Slaapstoornissen bij kinderen komen zeer vaak voor. Het Slaapcentrum van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), weet er alles van. Ik las onlangs een interview met professor Stijn Verhulst in het maandblaadje van de Christelijke Mutualiteiten. Dokter Verhulst is kinderarts in het Slaapcentrum en ik denk dat zijn bevindingen de moeite zijn om te delen.
Tekst gebaseerd op een artikel van de Christelijke Mutualiteiten geschreven door Grete Flies.
Als Dominic en Chloé Grace moeten gaan slapen, wordt er van alles aangehaald – het is nog zo leuk beneden; er moet geplast worden of nog snel wat gedronken of ze zijn echt, echt waar helemaal niet moe. Het slaapritueel wordt uitgerokken, zo niet schromelijk overschreden. Maar uiteindelijk haalt Klaas Vaak het en heb je er een hele nacht geen kind aan ze. Helaas is dit niet voor elke ouder weggelegd.
Met welke slaapstoornissen krijgt het Slaapcentrum te maken?
Je zou denken dat het Slaapcentrum vooral met nachtmerries zou te maken krijgen. Maar toch is dat niet zo. Slaapwandelen en nachtelijke paniekaanvallen maken net wat meer de menukaart uit. Vooral de ouders worden hiermee de stuipen op het lijf gejaagd; de kinderen zelf weten zelden meer wat er gebeurde. Meestal groeien ze er van zelf uit rond de leeftijd van twaalf. Snurken en slaapapneu worden ook veel gemeld. Vooral kinderen met overgewicht hebben er last van. Met een operatie aan de neuspoliepen of de keelamandelen, een dieet of een CPAP-apparaat wat de luchtwegen vrij houdt, is het probleem vaak snel verholpen.
Bij meer dan 15 % van de peuters en kleuters die het Slaapcentrum over de vloer krijgt, gaat het om gedragsmatige slaapstoornissen. Tegenstribbelen om te gaan slapen en allerlei inventieve excuses zoeken, eisen dat de ouder bij hen gaat liggen of een heel langgerekt ritueel inbouwen; geen medisch probleem, maar eerder een verkeerd aangeleerd patroon. Ouders bedoelen het natuurlijk goed – maar gaan door telkens toe te geven aan deze ‘grillen’ het probleem in stand houden. Een nieuw patroon installeren is geen gemakkelijke opgave. Kinderen zijn een kei in het behouden van wat voor hen herkenbaar is en ouders vinden het niet fijn om weerstand te bieden.
Lees hier hoe lang onze dochter niet kon slapen.
Over hoe broodnodig slaap is voor jonge kinderen
Slapen is meer dan de moëe benen te ruste leggen. Tijdens de slaap wordt niet alleen groeihormoon geproduceerd, kinderen herstellen ook van de lichamelijke vermoeidheid die ze overdag opliepen. En van de vele indrukken. Ze doen als het ware energie op voor de nieuwe dag.
Als een kind weinig slaapt, kan dat tot concentratieproblemen leiden op school. Dingen zoals plannen en flexibel reageren op veranderende omstandigheden worden moeilijker. Prikkelbaarheid, hangerig zijn of opstandig worden – slaapstoornissen worden beter niet onderschat. Op langere termijn hebben kinderen met een slaaptekort een verhoogde kans op obesitas en op risicogedrag, zoals druggebruik.
Lees hier over onze familiale slaapproblemen.
Zo lang zou je kind moeten slapen –
Pasgeboren? 16 tot 20 uur
Van nul tot zes maanden ? 14 uur, waarvan 11 uur tijdens de nacht en 3 uur overdag
Peuter en Kleuter ? 13 uur, waarvan 11 uur ’s nachts en 2 uur overdag.
Lagere school? 11 uur
Tiener ? 9 à 10 uur
Adolescent ? 8 à 9 uur
Tips om de slaapkwaliteit te bevorderen
Naar de website van het Slaapcentrum van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.
Nog meer lezen? MamaExpert heeft nog enkele interessante artikels geschreven.
Op zoek naar nog meer tips voor een goede nachtrust?
Interesse in co-sleeping? Zo word je een kei.
Q : Heb jij goede slapers thuis? Welke regels pas jij toe? Van welke regels wist je het bestaan nog niet? Zijn er nog dingen die je wil delen met ouders, wiens kinderen niet (goed) slapen?
4 thoughts on “Wanneer hun slaap jou wakker houdt”
Hier super goede slapers al is dat niet iedere dag het geval. Sommige dagen proberen ze met “ik heb bang” maar ondertussen weten ze dat dat niet werkt. We hebben wel een vast en uitgebreid ritueel maar dat is het minst van onze zorgen. Zo lang ze maar flink gaan slapen en in hun bed blijven
Sabrina onlangs geplaatst…3 2 1 BOEM
Bedankt voor je reactie.
Een duidelijk en herkenbaar ritme is denk ik inderdaad heel belangrijk. En zorgen dat je kind overdag niet te veel prikkels krijgt.
Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Alles wordt beter
Inderdaad. Dank je wel