smartphone. Tegen dat de aardappelen koken, verveel ik me stierlijk.
Hoe leuk het me lijkt om voor vrienden en familie rijkelijk gevulde bufetten en prachtige menu’s op te stellen, ze blijken altijd wijselijk wat anders te doen te hebben als ik dit voorstel. Kookt mijn man, staan ze aan te schuiven.
Het hoeft dan ook geen betoog dat ik continu naar manieren zoek om mijn handicap te verbergen – of om het koken efficiënter te maken, zo u wil. Koken is tijdrovend. En ontiegelijk sa-haai.
Schrijf je in voor onze mailingslijst en krijg een e-book
Hoe soep koken, als je niet koken kan? Als je efficiënter wil koken?
Met een soepmaker dus. Wij hebben een DOMO soepmaker DO705BL voor telkens een 2 liter soep.
DOMO’s soepmaker maakt elke soep in een handomdraai (20 minuten). Het komt hier op neer: was en snij de groenten en gooi ze in de roestvrijstalen kan. Voeg water toe tot aan de maximum streep.
Deze streep staat er omdat het toestel anders zou overkoken (en ik zeg niks). Overigens start het toestel dan niet, dus het heeft geen zin om boven die streep te gaan (ik zeg nog steeds niets).
Kies uit één van de zes programma’s: smooth, extra smooth, chunky, juice, jam en blend/clean. Op het Touchscreen LED-display start de aftelklok en na ongeveer twintig minuten heb je een prachtige soep (2 liter)!
Met:
Eindsignaal
Automatische warmhoudfunctie
Geheugenfunctie gedurende 2 minuten
Ideaal voor het maken van soep, vélouté, confituur, compote,…
Kan ook als blender gebruikt worden (jeej!)
Domo’s Soepmaker DO705BL is voor een adviesprijs van 99,95 euro verkrijgbaar bij de betere elektro- en huishoudspeciaalzaak.
Bekijk hier de introductiefilm van de Domo Soepmaker DO705BL.
Dit lukt me wel eens! Het recept van jambalaya
Onze Mijn allereerste soep koos ik niet uit het bijgevoegde receptenboekje, maar van het internet. Ik heb er soepmakersgewijs een eigen draai aan gegeven – wat in sé altijd het probleem is als ik kook, behalve dat het met zulk een handig apparaat als deze soepmaker telkens goed uitdraait 🙂
Hoe soep koken volgens het internet?
Ingrediënten voor 4 personen
1 aardappel
500 g tomaten
1 wortel
1 prei
1 ui
boter (of olie)
1 el tomatenpuree
1 l kippenbouillon
1 kruidentuiltje (tijm, laurier, peterseliestengels)
peper
zout
Voorbereiding
1 Spoel de tomaten, snij ze in stukken. Pel en snipper de ui fijn. Snij het meeste groen van de prei, spoel het preiwit en snij het in ringen. Schil de wortel en de aardappel, snij ze in blokjes.
2 Fruit de ui glazig in een beetje boter of olie. Doe er de andere groenten bij. Laat een paar minuten zacht stoven.
3 Schenk er de kippenbouillon bij en voeg er het kruidentuiltje aan toe. Kruid met peper en zou. Laat 15 minuten zacht koken.
4 Neem het kruidentuiltje eruit. Draai de soep door een roerzeef. Breng ze weer tot tegen de kook aan. Roer er de tomatenpuree door en kruid ze eventueel nog wat bij. Serveer goed heet, met een garnituurtje naar keuzen.
Hoe soep koken in de soepmaker (volgens Nele?)
Werd in de soepmaker van DOMO
1 aardappel
1 kg tomaten
1 wortel
1 prei
1 ui
boter (of olie)
3 el tomatenpuree
3 l kippenbouillon
1 kruidentuiltje (tijm, laurier, peterseliestengels)
peper
zout
1 Spoel de tomaten, snij ze in stukken. Pel en snipper de ui fijn. Snij het meeste groen van de prei, spoel het preiwit en snij het in ringen. Schil de wortel en de aardappel. Snij ze in blokjes.
2 Snij de ui in stukjes – met tranen in de ogen (hebben wij overigens een prima hak- en snijapparaatje voor met een deksel. Heel belangrijk, dat deksel! Zegtdatiktgezegdheb)
3 Gooi alles in de soepmaker
4 Voeg het vocht toe tot aan de maximale streep (zie hierboven)
5 Gooi er twee Knorr Bouillonketeltjes Kip bij
6 Wij voegen er kruiden van ons eigen kruidentuintje toe (basilicum) + peper en zout
6 Laat de soepmaker zijn werk doen!
Op het Touchscreen LED-display koos ik voor extra smooth (omdat mijn man geen fan is van ‘brokken’ what so ever. Maar smooth is ook al glad, ze)
Na twintig minuten hadden wij 2 liter soep.
1 liter aten wij tussen de middag op met een ‘gebakken’ boterhammeke met échte boter en een schel kaas. De andere liter zette we in de diepvries. Wat een heerlijke soep.
UPDATE: ondertussen ook wortelsoep gemaakt! Een nog eenvoudiger recept! Ik word nog een soepkeukenprinses.
Dikke duim voor mama!
Uitgelichte afbeelding van Shutterstock!