Als de jambalaya je zwaar op de maag ligt
Op mijn date met mijn man afgelopen paasmaandag keken wij naar London has Fallen in UGC en aten wij, in een voor het overige uitgestorven Antwerpen, jambalaya. Ik at yambalaya maar at het ook niet. De chef deed er iets mee en het was niét in de geest van het gerecht, me dunkt.
Wat is jambalaya, volgens Wikipedia?
Jambalaya is een rijstschotel uit de Creoolse en Cajunse keuken in Louisiana (Verenigde Staten). I quote –
Jambalaya zou een afgeleide van het Spaanse rijstgerecht paella kunnen zijn, dat mogelijk naar Louisiana is gebracht toen Spanje het gebied, dat de Louisiana Purchase omvat, beheerste. Er bestaan echter ook andere theorieën. Jambalaya zou een samenstelling zijn tussen de woorden “jambon” (Frans voor ham), “à la” (Frans voor in de stijl van) en “ya-ya” (West-Afrikaans voor rijst).
Om jambalaya te bereiden kookt men rijst in een pan samen met groenten en vlees. Rijst vormt het hoofdingrediënt. Het gerecht wordt aangevuld met ui, paprika en snijselderij. Het vlees bestaat vaak uit gerookte worst (zoals chorizo) en kan ook kip, ham en in het oorsprongsgebied zelfs schildpad en alligator bevatten. Meestal maakt ook fruit de mer zoals schelp- en schaaldieren deel uit van het gerecht. Vaak wordt ook tabascosaus toegevoegd om het gerecht op smaak te brengen. Er zijn net zoveel variëteiten van jambalaya als er koks zijn die het gerecht bereiden. Jambalaya uit de gebieden waar de Cajuns wonen wordt meestal op een andere manier bereid dan jambalaya uit New Orleans.
Aha, jambalaya is dus een rijstgerecht. Geen rijst te zien in de onze.
Misschien wel in de ‘gewone’, dat weet ik niet meer. Ik ga namelijk direct voor de luxeuitvoering, die met de scampi. Bij die mocht ik kiezen uit diverse aardappelbijgerechten, graag de puree (hoofdzakelijk omdat ik geen liefhebber ben van rijst). En wist ik veel. Er zaten wel paprika’s en verse ananas in en indidio, wat scampi, correct schoongemaakt.
Jambalaya met currysaus?
De smaak van mijn jambalaya de luxe is zeker niet mis, daar ‘ni’ van. Alleen heb je zelfs als keukenleek meteen door dat dit een minstens om een vrije interpretatie is van jambalaya, door de stevige currysaus waar alle ingredienten in drijven. Nét door die currysaus, te samen met de zoete, verse ananas is de smaak al gauw te zwaar op de hand. En heeft deze jambalaya in de verre verte niets meer te maken met de authentieke en specifieke smaken van de Cajun keuken.
Voor alle zekerheid en voor de chef van de zaak waar we de jambalaya opgesolferd kregen, hier nog eens het correcte recept. Het is geen moeilijk gerecht om klaar te maken.
Jamie Oliver doet het dan weer zo.
Gezocht : jong keukengeweld
Ben jij op 1 oktober 2016 minstens 18 jaar en kook jij ergens in Brussel of Vlaanderen in een restaurant, kan je misschien meedoen aan een nieuwe lichting Jong Keukengeweld. Toerisme Vlaanderen en Horeca Vlaanderen gaan ook dit jaar op zoek naar piepkuikenkoks die een jaar lang zullen deel uitmaken van een grote promotiecampagne om culinair Vlaanderen op de kaart te zetten. In maart en oktober zullen de geselecteerden jongeren van 18 tot 30 jaar ook een driegangenmenu mogen voorschotelen. Zolang het maar geen jambalaya met currysaus is, denk ik dan.
Naar de website van Jong Keukengeweld.
Q: Heb jij dat wel eens gegeten jambalaya? Waar datte en hoe lekker was het?