Corona meal prep of in tijden van corona, is het nog haalbaar? Meal preppen betekent dat je op één bepaald moment in de week meerdere maaltijden maakt die je op een later tijdstip kunt eten. Voor corona deed ik aan meal preppen op zondagvoormiddag. Ondertussen is dàt plaatje wel helemaal veranderd.
Meal prep voor Corona
Als drukke mama is meal prepping ideaal omdat ik doordeweeks in een mum van tijd een heerlijke en gezonde maaltijd op tafel zette. Want ik had het menu al helemaal voorbereid.
Vrijdagavond ten laatste zette ik ons weekmenu op poten, op zaterdagvoormiddag deed ik de boodschappen en zondagvoormiddag ging ik aan de slag. Over het algemeen had ik twee à drie uurtjes nodig om vijf maaltijden in luchtdichte potjes te krijgen. Wilde ik ook meteen de diepvries vullen, dan was ik een uurtje langer bezig.
Helaas kwam er toen corona. Letterlijk een streep door de rekening. Omdat het ons boodschappen budget onder druk zet en omdat je van je boodschappenlijstje nul overhoudt.
De huidige situatie
Boodschappen budget onder druk
Niet-essentiële verplaatsingen zijn verboden. Alleen als je naar je werk rijdt of naar de winkel, mag je de auto nemen. Er is de laatste dagen stevig gehamsterd, met lege schabben tot gevolg. De winkels hebben hun handen vol en zijn afhankelijk van leveringen, waardoor bepaalde producten niet voorradig zijn.
Bovendien ben je soms verplicht om uit te wijken naar minder goedkope winkels of liggen alleen de dure producten nog in de schabben. Een aanslag op het boodschappen budget, als je het mij vraagt.
Boodschappenlijstje
Idealiter gaat meal prepping zo:
Je stelt een weekmenu op, maakt op basis hiervan een boodschappenlijstje en haalt dan je boodschappen. Maar net omdat de leveringen in winkels onder druk staat en je tegen lege schabben aankijkt, vind je nauwelijks wat er op je boodschappenlijstje staat.
Gisteren ging ik naar de winkel en kon nauwelijks de helft meenemen. Ik besloot het daarom ter plekke anders aan te pakken.
Corona meal prep to the rescue!
Corona meal prep: mijn tips
Tijdens corona ka je er van op aan: bijna de helft van je boodschappenlijst vind je niet. Bloem, melk, groenten, pasta, rijst (en Wc-papier); allemaal producten die door hamsteraars in het begin van corona werden leeg gehaald. Sta je daar dus mooi te geelogen.
Corona meal prep werkt omgekeerd. Vergeet het boodschappenlijstje. Werk omgekeerd.
Je gaat een weekmenu bedenken op basis van wat je koopt en op basis van de inventaris van je vriezer en je voorraadkast.
In de winkel
Geen boodschappenlijstje dus of enkel eentje met noodzakelijke producten, waarvan je zeker weet dat ze voorradig zijn!
Koop wat er is
- Kies ter plekke vier of vijf groenten uit. Als je kan, kies voor grote verpakkingen (je kan altijd een grotere portie maken en invriezen). Lees hier hoe je groenten bewaart en invriest.
- Idem voor vlees. Kijk voor grote verpakkingen. Promoties worden voorlopig niet meer aangeboden, maar kijk toch of je er geen vindt. Ik kocht gisteren 3+1 loze vinken en 3 +1 hamburgers in de lokale Delhaize.
- Welke bijgerechten zijn er? Neem die mee. Leg een voorraadje aan. Pasta, rijst en aardappelen zijn lang houdbaar.
- Probeer eieren vast te krijgen. Eieren is een dankbaar product. Je kan ze hardkoken voor een snelle snack of gebruiken om cake mee te maken.
Diepvriesproducten
Zijn er geen grote verpakkingen, kijk dan naar de diepvriesproducten. Ze zijn vaak duurder dan als je vers koopt en gaat invriezen, maar nood breekt wet.
Paella, vegetarische groentenpaketten; meestal liggen zulke producten nog wel in de diepvriesvakken (omdat niet iedereen ze lust). Mijn kinderen zijn dol op fishstiks en spinaziepuree en dàt soort spullen zijn ook nog ruim verkrijgbaar.
Kom je thuis, steek dan wat in de vriezer moet ONMIDDELLIJK weg, zo verbreek je de koudeketen niet.
Blikken en bokalen
Alles wat in blik of in bokaal zit, is lang houdbaar. Wortelen en erwten of rode kool zijn groenten die je in blik of bokaal vindt. Ook fruit is zo te verkrijgen.
Maak zelf dingen
Ik maak heel veel zelf. Brood, boterhambeleg, granola; bijna dagelijks ben ik aan de slag om zelf voeding in elkaar te draaien. Het is verstandig om van dié basisbenodigdheden een voorraad aan te leggen.
Lees hier wat je allemaal zelf kan maken in tijden van corona.
Gebruik de vriezer
Vul eerst je basisvoorraad aan
- Maak van grotere verpakkingen gebruiksklare porties en vries in.
- Vergeet niet te labellen, want –
- De gouden regel is: wat er eerst in gaat, moet er ook weer eerst uit.
Hou een inventaris bij
Net omdat die Gouden Regel er is, is labelen zo van belang, maar ook het bijhouden van een inventaris. Wat zit er precies in je vriezer en wanneer heb je het er in gestopt? Ook voor je voorraadkast is zulk een inventaris handig.
Vul de koelkast aan
Beperkt houdbare voedingswaren stop je in de koelkast. Potjes yoghurt, boterhambeleg, melk, vul de voorraad van je koelkast tijdig aan.
Hou een inventaris bij
Door een inventaris bij te houden, hou je in de gaten wanneer je dient aan te vullen. Lijst op wat er in je koelkast zit en streep door wat je verbruikt.
Leg een voorraad van lang houdbare producten aan
Hamsteren is niet OK, maar een drietal pakken rijst of pasta in eens nemen, vind ik verstandig. Zo vermijd je dat je dagelijks naar de winkel moet lopen. Bovendien zijn zulke producten lang houdbaar, dus kunnen ze ook nog mee na corona.
Dit zit er in een voorraadkast
- Koffie
- Noten
- Gedroogde kruiden
- Havermout
- Olijfolie
- Balsamico
- Peper
- Cacaopoeder
- Chocolade en confituur, honing
- Thee
- Alcohol
- Conserven en bokalen; groenten, fruit, tomatenblokjes- en puree
- Bouillontabletten(vlees-kip-groente)
- Suiker: kristalsuiker en basterdsuiker
- Zout
- Rijst
- Pasta: macaroni en spaghetti
- Maizena
- Paneermeel
- Bloem
- Azijn
Lees hier meer over een basisvoorraad en de houdbaarheidsdatum er van.
Hou een inventaris bij
Net zoals bij de vriezer, moet je weten wat er in je voorraadkast zit. Hou daarom een lijst met voedingswaren bij (aangevuld met de houdbaarheidsdatum).
Later zal de inventaris van zowel je vriezer, de koelkast als je voorraadkast je helpen om je weekmenu op te stellen! Een weekmenu komt er op basis van je weekplanning. En met een weekmenu kan je aan corona meal prep doen.
Hoe een inventaris maken?
Corona meal prep wordt gemakkelijker gemaakt als je een overzicht hebt van wat je in huis hebt. Het maken van een inventaris zorgt voor minder stress.
Voor wat?
- Voor de vriezer
- Voor de voorraadkast
- Voor de koelkast
Hoe?
- In een eenvoudig notaboekje: gebruik aparte bladeren per huishoudelijk apparaat. Streep door wat je verbruikt.
- Op de computer: in Excell of via Trello. Wikihow over het maken van een lijst in Excell.
- Op Etsy vind je tal van handgemaakte inventarislijsten.
Corona meal prep op basis van een inventaris
Voor corona maakte je een weekmenu om daarna met je boodschappenlijstje naar de winkel te gaan. Op één vast moment in de week bereidde je al je maaltijden met de producten, die je in huis haalde. Vandaag, in tijden van corona, meal prep je op basis van je inventaris.
- Kijk wat er op je lijsten staat. Wat heb je in huis?
- Gebruik gezonde recepten, waarvan de ingrediënten elkaar overlappen. Probeer recepten te vinden uit met dezelfde eiwitten, koolhydraten en groenten, maar gebruik verschillende sauzen.
Bijvoorbeeld: kipfilet met gestoomde groenten, rijst en currysaus en kipfilet met gestoomde groenten, aardappelen en jagersaus. - Maak soep van verschillende groenten.
- Ik kook een dozijn eieren per week hard en hou ze bij de hand voor een snelle snack, broodjes en salades.
- Gebruik te rijp fruit in smoothies.
- Restjes over? Plan een restjesdag in.
Toptip
Kan je geen leuke recepten bedenken? Zoek dan inspiratie op internet, in kookboeken of platforms zoals Pinterest. Ik steel geregeld recepten van Jeroen Meus, Libelle Lekker en de website van 15gram. Er zijn op facebook ook heel (besloten) groepen waar gebruikers hun recepten delen.
Gemakkelijke recepten op basis van je voorraad