Basisvoorraad groenten.
Wie een basisvoorraad groenten aanlegde in de tijd voor corona, is het minste gesjost. Die hoefde niet te halmsteren en is minder onderhevig aan de stijgende prijzen. Ik ben er zo eentje van, want ik heb een basisvoorraad groenten.
Voor corona ging ik één keer per week winkelen voor verse waren. Om de koelkast aan te vullen. Nu leef ik op wat er in mijn vriezer zit en in de voorraadkast. In onze basisvoorraad zitten beperkt houdbare, lang houdbare en onbeperkt houdbare voedingswaren. Zo kan ik het winkelen met de helft verminderen.
Leestip: Wat zit er in de ideale voorraadkast en hoe lang is alles houdbaar?
Vandaag deel ik mijn favoriete duurzame groenten, tips om ze op te slaan, ze vers te houden en in te vriezen.
Groenten behoort tot de beperkt houdbare artikelen. In mijn voorraadkast heb ik op dit moment nogal wat groenten in blik en potten staan.
Vooral blikken zijn héél lang houdbaar.
Een andere mogelijkheid?
Koop in de winkel groenten die een week of langer goed blijven en andere die je kan invriezen. Op die manier heb je, ook in tijden van corona, genoeg bij de hand om die vreselijke periode door te komen. Hier lijst ik nog meer mogelijkheden op om te gaan winkelen in barre tijden én het maken van een weekmenu, zelfs al vind je niet alles van je boodschappenlijstje.
Basisvoorraad groenten: welke groenten?
Verse groenten
In je basisvoorraad groenten ga je dus vooral op zoek naar groenten in blik of bokaal, groenten die een week of langer goed blijven of die je kan invriezen. Hier volgt een lijstje van (verse) groenten die in je basisvoorraad groenten kunnen en in dit artikel worden behandeld.
- Uien en knoflook
- Broccoli en bloemkool
- Aardappelen
- Wortelen
Merk op dat aardappelen niet ingevroren kunnen worden. (Of toch moeilijk). Natuurlijk zijn er nog andere groenten, die je kan invriezen. Maar de bovenstaande zijn de groenten die ik het meeste in de viezer stop.
Groenten in bokaal en blik
- Erwten en wortelen
- Rode kool
- Asperges
- Witte bonen
Leestip: Groenten waar uit je eeuwig kan kweken!
Je basisvoorraad groenten invriezen? Dan blancheren!
Dé techniek om basisvoorraad groenten in te vriezen zonder kleur- of smaakverlies heet blancheren.
Blancheer je, breng je een pan met water aan de kook. Dat moet, afhankelijk van de hoeveelheid voedsel die je bereidt, een flinke pan vol zijn. Zo voorkom je dat het water teveel afkoelt als je het voedsel toevoegt.
Na enkele minuten giet je de groenten af en spoel je ze onder de (ijs)koude kraan of doe je het in een bak ijswater, zodat het kookproces stopt. Daarna steek je de groenten in gebruikersvriendelijke porties in plastiek diepvrieszakjes of luchtdichte potjes voor in de vriezer.
Uien en knoflook
Kopen, bewaren en opbergen
Uien invriezen
Uien invriezen kan door ze te blancheren. Blancheren = 15 min koken en 1 min afkoelen in ijskoud water. Gebruik eventueel koud water met ijsblokken.
- Selecteer verse en rijpe uien zonder beurse of rotte plekken.
- Pel de uien, snijd ze in stukjes en begin met blancheren.
- Eventueel ijskoud water verversen, als het te warm wordt.
- Maak kleine porties van de uien en doe ze in ziplock zakjes of in luchtdichte doosjes.
- Kleef er diepvriesetiketten met datum en productnaam op.
- Plaats achterin de diepvries bij -18°C voor maximaal 6 maanden.
Knoflook invriezen
Knoflook invriezen doe je niet door te blancheren, maar door ze te mengen met olijfolie.
- Pak verse en stevige knoflook zonder rotte plekken.
- Knoflookteentjes pellen en in stukjes snijden.
- Neem een ijsblokjesvorm met deksel en vul 2/4 met knoflook en 1/4 met olijfolie.
- Label de ijsblokjesvorm met diepvriesetiketten (datum en kruidensoort).
- Stop achterin de diepvries bij -18°C voor maximaal 3 maanden.
Bloemkool en broccoli
Kopen, bewaren en opbergen
Bloemkool invriezen
Klaargemaakte bloemkool verliest snel zijn smaak, als je ‘m invriest. Ik raad je dan ook aan om enkel rauwe bloemkool te blancheren en dan in te vriezen.
- Bloemkool eerst goed afspoelen en schoonmaken.
- Blancheer het 1 min in kokend zout water en 30 sec in ijskoud water.
- Ververs eventueel het water, indien het te warm wordt.
- Snijd de bloemkool in roosjes en verdeel het in éénpersoonsporties.
- Stop de roosjes in luchtdichte diepvrieszakjes of gebruik een vacuümmachine.
- Label de zakjes met datum en groentesoort.
- Plaats de verpakking achterin de vriezer bij -18°C of lager (7 maanden houdbaar)
Broccoli invriezen
Ook rauwe broccoli kan je invriezen door ze eerst kort te koken en daarna af te spoelen onder de koude kraan. Of leg ze in een bak ijswater.
- Selecteer stevige, groene broccoli en vermijd bruine of beurse plekjes.
- Broccoli met kraanwater schoonmaken en blaadjes verwijderen.
- Snijd de broccoli in roosjes met een doorsnede van 2 tot 3 cm.
- Blancheer de broccoli 2 min in kokend water en laat het 1 min in ijswater afkoelen.
- Droog de roosjes, maak éénpersoonsporties en plaats ze in luchtdichte diepvrieszakjes.
- Label de verpakking met datum en groentesoort.
- Plaats de verpakking achterin de vriezer bij -18°C (maximaal 9 maanden).
Aardappelen
Kopen, bewaren en opbergen
Aardappelen invriezen
Ik vries mijn aardappelen nooit in, maar naar verluidt zou je het wel kunnen. Niet rauw, je moet ze koken.
Wat ik doe, is aardappelen gebruiken, zelfs als ze zijn doorgeschoten. Aardappelen met uitlopers kunnen nog prima worden gegeten, zolang je de uitlopers maar ruim uitsnijdt.
Leestip: Voorkom uitlopers bij aardappelen
Wortelen
Kopen, bewaren en opbergen
Wortelen invriezen
- Schil de wortels, snijd ze in rondjes of balkjes en blancheer ze 4 minuten.
- Koel ze zo snel mogelijk af (spoel ze met koud water of ijswater) en vries ze dan in kleine porties in.
- Je kunt je wortels ook schoongemaakt en in stukjes rauw invriezen, op voorwaarde dat je ze daarna ingevroren in de kookpot doet en meteen klaarmaakt. Als je ze eerst laat ontdooien, gaan ze bederven.