Het budget voor je boodschappen per week halveren, het kan. Door zélf je eten te maken. Ik maak bijvoorbeeld ons eigen brood en kweek groenten, om ze in mijn gerechten te kunnen gebruiken.
Waarom ik zelf veel zelf maak
Om het budget voor boodschappen per week te halveren, maak ik veel zelf.
Ik bak bijvoorbeeld ons eigen brood, wat ongeveer de helft scheelt aan grondstoffen dan wat je voor een brood bij de bakker (of uit een automaat) betaalt. Natuurlijk kost het me tijd om dat brood te bakken én een investering in een (tweedehands-) broodbakmachine.
Maar het is de investering en de moeite waard. Voedsel uit de supermarkt is duurder, bevat meer ‘troep’ en maakt je minder bewust van wat je naar binnen werkt. Bovendien is zelf maken een opsteker voor het eigen ego en je kinderen leren er wat van bij.
Zelf maken is goedkoper
Het principe is simpel: heb je geen zin om zelf moeite te doen, dan betaal je ervoor.
Om even bij het voorbeeld van het brood te blijven: ik bak dat van ons aan ongeveer €1,20 per brood van 600 gram. Het zelfde brood kost in de winkel minstens €2,30. Het zelfde geldt voor als je je auto laat wassen, je een boekhouder inhuurt of als je naar de schoonheidsspecialiste gaat.
Laat je iets voor je doen (in plaats van dat je zelf de handen uit de mouwen steekt), kost dat geld (en terecht). Kies je er voor om zelf aan de slag te gaan, bespaar je flink in je budget boodschappen per week.
Voor eten maken geldt hetzelfde. In de supermarkt ligt alles klaar voor je neus. Het eten hoeft enkel even te worden gebakken, in de microgolgoven te worden gestoken of op je brood te worden gesmeerd.
Kun je de motivatie opbrengen om zelf iets te maken, kan je vaak meer eten klaar maken in één keer en dat bespaart je geld.
Zelf maken is gezonder
Maak je je eten zelf, ben je zeker dat wat je in je mond steekt, gezond is.
Het voedsel dat je zo in de supermarkt koopt, zit vaak vol suikers, transvetten of schadelijke E-nummers. Wil je voedsel dat zo onbewerkt mogelijk is, is biologisch een goede keuze. Maar helaas is biologisch vaak een stuk duurder dan bewerkt voedsel.
Door zelf eten te maken, kan je besparen op het kopen van biologisch voedsel en toch is je eten onbewerkt en wars van suikers, transvetten of schadelijke E-nummers.
Zelf maken geeft voldoening
Er is niets leukers dan zelf iets te maken (en te weten dat je er het budget boodschappen per week mee halveert).
Wij zijn hier dol op de geur van vers gebakken cupcakes, al is het vaak afwachten of het eigen gemaakte beslag lukt. God weet hoeveel (vooral witte) broden hier al mislukt zijn. En toch..
Ik doe niets liever dan een stukje brood besmeren met echte boter en een plakje kaas, net nadat het brood is afgekoeld. De trots en de voldoening die je dan voelt, omdat je iets klaar krijgt.
Door veel zelf te maken, leer ik bij en fails zijn niet erg, want die zijn leuk om aan de kleinkinderen te vertellen.
Toptip
Op facebook vind je besloten groepen, waar je je vragen in kan stellen. Zo ben ik lid van allerlei groepen, die met koken en bakken te maken hebben.
Zelf maken is ecologischer
Als je zelf je schoonmaakmiddelen of schoonheidsproducten maakt, bespaart je bergen plastiek afval. Ik streef naar een zero waste levensstijl, dus maak ik veel zelf.
Kinderen kunnen helpen
Kinderen vinden het vaak facinerend waarmee je bezig bent en helpen graag mee. Zo leren ze iets bij.
Hoe pak je het aan?
Koop lokaal
Met het ruime aanbod van de boer om de hoek, kan je heel smakelijke gerechten op tafel brengen.
Ik probeer zo veel mogelijk lokaal aan te kopen. Kijk of er in je buurt pluktuinen of groepsaankopen voor groenten- en fruitpaketten zijn.
Koop een koe
Wist je dat je via sommige websites delen van een koe kan kopen? Het vlees is puur en onbewerkt, dus geen E-nummers, suiker, kleurstoffen, bind-, of conserveringsmiddelen.
Zodra de hele koe verkocht is (het is dus een soort groepsaankoop), wordt het dier geslacht. Je krijgt jouw deel van de koe in de vorm van een pakket. Dat bevat allerlei vleesstukken van de koe; van burger tot biefstuk. Meestal wordt het ook gekoeld aan je deur geleverd; zo kan het meteen je vriezer in.
Toptip
Kan ook voor een kip, een varken, een geit, een hert of een kalkoen.
Toptip II
Eet zo veel mogelijk vegetarisch, dat scheelt ‘m een pak in je boodschappen budget!
Je keuken moet goed uitgerust zijn
Mijn beste maatjes in de keuken zijn
- de broodbakmachine
- de keukenrobot
- de multicooker (waarmee ik ook yoghurt en jam kan maken)
- de soepmaker
- de Airfryer
- de klassieke oven
- een keukenweegschaal
- een Sodastream
Toptip
Koop tweedehands. Ik vond mijn broodbakmachine op facebook market voor €15!
Maak een boerderijtuin
In de komende jaren overweeg ik een boerderijtuin aan te leggen. Je teelt je eigen groenten, fruit, kruiden en je houdt dieren voor het vlees, de melk of de eieren.
In een later artikel kom ik hier op terug.
Verbouw je eigen groenten
Het kan natuurlijk in volle grond, maar ik ga groenten kweken in potten. Alleen groenten die we werkelijk zullen verbruiken overigens. Voor een moestuin(tje) in potten heb je voldoende zon, een goede kwaliteit potgrond en genoeg water nodig. Het hoeven niet alleen potten te zijn, groenten kweken kan ook in bakken en kistjes.
Maak een kruidentuin
Ik kweek kruiden in een houten bak, maar je kan ze ook kweken op je vensterbank. Hoe dichter je kruidentuin bij je keuken gelegen is, hoe vaker je gebruik zal maken in je gerechten van je eigen gekweekte kruiden. Je hebt om kruiden te kweken niet veel plaats nodig en kruiden stellen geen hoge eisen wat standplaats en onderhoud betreft.
Hou kippen
Kippen zijn gezellige en eenvoudig te houden huisdieren. Ze verlevendigen de tuin, zijn makkelijk te verzorgen en leggen ook nog eieren. Bovendien eten ze (delen van) je GFT op.
Hou geiten of een varken
Zelf ga ik dit niet doen, maar als je plaats genoeg hebt, is het houden van geiten voor de melk of een varken voor het vlees een optie.
Bak je eigen brood
Wij bakken ons wit en bruin brood zélf! Het is niet eens zo moeilijk: als je een all-in mix koopt, voeg je enkel nog water toe. Gooi het mengsel in de broodmachine en kies een programma tussen de 3 en de 4 uur.
Geen all in mix is ietsje minder eenvoudig, maar zélfs dat lukt me (meestal). Dan voeg je gist, water, vetmiddel en zout toe. Wel er voor zorgen dat het gist en het water elkaar niet raken in de boordbakmachine. En alles goed afwegen!
Lees hier 7 aanbevelingen voor het bakken van je eigen brood in de broodmachine.
Maak je eigen verjaardagstaart
Met de keukenmachine is het een makkie; deeg maken voor cupcakes, frangipane- en kriekentaarten. Wij zijn daar langzaam in het leren, maar elke zondag bak ik iets wat de rest van de week als toetje kan dienen.
Toptip
Ga naar de bibliotheek en leen er bak- en kookboeken. Leuke recepten kopieer ik of ik ga naar de boekhandel om het boek te bestellen.
Maak je eigen soep
In mijn weekmenu plan ik standaard een soepdag. Op zondag, als ik meal prep, maak ik dan verse soep en zet daarna in de koelkast. Met een soepmaker is het appeltje-eitje: ingrediënten erin, programma kiezen en de soepmaker doet de rest.
Wij maken hier geregeld tomatensoep.
Ingrediënten
650 g tomaten1
1 teentje knoflook
50 g fijngehakte ui
500 ml groentebouillon
1 theelepel suiker
peper en zout naar smaak
naar keuze: vers basilicum, naar smaak
Bereiding
Snijd de tomaten in vieren. Pel de knoflook.
Doe de ingrediënten in de soepmaker.
Sluit het deksel, kies het ‘gladde soep = smooth’ programma en wacht totdat de soep klaar is.
Maak je eigen bruiswaters en frisdranken
De Sodastream was een cadeautje en sindsdien niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De cilinders kosten een €21,00 per stuk. we doen drie maanden met één cilinder, dus reken je winst uit. Geen gesleur meer met bakken water.
Je vindt in de handel siroopjes om van je eigen gebrouwde bruiswater cola en limonade te maken. Wij doen dat niet; we vinden het niet lekker.
Maak je eigen (vegetarisch) broodbeleg
Vegetarisch of niet, broodbeleg kan je zelf maken. Wij maken vaak eiersalade en tonijnsalade.
Vooral eiersalade is heel gemakkelijk om te maken. Dit is een goed recept mét een geheim ingrediënt.
In een later artikel kom ik hier op terug.
Maak je eigen mayonaise en dressing
Met de keukenrobot is het zo gepiept; je eigen mayonaise en dressings.
Let op: mayonaise van eigen hand kan je maar drie dagen in de koelkast bewaren, dus maak er niet te veel van.
In een later artikel kom ik hier op terug.
Maak je eigen smoothies en bowls
Gooi geen rijp fruit weg; maak smoothies. Maar je kan ook een smoothie bowl maken.
Het verschil zit voor een groot deel in de vloeibaarheid: waar een normale smoothie uit een glas wordt gedronken, al dan niet met een rietje, eet je een smoothie bowl zoals een maaltijd, in een kom met een lepel.
Je maakt dus een normale smoothie, maar dan met minder vloeibare bestanddelen, zodat het een dikkere pap wordt.
In een later artikel kom ik hier op terug.
Bak je eigen frietjes
Vroeger gingen wij één keer per week naar de plaatselijke frituur en gaven om en bij de 12 euro per beurt uit. Slechts af en toe bakten we frietjes zelf, omdat we opzagen tegen het schoonmaken van de frituurpan. Ondertussen stapte ik over op een Airfryer.
Wij kiezen voor diepvriesfrietjes, speciaal voor de Airfryer, maar ik sluit niet uit dat ik in de toekomst zelf onze frietjes snij.
Toptip
Ik gebruik de Airfryer bijna voor alles (zelfs als het niet in de handleiding staat :-). Het inductievuur gaat hier zelden op.
In een later artikel kom ik hier op terug.
One thought on “12 dingen dat je zelf kan maken om het budget boodschappen per week te halveren”
Leuk artikel!
Ik maak sinds kort ook mijn eigen pizzadeeg. Broodbeleg maken we ook zelf (hummus, eiersalade, confituur). Ook smoothies maken we zelf en bruiswater met de Sodastream. Brood nog niet, maar dat is de volgende stap 🙂
Ik zal eens online kijken voor een tweedehands broodmachine, 15 euro is inderdaad geen geld!
Geeft inderdaad voldoening he, zo veel mogelijk zelf doen 🙂
Dit jaar beginnen we ook aan een moestuintje.