Brood is het meest verspilde voedsel. Bij ons in de Kempen gooien gezinnen 4,44 kg of 5 hele broden per jaar weg. Brood verspillen maakt maar liefst 12% uit van de totale voedselverspilling. Dat kan beter. Hier zijn mijn tips om minder brood te verspillen.
Minder brood verspillen: elk sneetje telt!
Elk sneetje telt. Koop daarom niet meer brood dan nodig is. Beschouw het als het opstellen van je weekmenu: bedenk op voorhand hoeveel broden je van doen hebt. Wij verbruiken er eentje per drie dagen. Ik koop daarom gemakkelijk een aantal broden in één keer en steek wat ik niet gebruik, in de diepvries. We bewaren het brood, wat we niet invriezen, in een broodtrommel op een donkere en droge plaats.
Wij zijn heel erg tevreden van deze!
Vries in wat je niet gebruikt
Brood dat je niet binnen de twee dagen opeet, vries je het beste in. Daarvoor verdeel je het in porties.
Je kan het ook in zijn geheel invriezen, als het gesneden is.
Brood kan het beste worden ingevroren in een plastic zak. Brood kun je circa 2 weken in de vriezer bewaren. Wanneer je het langer bewaart, droogt het een beetje uit.
Als je broden gaat invriezen, is het verstandig niet teveel exemplaren tegelijk in te vriezen. De vriezer moet dan hard werken en het proces duurt langer. Zorg ook voor voldoende tussenruimte tussen de verpakte broden onderling.
Neem je bevroren boterhammen mee in je lunchbox, zijn ze tegen lunchtijd ontdooid en smaken de boterhammen vers. Liever krokant? Stop de bevroren sneetjes in de broodrooster.
Hoe bewaar je brood het beste?
Steek je een brood niet in de diepvries kan je het het langste vers houden door het te bewaren in zijn originele broodzak of in een broodtrommel (zie hierboven voor onze favoriet!) of in een goed afgesloten plastiek zak.
Maak jij je eigen brood? Dan wil je vast weten welke aanbevelingen ik heb voor de broodbakmachine.
Toch overschotjes van brood?
Geef het aan de kippen
Wij geven restjes brood aan onze drie kippen. Let wel op dat je enkel broodkruimels geeft en geen hele broden. Brood bevat veel zout en is slecht voor kippen en eigenlijk de meeste vogels. Kippen lusten wél broodrestjes (en vooral ook veel andere restjes), maar ook hier: met mate. Een beetje hard of droog is geen probleem voor de kippen, maar beschimmeld brood is altijd voor de vuilnisbak.
Maak er paneermeel van
Zelfgemaakt paneermeel is een ideale manier om restjes brood op te gebruiken, en bovendien maak je ‘t volledig zoals jij het wilt. Kruim van bruin brood, of toch liever van wit- of volkoren brood? Aan jou de keuze! Maal je het grof, of toch liever wat fijner? En bovendien heeft zelfgemaakt paneermeel altijd wat meer textuur dan de soort die je in de winkel koopt.
Libelle Lekker legt uit hoe je paneermeel maakt.
Wentelteefjes als ontbijt
Verloren of gewonnen brood heeft zijn naam gekregen in vroegere tijden toen men niets weggooide. Brood van een paar dagen oud werd weer eetbaar gemaakt door dit recept, dat eigenlijk al bestaat van bij de Romeinen. Zij weekten het brood even in melk en bakten het met een beetje honing.
Nullam Microwaveum deelt zijn recept voor het ideale wentelteefje.
Broodpudding is ook een optie
Wij zijn er niet dol op, maar ik hoor van vrienden dat ze broodpudding maken van een te veel aan brood. Broodpudding maken is de ideale manier om een oud brood een tweede leven te bezorgen. De peperkoek en witte chocolade veranderen je oud brood in een goddelijk dessert of vieruurtje voor jong en oud.
Dagelijkse Kost, de website van Jeroen Meeus, over broodpudding maken.
Wij maken er croques mee
Wij maken geregeld croque monsieur en croque madame van restjes brood. De beide sneetjes goed beboteren, ham en kaas er tussen en zo het croquemachien in. Voor de madame bakken we er een eitje bij van onze eigen kippen. Er bestaan ook andere varianten: de croque bolognaise bijvoorbeeld. Serveer de croque met een fris slaatje.
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Lees onze disclaimer.