MamaExpert is ambassadrice voor Nutricia Baby Careline. Zes maand lang lees je op deze blog allerlei artikelen over baby(op)voeding, die jou als jonge ouder, vast kunnen helpen. Cyrille heeft een baby van elf maanden, die nog steeds niet doorslaapt. Welke tips geeft Charlotte van de Nutricia Baby Careline? MamaExpert vult aan.
Over Nutricia Baby
Zes maand lang zal MamaExpert haar lezers inlichten over Nutricia Baby Careline.
Nutricia Early Life Nutrition zet zich vanuit zijn verantwoordelijke positie als producent van voeding voor de eerste levensjaren actief in om gezonde voeding en eetgewoonten in de eerste 1000 dagen van een mensenleven te stimuleren.
Nutricia investeert
Door te investeren in wetenschappelijk onderzoek en innovatie, door samen te werken met professionals in de jeugdgezondheidszorg en met alle partijen die zich betrokken voelen bij het onderwerp van gezonde kindervoeding. Ze willen samen de gezondheid van toekomstige generaties verbeteren.
Nutricia informeert en licht in
Nutricia doet dat onder meer door actief te informeren over de voordelen van borstvoeding. En door ouders goed voor te lichten over gezonde voeding en eetgewoonten, zodat ze verantwoorde keuzes voor hun kinderen kunnen maken.
Want de eerste 1000 dagen van een mensenleven zijn de basis van een gezond leven.
Het is in die periode dat het kind de belangrijkste groei van heel zijn bestaan doormaakt: zijn hersenen, darmstelsel en immuunsysteem kennen een zeer snelle ontwikkeling, zijn lengte verdubbelt, zijn gewicht vervijfvoudigt en zijn hersenen groeien met 1 gram per dag.
Gezonde voeding is van levensbelang
Gezonde voeding en goede eetgewoonten in die periode van zwangerschap tot de tweede verjaardag zijn daarom van groot belang voor de ontwikkeling van het kind.
Met goede voeding en gezonde eetgewoonten in die cruciale eerste fase kunnen ondervoeding en ziektes als obesitas en diabetes worden voorkomen.
Om jonge ouders te helpen heeft Nutricia ook een gratis telefoonlijn met voedingsexperten in het leven geroepen. Je kan bij hen terecht voor al je vragen via de Nutricia Careline
TEL: 0800 16 685
Of via email
Of (nog gemakkelijker) Whatsapp: 0471 13 43 00
Vraag van de Lezer
Afgelopen maand stelde ik zo een Vraag van een Lezer, om te kijken wat het resultaat was.
Cyrille heeft een dochter van elf maanden, die ’s nachts nog steeds niet door slaapt. Wat raadt Charlotte – de voedingsdeskundige van dienst – Cyrille aan?
Wat moet je weten over het (niet) doorslapen van je kindje?
Kleine baby’s zijn niet gemaakt om door te slapen. In de baarmoeder betekenden dag een nacht geen verschil en kregen de baby’s constant voeding. Van zodra ze geboren zijn, moeten ze het verschil tussen dag en nacht leren. En bij de ene baby gaat dat al gemakkelijker dan bij de andere.
Voor je baby zijn de nachtvoedingen erg belangrijk.
REM-slaap
Baby’s hebben veel veel REM-slaap (lichte slaap met grote hersenactiviteit), meer dan volwassenen. Tijdens die REM-slaap ontwikkelen de hersens zich bijzonder sterk. Daarvoor is veel energie nodig, dus voeding. Te lange periodes van diepe slaap kunnen voor sommige baby’s zelfs gevaarlijk zijn omdat de suikerspiegel sterk zou kunnen dalen.
Overigens zullen baby’s die borstvoeding krijgen, slapen vaak minder goed door dan baby’s die kunstvoeding krijgen. Kunstvoeding wordt vaak in grotere hoeveelheden gegeven en is niet zo gemakkelijk verteerbaar.
Andere redenen om niet door te slapen
Bij oudere baby’s bestaat dit verschil overigens niet meer. Oudere baby’s slapen ook om andere reden niet door, dan dat ze voeding nodig hebben.
Omdat mama weer gaat werken, bijvoorbeeld en ze hebben dan wat in te halen, so to speak. Vaak heb je dan baby’s, die enkele weken redelijk goed door sliepen, die plots weer meerdere keren per nacht wakker worden. Overdag zijn ze veel actiever. Ze hebben niet meer zo veel tijd om rustig te drinken en halen dit ‘s nachts in. Baby’s die overdag op vaste voeding overgaan, met veel minder calorieën en veel minder goed verteerbaar dan melk, vragen soms plots veel vaker om een nachtvoeding.
Tips van MamaExpert voor betere nachtrust van je baby
-
- Als je baby pas geboren is en je legt ’s nachts aan, doe dan geen licht aan.
- Probeer je baby overdag meer melk te geven door een keertje extra aan te leggen.
- Misschien helpt het als de baby zo dicht mogelijk bij jou kan slapen, zodat het je niet zo veel inspanning kost naar hem toe te gaan en hem te voeden. Als jij en je baby dicht bij elkaar slapen, dan hebben jullie vaak ook hetzelfde slaapritme. Het is dan minder storend voor jou, wanneer de baby jou wakker maakt, omdat je je dan ook in een fase van lichtere slaap bevindt. Neem voor het samen slapen wel een aantal regels in acht!
- Soms zijn papa’s bereid om op te staan en de baby te brengen. Maak hier in goede afspraken.
- Gezonde voeding voor jou en soms een dutje overdag kunnen ook helpen. Ga slapen als je baby slaapt, bijvoorbeeld. Voel je hierover ook niet schuldig en durf de boel de boel te laten!
- Doe je liever niet aan co-sleeping in je eigen bed, kan je het misschien zo inrichten, dat het bedje van je baby direct naast dat van jou staat, zodat je geen nachtelijke wandelingen hoeft te maken. Er bestaan van die handige bedjes, die je als het ware aan je eigen bed kan vasthaken, waarvan één zijde is weggehaald.
- Onthoudt: Je verwent je baby niet, als je aan zijn of haar nachtelijke behoeften tegemoet komt. In tegendeel: een baby, die weet dat er altijd iemand voor hem zorgt, wanneer hij het nodig heeft, zal later veel zelfstandiger en zelfzekerder door het leven gaan. Ook het in slaap vallen aan de borst veroorzaakt geen toekomstige slaapproblemen.
- Uit eigen ervaring weet ik dat het zal verbeteren. Naarmate je kindje ouder wordt zal hij of zij je minder en minder nodig hebben ’s nachts. Mijn dochter heeft tot bijna een jaar nood gehad aan voedingen en ik ging er bijna aan onder door. Maar van de ene nacht op de andere stopte het. Ik heb een feestje gebouwd!
Leestips
Leestip: Wanneer hun slaap jou wakker houdt, over slaapproblemen bij jonge kinderen
Leestip: De noodzaak van een slaapritueel bij kinderen
Leestip: De lexicon van onze slaapproblemen
Cyrille’s vraag aan de Nutricia Baby Careline ging zo
Klik op de afbeelding voor de volledige versie
Wat vonden onze testkindjes van Nutricia’s babyvoeding?
Amélie, net 8 maanden, dochter van Tessa
Arne, 12 maanden, zoontje van Leen
Thibau, 9 maanden, zoontje van Heidi
Tessa
Tessa Van Herck (38) en Steven Willemsens (31), mama en papa van Nand (6) Flor (4,5) en Amelie (6,5 maanden) vertellen: “Ik ben leerkracht in het buitengewoon onderwijs maar geniet nog heel even van het thuiszijn. OuderschapsVERLOF, zalig, maar anderzijds wel een fulltime job hoor.
Met deze gezellige kroost hebben we onze handen flink vol. We hebben sinds de komst van ons 3de kind een heel compleet gevoel. Het draait, het klopt, het moest zo zijn.
We hebben immers lang getwijfeld over nummertje 3. En toen we uiteindelijk besliste om er voor te gaan, wilde de natuur niet helemaal mee. Maar ach, ze was het wachten meer dan waard. Onze kleine ‘zussemie’ is de lieveling van iedereen”.
Tessa over borstvoeding
“Net zoals bij onze zonen, koos ik opnieuw voor borstvoeding. Ook nu ging dat weer heel vlot. Maar de kunst van het kolven is me niet gegeven. Vandaar dat ik dus ook geen overvloed aan mamapapje in de vriezer heb klaarstaan wanneer ik opnieuw start met m’n job. (binnen 2 weken al?!? Oh help, wat is die mooie tijd weer voorbij gevlogen!)
Tijd dus om een poederpapje in huis te halen. Voila, dankzij Nele stond hier plots de opvolgmelk van Nutricia klaar. Spannend. Morgen, (neem ik me al een paar dagen voor) morgen, echt, dan krijgt ze haar eerste poederpapje.
Voor de fruithapjes (appel+koek) lijkt de drempel niet zo hoog. Ze zien er dan ook helemaal uit alsof ik zelf appelmoesje met koek klaarmaakte. Deze werd helemaal goed gekeurd door Amelie. En die slab, kei leuk, wij zijn fan!”
Heidi
“De groeimelk vond Thibau erg lekker. Als drukbezette mama vond ik het kant-en-klare een pré, tegenover dat je zelf nog moet gaan goochelen met melk en poedertjes. Het leek me ook dat Thibau meer verzadigd is met de groeimelk dan met wat we zelf nog in elkaar moeten zetten. Misschien is de groeimelk zoeter? Van de Olvarit met sperzieboontjes en aardappeltjes was mijn zoon dan weer minder te spreken. De pasta bolognaise viel beter in de smaak. Over het algemeen kregen we de groentenhapjes iets minder goed verkocht (in vergelijking met de Olvarit fruitpotjes), omdat wij normaliter altijd verse groenten koken voor ons klein mannen. Wij denken dat er een ietsiepietsie verschil is in smaak tussen vers gekookte groenten en de potjes”.
Leen
“De potjes met patatjes van 12 tot 18 maanden gaan hier vlot naar binnen. Ook de fruitpappotjes zijn hier een succes. Arne lust zowat alles en meestal probeer ik zelf zo veel mogelijk met de potjes te variëren. De fruitknijpzakjes heb ik nog niet geprobeerd maar waren zeker ook welkom. De fruitdrankjes heb ik ook nog niet geprobeerd omdat ik hier meestal water geef maar daar wilde ik er wel eens eentje van testen. Mijn zoon is gelukkig een gemakkelijke klant. Hij geniet van de Olvarit-groenten- en fruithapjes. Arne krijgt nog beperkt borstvoeding. Als ik toch eens ’s avonds weg moet krijgt Arne een klein brikje groeimelk vanaf 1 jaar; vind hij ook altijd een feest!”
Heb jij een Vraag van de Maand voor de Nutricia Careline? Stel ze op onze facebookpagina en wie weet zie je hem in januari 2018 op MamaExpert verschijnen.