Je koelkast organiseren. Ook het bewaren van levensmiddelen in de koelkast vergt enige organisatie, meer zelfs nog dan de organisatie van een diepvriezer. In een koelkast is het niet overal even koud. Van voor in het bovenste gedeelte en in de deur is het altijd het warmst bijvoorbeeld, waardoor je daar het beste je smeerbare boter en de kaas bewaart, maar niet de vis of de vlees.
Lees dit artikel om je koelkast optimaal te organiseren en in te laden.
Koelkast organiseren: restjes
- Reserveer een vaste en aparte plak voor je restjes. Zorg er voor dat ander soort voedsel deze plek niet inneemt. Ik merk dat als we restjes op een prominente plaats in onze koelkast zetten, ze tenminste worden opgegeten.
- Label ze! Zet er een naam en een datum op. Met een marker bijvoorbeeld.
- Wil je die avond koken, hou dan alle ingrediënten samen op één plank.
(Tekst gaat verder onder aanmeldformulier. Doe jij al mee aan onze GRATIS lentechallenge? Samen aan de lentepoets, focus op klussen die je niet opneemt in je wekelijkse poetsroutine! )
Koelkast organiseren: groenten en fruit
- Niet alle fruit en groenten hoort in de koelkast. Bepaald fruit laat ander fruit en groenten sneller rijpen. Gebruik de schuiven van je koelkast om ze optimaal te bewaren. De volgende groenten horen in de koelkast thuis: andijvie, asperges (gewikkeld in een vochtige doek), bloemkool, broccoli, champignons, koolsoorten, prei, schorseneren, spruiten, sla en spinazie. Sommige groenten en fruit komen buiten de koelkast veel beter tot hun recht dan wanneer je ze in de koelkast zou bewaren. De volgende producten kun je het beste bewaren op kamertemperatuur: aubergines, courgette, komkommer, tomaten en tropische vruchten zoals ananas, avocado, mango, meloen.
- Hou soortgelijke voedingsmiddelen bij elkaar. Dus ketchup, mayonaise en mosterd op één plek, alle confituren samen op een ander.
- Verbouw je koelkast naar gelang de grootte van je flessen en flacons. Omhoog of omlaag met de planken, als dat nodig is!
- Grotere flessen of flacons zet je achteraan op een plank, kleinere vooraan.
- Hou er rekening mee dat de temperaturen in de koelkast danig kunnen verschillen. In het bovenste gedeelte en in de deur is het altijd het warmst. Bewaar daar bijvoorbeeld je smeerbare boter en kaas. Vis of vlees bewaar je het best in de koudste zone van de koelkast (0°C tot 4°C), net als bereide gerechten, roomgebak of charcuterie. Groenten, fruit en yoghurt bijvoorbeeld, kunnen dan weer best wat hogere temperaturen verdragen (van 4°C tot 7°C).
Koelkast organiseren: schoonmaak
- Wekelijks ga ik door de koelkast om (bijna) vervallen producten vooraan – in het zicht – te zetten. Zo voorkom ik verspilling van voedsel en hou ik de voorraad overzichtelijk. Dan kopen we dingen niet twee keer. TOPTIP: Maak telkens, als je bent gaan winkelen, een foto met je smartphone van de inhoud van je koelkast. Vraag je je af of je bakboter in huis hebt, bekijk dan de foto.
- Hou een voorraadlijst bij in Trello. Is een voedingsmiddel op, noteer het dan meteen in je Trello-lijst.
- We maken maandelijks de koelkast grondig schoon: binnen- en buitenkant, afsluitrubber en de afvoer. De koelkastdeur gaat wekelijks in de sop.
Complete gids voor het bewaren van voedsel!
Mama’s Liefste over life hacks
Nathalie heeft een handige bewaarwijzer op haar website staan
Instagraminspiratie
Q: Hoe organiseer jij je koelkast?
15 thoughts on “Dit is de enige juiste manier om je koelkast te organiseren en in te laden!”
Haha, na dit artikel te lezen besef ik pas hoe slecht mijn koelkast georganiseerd is. Nou, je geeft veel goede tips! Ik ga ermee aan de slag. Dankjewel 😀
Graag gedaan, Silke!
ah ik moet ook echt mijn koelkast organiseren, volgens mij werkt dat echt een stuk fijner.
alexa onlangs geplaatst…Date tip: Speel jeu de boule
Doen, Alexa. Het maakt het leven zo vele overzichtelijker!
Ik let er op dat ik de dingen die echt goed koud gehouden moeten worden onderin leg!
Klopt als een bus. Is veruit ook het koelste plekje!
Mijn koelkast is goed georganiseerd en hierdoor ook overzichtelijk, wel zo fijn want in het verleden kocht ik wel spullen, die ik nog bleek te hebben.
Herkenbaar en dan vervielen die. Vreselijk!
Ik organiseer niet… Ik ben al lang blij als alles past! We hebben een inbouwkoelkast en die is niet zo groot… En ik heb ook geen zin om elke keer naar de kelder te lopen 😉
Gelijk heb je. Hoe doe je dat dan met zo een kleine koelkast? Gewoon minder in huis halen dan qua voorraad?
Ik ben niet zo bezig met de inrichting van de koelkast. Alleen mijn (moeder) melk heeft een vaste plek, onderin achteraan zodat het goed koud blijft.
Verdorie. Dat is nog een goede tip, zeg! Ik voeg dat zeker toe aan mijn artikel nog!
Haha handige tips alhoewel ik het niet echt nodig heb. We hebben op iedere plank vaste producten liggen. Overzichtelijk, niet te veel en genoeg voor een paar dagen eten.
Goede tip, lijkt me. Als ik mijn artikel update, gaat ie er mee in! Bedankt.
Ik heb volgens mij best een goed georganiseerde koelkast. Alles staat altijd op dezelfde plek.. wel zo handig!
Lindsey Beljaars onlangs geplaatst…New York City Deel 2