Mindful eten is bewust eten. Het kan een oplossing zijn voor kinderen, die moeilijk eten.
“Die van mij is een goede eter”, hoor je mama’s wel eens zeggen. Maar niet alle kindjes zijn zulke makkelijke eters. Tussen 2 en 7 jaar kunnen kinderen behoorlijk protesteren als ze iets niet lekker vinden. Ze leren zelf ontdekken wat ze lekker en niet lekker vinden en willen vaak enkel eten wat ze al kennen. Maar hoe pak zo’n ‘moeilijk etertje’ aan? Is mindful eten een oplossing?
Wat is mindful eten?
Mindful eten is bewust omgaan met de voeding die je eet én de manier waarop je dat doet. Het is eten wanneer je honger hebt en niet wachten tot je te hongerig bent, waardoor je gaat schrokken. Het is rustig eten en met je verstand eten. Bijvoorbeeld: lang kauwen en je bestek neerleggen tussen elke hap. Dit vind ik een goed artikel over mindful eten.
Maar is het ook wat voor kinderen?
Mindful eten voor kids
Eten doe je met al je zintuigen: ruiken, kijken, misschien wel voelen én proeven. Kinderen zijn eigenlijk al mindful van zichzelf. Ze eten graag met de handjes, mengen vreemde smaken met elkaar en zijn gefascineerd door de kleuren van eten.
Laat je kleine hartendief daarom vrij om nieuwe dingen op die manier te ontdekken. Het is misschien een klodderpartij, maar zo raakt je kindje wel vertrouwd met nieuwe groenten, fruit, noten, vlees.
Geef je kind de kans om voedsel goed te inspecteren en alle aspecten van die voeding tot zich te nemen: de geur, de vorm, de structuur, …
Mindful eten kan dus een oplossing zijn voor moeilijke eters. Onthoud dat kieskeurig eten een proces is en een fase van voorbijgaande aard. Misschien lukt het vandaag niet, maar wie weet gaat het volgende keer weer beter. Veel succes!
No pressure
Geef je kind de tijd om zich te ontwikkelen, zich aan te passen en zich bepaalde smaken eigen te maken. Pas na een aantal keer goed proeven kan er verandering komen in het smakenpalet en zal hij of zij spruitjes misschien wel lekker vinden. De aanhouder wint! Het is echter belangrijk om je kind zeker niet pushen of dwingen om bepaalde dingen te eten. Dat heeft vaak een averechts effect.
Nieuw eten ontdekken zou een positieve en leuke ervaring moeten zijn. Vanzelfsprekend zal het niet elke keer feest zijn, maar probeer zeker niet kwaad te worden of je kindje te straffen als het niet wil eten.
Samen koken
Aansluitend op het verhaal van positieve ervaringen: ga samen aan de slag in de keuken! Op deze manier leer je je kind omgaan met eten, en kan proeven een leuke ervaring worden. Zo kunnen jullie samen bijvoorbeeld groentjes snijden, als je kindje hier al oud genoeg voor is: alles lekker de pan in en smullen maar!
Extreme angst voor nieuw eten
Sommige kids hebben echt een probleem met nieuw eten, tot grote frustratie van de ouders. Mama en papa geven het vaak op, want een gevecht elke ochtend en avond aan de keukentafel, daar zit niemand op te wachten. Toch zijn er manieren om die angst te overwinnen. De angst voor nieuwe etenswaren noemen we neofoob. Deze rakkers zien echt helemaal niet graag nieuwe dingen op hun bordje verschijnen. Heb jij net een lekkere wokschotel in je nieuwe wokpan en wordt het nieuwe gerecht niet onthaald als je had gehoopt? Volgende keer beter, want het kan tijd kosten voor je kind gewend geraakt aan nieuwe smaken. Geduld hebben is de boodschap.
Lees hier alle artikels over moeilijke eters op MamaExpert
‘Help, mijn dochter is een een picky eter/kieskeurige eter’
Nog steeds een moeilijke eter in huis? 3 nieuwe tips van een ervaringsdeskundige