Verras je liefste dit jaar met een zelfgemaakt Valentijnsontbijt. Met een glaasje bubbels erbij ben je meteen in de juiste stemming! In dit artikel geef ik je vijf gemakkelijke ideetjes voor een geslaagd Valentijnsontbijt.
Mijn tips voor een romantisch Valentijnsontbijt
Er is niets leukers dan je geliefde op Valentijn een Valentijnsontbijt te serveren. Begin de dag der geliefden goed en verras je partner met een heerlijk ontbijt op bed. Natuurlijk mag jij jezelf niet vergeten! Dus maak een dubbel ontbijt en kruip zelf ook nog eventjes onder de dekens. Voor een keertje: don’t mind the mess achteraf.
Op zoek naar ideetjes voor achteraf? Lees deze: Goedkoop Valentijn vieren? Blijf gewoon thuis met deze goedkope en sexy valentijn dates!
Maak het Valentijnsontbijt voor jou en je liefste nog leuker met de volgende tips:
- Snij het fruit in grappige blokjes of leuke vormpjes: beertjes, lettertjes, hartjes.
- En de aardbeien in de vorm van hartjes. Heel eenvoudig, knets in twee helften.
- Maak dunne pannenkoekjes, waarop je met schenkstroop ‘I Love You’ schrijft. Of de naam van je allerliefste natuurlijk. Als het maar melig is.
- Bak wafels in een hartvormig wafelijzer. Verkrijgbaar in de betere handel.
- Server vers geperst vruchtensap in een champagneglas of een longdrink, versierd met een parapluutje.
- Vergeet de warme dranken niet. Drinkt je lief thee of koffie? Ook een warme chocomelk kan, met een toefje slagroom en kaneel of marshmellows.
- Koop de muffins en croissantje bij de ambachtelijke bakker of red een portie via de app To good to go.
- Serveer verse warme broodjes in verschillende maten en variaties. Doe ze in een mandje met een vrolijk gekleurd servietje (neem een stoffen in plaats van een papieren – dat staat leuker!). Vergeet de rode roos in het glazen vaasje niet.
- Maak gebruik van verschillende soorten broodbeleg. Maak eventueel je eigen broodbeleg – tonijnsla, kip curry of wat anders.
- Kies voor een typisch Engels ontbijt. Typisch Engelse ontbijtgewoontes zijn bacon, een gebakken eitje, toast, worstjes en muffins of scones. En sloten ‘English Breakfast’ thee.
- Serveer verse garnalen op een lepeltje. Wat het ook goed doet zijn de coquilles; erg luxueus en lekker.
- Snij één groot brood in de vorm van een groot hart. Of bestel ergens een verrassingsbrood, ook tof.
- Maak het speciaal door er champagne bij te serveren (of budgetvriendelijker: cava).
- Verras je geliefde met sushi. Sushi is licht verteerbaar, ideaal om de ochtend mee te starten.
- Bak (chocolade)koekjes in de vorm van hartjes. Chocolade doet het altijd goed op een Valentijnsochtend.
- Wist je dat je ook eitjes kan serveren in hartjesvorm? Lees hier hoe je dat doet.
- Kies voor kleur(thema). Alles in het rood, de kleur der liefde? Yoghurt of kwark fleur je op met verse (rode) vruchten. De durver kiest dan weer voor een monochroom kleurenpalet: al je Valentijnsfood in zwart en wit.
- Geen zin om zelf te koken? Zoek online naar een lokale vereniging of bedrijf dat Valentijnsontbijtjes aan huis levert.
- Valentijn is het moment bij uitstek om iets nieuws te proberen: zet ’s iets vegetarisch of vegan op het menu. Verderop vind je het recept voor een smoothiebowl met ananas, geheel vegan style.
- Zalig zijn de zoete zielen. Vergeet hartig, ga voor all the way zoet. Voor één keer gooien we alle regels overboord. Taart mag en moet er bij in jullie Valentijnsontbijt of een witte chocolademousse met aardbeien bijvoorbeeld.
Valentijnsontbijt: wentelteefjes met gebakken appel en plattekaas
Ingrediënten
- 2 appels
- 250 gr. verse kaas
- 2 eetlepels boter
- 3 eieren
- 1 dl melk
- 8 sneetjes vierkant lichtbruin brood
- 4 eetlepels hagelslag
- 3 eetlepels suiker
Voorbereiding (10 minuten)
- Schil de appelen
- Klop de eieren los met de melk en 2 eetlepels suiker
Bereiding
- Smelt 1 eetlepel boter in een pan met antiaanbaklaag en bak de partjes appel goudbruin. Bestrooi met 1 eetlepel suiker. Haal uit de pan.
- Wentel intussen de sneetjes brood door het eiermengsel.
Afwerking
Verdeel de wentelteefjes over de borden en werk af met de plattekaas en de appeltjes. Bestrooi met het hagelslag.
Valentijnsontbijt: Kaas-avocadotoast met spiegelei
Ingrediënten
- 100 gram gerookte spekblokjes
- 4 sneetjes lightkaas
- zwarte peper uit de molen
- 4 eieren
- 4 sneetjes (Zweeds) bruin brood
- 2 rijpe avocado’s
- 4 eetlepels olijfolie
Voorbereiding (10 minuten)
- Snij de korsten van de sneetjes kaas.
- Snij het vruchtvlees van de avocado’s in reepjes.
Bereiding
- Verhit de olijfolie in een pan met antiaanbaklaag. Breek 1 ei in een kommetje en giet in de pan. Doe het zelfde met de rest van de eieren en bak ongeveer 4 minuten tot spiegeleieren. Kruid met zwarte peper.
- Bak intussen de spekblokjes in een pan met antiaanbaklaag, zonder vetstof.
- Rooster de sneetjes brood in een broodrooster.
- Leg de kaas op de toasts en verdeel er de avocado en de spekjes over. Schep er een spiegelei op.
Gezond Valentijnsontbijt: Spinazieomelet met zalmsnippers
Ingrediënten (voor 1 persoon)
- 50 gram spinazie
- 2 eieren
- 1 eetlepel ricotta
- peper en zout
- 1/4 avocado
- 50 gram gerookte zalm
Bereiding
- Was de spinazie en snij ze heel fijn.
- Meng de eieren met de gesneden spinazie en ricotta. Kruid af met peper en zout. Eventueel kan je de spinazie krot mixen in de blender.
- Bak het mengsel een tiental minuten op een hoog vuur in een eetlepel olijfolie. Draai de omelet om met een spatel en laat nog een tweetal minuten bakken.
- Serveer de omelet pet de plakjes avocado, gerookte zalm en wat ricotta.
Vegan smoothiebowl met ananas
Ingrediënten
- 125 gram (bevroren) ananas
- 75 gram (bevroren) mango
- 1 eetlepel lijnzaad (hele lijnzaad)
- 50 ml Almond dream (almond-oat amandel- haver) of een andere plantaardige melk, bij voorkeur zonder toegevoegde suikers.
- 5 druiven
- 1 passievrucht
Bereiding
- Doe de ananas en de mango in een kom. Voeg de eetlepel lijnzaad en de Almond Dream (of een andere plantaardige melk) toe. Bewaar een paar stukjes ananas voor de versiering.
- Mix alles tot een glad geheel. Giet in een bowl.
- Dan kan je de bowl versieren. Snijd de ananas en druiven in stukjes en leg deze op de smoothie. Snijd de passievrucht in tweeën. Een stukje doe je mee in de bowl en de andere helft lepel je er uit en leg je op de smoothie.
Zoet: Witte chocolademousse met rood fruit
Ingrediënten
- 400 gram chocolade
- Een scheutje melk
- Scheutje Grand Marnier
- 1 gelatineblaadje, geweekt in koud water
- 6 eiwitten
- 325 ml room
- 1 bakje aardbeien of een ander rood fruit
Bereiding
- Smelt de chocolade met een scheutje melk en een scheutje Grand Marnier au bain marie.
- Als het geheel is gesmolten, knijp het gelatineblaadje uit. Los het op in de gesmolten chocolade. Laat afkoelen.
- Klop ondertussen de eiwitten stijf.
- Is de chocolade afgekoeld, spatel de eiwitten voorzichtig onder de chocolade. Klop de room half op en spatel er onder.
- Giet de mousse in een mooi glas en laat opstijven gedurende een uur (in de koelkast).
- Werk af met de aardbeien of het andere rode fruit.
Happy Valentine!
Bron: Colruyt magazine, Charlot Pauwels via Nina, Jeroen Meus en Vegalifestyle