Een voorraadkast organiseren.
We hebben dat hier écht moeten leren! Ik organiseer mijn voorraadkast met mijn favoriete supermarkt in het achterhoofd.
Je supermarkt? Ja, hoor. Ik leg straks uit wat ik er mee bedoel.
Voorraadkast organiseren, waarom doe ik het?
Maar eerst een vraagje.
Heb jij een voorraadkast? Waar datte? In de kelder of letterlijk in een kast?
Onze voorraad staat in een aparte ruimte, achteraan in ons huis. Een voorraadkast is in principe bedoeld voor het schoon en droog bewaren van je voedsel- en drankvoorraad. Bij ons vond je er tot voor kort ook tal van andere zaken: decoratie, bezems, schoonmaakspullen, batterijen, lampen en nog veel meer.
Mijn voorraad staat namelijk in de zelfde ruimte als waar mijn wasmachine en droger staat. En onze schoenenrekken. En het is ook de plaats waar ik de boekentassen van de kinderen bewaar.
Ik droom van ingebouwde kasten en wellicht komen die er binnenkort ook, maar ondertussen moeten we het stellen met open rekken. Open rekken hebben de neiging om slordig te worden, dus steek ik best wel wat tijd in het organiseren van mijn voorraadkast.
Hoe doe je dat? Door je te laten inspireren door de supermarktmethode.
Maar eerst: waarom zou ook jij je voorraadkast moeten organiseren?
Voordelen organiseren van een voorraadkast
- Je houdt het overzicht op wat nog eetbaar is en wat over datum
- De voorraadkast is gemakkelijker schoon te houden
- Je voorkomt verspilling van geld en van voedsel
- En je bespaart ruimte!
Voorraadkast organiseren is je voedsel overzichtelijker houden
Idealiter zitten er droge waren en voedingswaren in je voorraadkast. Door ze te organiseren volgens de supermarktmethode hou je de houdbaarheidsdatum in de gaten. Lees hier wat er zoal in een voorraadkast zit en hoe lang het één en ander houdbaar is.
Stappenplan om je voorraadkast netjes te organiseren
Bij het organiseren van je voorraadkast zou je je kunnen laten inspireren door de indeling van een supermarkt. Dit noem ik de supermarktmethode.
Zo gaat het in zijn werk –
Categoriseer je producten zoals in de supermarkt
- Haal al je producten van de planken. Werk eventueel plank per plank. Don’t mind the mess! Zet maar even de hele vloer vol, ben je er sneller doorheen.
- Zoek plaats om de producten te kunnen onderverdelen in logische categorieën.
- Bewaar alleen producten in je voorraadkast die in de supermarkt buiten de koelkast of vriezer worden bewaard.
- Deel levensmiddelen in (voor jouw) logische categorieën in, bijv. ‘fris en alcoholische dranken’, ‘conserven, soepen en smaakmakers’, ‘rijst en deegwaren’, ‘broodbeleg en ontbijtgranen’, ‘lekkernijen’, ‘koffie en thee’.
Nu is het tijd om écht te gaan organiseren. Je voorraadkast organiseren doe je door elk product een vaste plaats te geven, het gebruik van glazen potten en een inventaris te maken.
Voor elk product een vaste plaats
Geef elke categorie producten zijn eigen vaste plaats in je voorraadkast.
- Maak een onderscheid tussen food en non-food. Voedingswaren versus WC-papier bijvoorbeeld.
- Groepeer logisch: bijvoorbeeld: koffie, thee, suiker samen rechts boven, spaghettislierten en tomatensaus links boven, groenteconserven middelste plank enzovoort.
- Zet producten die je het vaakst gebruikt op pakhoogte (tussen knie- en schouderhoogte). Overige producten zet je hoger of lager in je voorraadkast.
- Gebruik maximaal 3/4 van de beschikbare ruimte in je voorraadkast. Zo heb je plaats om de spullen gemakkelijk te vinden of uit te halen!
- Bundel kleine producten uit één en dezelfde categorie zo nodig met behulp van elastieken, opbergboxen of mandjes. Oa. te koop bij IKEA of Action.
- Label zo nodig de producten.
- Zet verpakkingsdozen zoveel mogelijk verticaal in plaats van horizontaal weg. Maak dus geen torenhoge stapels van bepaalde producten, maar zet ze naast elkaar. Dat oogt ook mooier, vind ik.
- Zet de oudste producten vooraan, net zoals ze dat doen in de supermarkt. Die moeten het snelst op!
Voorraadkast organiseren door glazen potten te gebruiken
Je weet dat ik van de duurzaamheid ben, he. Denk eraan om altijd enkele glazen potten te bewaren en te recyclen. Ze kunnen gebruikt worden voor het opslaan van ander voedsel en met wat zorg goed genoeg blijven om vaker opnieuw te worden gebruikt. Vergeet niet om ze te labelen!
Maak een inventaris!
Een andere manier om bij te houden welke ingrediënten je hebt, is door een inventaris op te maken.
Maak er eentje van alle producten die je al in je voorraadkast hebt. Zou je eventueel kunnen doen met pen en papier, maar even goed in Trello! Een papieren inventaris kan je ophangen (bijvoorbeeld aan de deur van de voorraadkast. Vervolgens kun je op de lijst schrappen wat je hebt opgebruikt en noteren wat je volgende keer moet gaan bijhalen.
Lees hier meer over het maken van een inventaris.
MamaExpert kan je helpen!
Wil jij graag (leren) organiseren, maar weet je niet waar beginnen?
In de MamaExpert Academie vind je een gratis (!) challenge die jou helpt om alle plekken in huis schoon te maken, waarvoor je in je vaste schoonmaakroutine geen tijd hebt.
In 28 stappen gaan we samen op weg naar een ‘lentefris’ huis en dat in slechts vijftien minuten per dag!
Met handige stappenplannen per item.
Meld je snel aan! Het kost je niets.
Lees meer over organisatie in de keuken
Dit is de enige juiste manier om je koelkast te organiseren en in te laden!
Verlepte sla achteraan in de koelkast? Bewaar slimmer en verspil minder!
Ik maak elke dag mijn gootsteen schoon en dit is waarom!
Q: Hoe organiseer jij je voorraadkast?