Wie slim bewaart, kan gemakkelijk verspilling van voedsel voorkomen.
Ken je dat? Je kookt gezond. Elke week haal je verse groenten in huis. Hoe goed je je koelkast ook organiseert,, toch vind je af en toe een verlepte sla of een vergeten stuk bloemkool achter in je ijskast.
Of zoals wij: soms eten wij drie dagen achter elkaar wortelen om toch maar die zak leeg te krijgen. Hoe voorkom je zulke situaties? Normaal toch dat je verspilling van voedsel wil tegen gaan? The keyword is slim bewaren.
Ik leg je uit hoe je minder verspilling van voedsel krijgt, door slim te gaan bewaren. In de koelkast en in de diepvriezer.
Je krijgt ook een antwoord op hoe je groenten en fruit optimaal bewaart!
(Tekst gaat verder onder aanmeldformulier. Doe jij al mee aan onze GRATIS lentechallenge? Samen aan de lentepoets, focus op klussen die je niet opneemt in je wekelijkse poetsroutine! )
In de koelkast
Ga verspilling van voedsel tegen door de volgende tips
Groenten
- Groenten laat je het best zo lang mogelijk in hun verpakking zitten.
- De ideale temperatuur van je koelkast dient tussen de 0 en de 4 graden te zijn.
- Sla, lente-ui, prei en asperges bewaar je in een zak met keukenpapier boven en op de groenten.
- Champignons haal je uit hun bakje en steek je ook in een papieren zak. Zijn ze uitgedroogd, even spoelen onder koud water en ze zijn weer als nieuw.
- Tomaten, aubergine, avocado, paprika en banaan wil je ze op korte termijn consumeren, leg ze dan NIET in de koelkast. Wil je ze langer houden, mogen ze er wel in. Haal ze dan wel enkele dagen voor gebruik uit en bewaar op kamertemperatuur.
- Aardappels en appels bewaar op een koele en donkere plaats en tussen elkaar (!)
- Paprika en tomaat hoeven niet in de ijskast, maar leg ze in de keuken op een plek uit de zon op een niet al te warme plaats.
Fruit
Deze soorten fruit bewaar je nooit samen, want dan worden ze te snel rijp. Bewaar ze ook in de koelkast voor een minder snelle rijping, behalve banaan (die kan niet tegen kou!)
- Appel
- Banaan
- Peer
- Kiwi
- Mango
- Perzik
Vlees, vis en eieren
Die dienen ALTIJD in de koelkast te worden bewaard (wegens gezondheidsrisico’s).
Hou ze voorverpakt.
Eieren kan je langer bewaren dan vlees en vis.
Overigens is vlees en vis uit de diepvries even gezond als de verse exemplaren.
In de diepvries
Ga verspilling van voedsel tegen door de volgende tips
- Vries enkel voedsel in, wat voldoende is afgekoeld.
- Label je producten!
- Gebruik zo veel mogelijk glazen, afsluitbare potten of doosjes/zakken die microgolfbestendig zijn.
- Vries in handige porties: per twee personen bijvoorbeeld.
- Bewaar zo veel mogelijk per type voedsel.
- Stop je vriezer niet te vol!
- Ontdooi in de koelkast, op het fornuis of in de microgolf. Niet op kamertemperatuur!
- Maak je diepvriezer geregeld leeg.
Deze voedingswaren kan je veilig eten, ook na het overschrijden van de houdbaarheidsdatum
[UPDATED] Battle of the Foodboxes: Vergelijking tussen Hello Fresh, Weight Watchers en Marley Spoon
Inspirerende foodies op Instagram
Q: Wat denk jij?