Verslaafd aan de nachtvoeding?
Grace is niet echt een slechte slaper, hoor. Soms gaat het nachten goed. Dan slaapt ze tien tot twaalf uur door. Maar dan -pats- is het over en out. Verschillende nachten gaat ze dan zeuren om nachtvoeding.
Ze krijgt voor t slapen gaan haar laatste fles van de dag. In principe is op de leeftijd van elf maanden nachtvoeding niet meer nodig. Baby’s die dat wel willen, zoeken geborgenheid of drinken ’s nachts uit gewenning. Voor Chloé Grace geldt waarschijnlijk beide : ze is enorm aan mama verhangen overdag en wil voor zichzelf bevestigen dat mama ook ’s nachts er voor haar is. Bovendien is ze inderdaad gewend om ergens tussen tien en twee uur nog s aan de tutter te hangen. We probeerden de situatie op te vangen door haar voor wij gaan slapen, nog een extra fles te geven. Hiermee versterkten we waarschijnlijk de gewoonte voor een nachtvoeding. Gek genoeg was deze maatregel geen garantie voor een vlotte nachtrust. Soms wil ze exact vier uur later opnieuw (de vierde keer! ) drinken. Ik sta altijd op – maar met stevige tegenzin. Voor alle ouders met dezelfde perikelen, deze blogpost. Welke tips kan je proberen om de nachtvoeding eindelijk uit te schakelen? Hoe zorg je dat je kind doorslaapt? Ik deed wat research naar mogelijke oplossingen en ga er enkele zelf van toepassen later.
1| Geef je kind een goede reden om te ‘ontwennen’
Onze kinderopvang gaf me de tip van water te geven in plaats van flessenvoeding. Ze zou moeten schrikken van de smaak en voor zichzelf uitmaken dat het niet de moeite is om ‘daarvoor’ wakker te worden. Je kan er ook voor opteren de portie nachtvoeding langzamerhand te verminderen, door aan dezelfde hoeveelheid water steeds mindere schepjes poeder toe te voegen.
2| Extra poeder toevoegen aan de laatste voeding ?
Voeg zeker geen extra poeder toe aan de laatste voeding van de dag. Dat wordt afgeraden door Kind&Gezin. Het zou het slaappatroon niet veranderen. Wij probeerden dit en kunnen niet anders dan zeggen, klopt helaas. Baby’s van zes maanden en ouder zouden in staat moeten zijn om door te slapen zonder een nachtelijke snack. In plaats van naar de fles te grijpen, moeten we Chloé Grace zachtjes toespreken en even troosten. We mogen zeker geen licht aansteken en geen lawaai maken.
3| Zorg overdag voor een stevige basis
Geef overdag grotere porties voeding. Geef een extra boterham, een grotere portie fruit. Toch een nachtvoeding? Hou m zo kort mogelijk en maak het niet te leuk. Ga zeker niet spelen of vrolijk doen. Het maakt je kind alert en dat is wat we zeker niet willen. Vermijd zoveel mogelijk oogcontact. Voor baby’s is oogcontact het signaal voor spelletjes.
4| Slapen vergt verantwoordelijkheid van mama/papa
Breng je kinderen elke dag op ongeveer dezelfde tijd naar bed. Hou het rustig voor ze gaan slapen. Zorg voor een wij-gaan-slapenritueel. Pyama aan, tandenpoetsen en dan een kort verhaaltje laten je baby weten dat het bedtijd is. Probeer daarna zoveel mogelijk korte metten te maken met uitstelgedrag. Knuffeltje, zoentje en hop, verlaat de kamer. Schuldgevoelens helpen niet ! Wat ook kan helpen, is een badje met kalmerende oliën bv lavendel. Het vergemakkelijkt het inslapen.
5| Negeren en laten uithuilen?
Hoe controversieel is ‘laten uithuilen’? Wij hebben dit één keer geprobeerd. Chloé Grace heeft toen van elf tot vier uur aan één stuk aan t huilen geweest. Iedereen was brak ! Ons werd aangeraden dit niet meer te doen. We moeten er gewoon voor zorgen niet bij elk ‘klein huiltje’ te gaan kijken. Baby’s moeten namelijk leren zichzelf in slaap te krijgen. We mogen haar dan ook niet wiegen of in slaap laten vallen middels een voeding. Tja. Er bestaat zoiets als ‘gecontroleerd laten huilen’ of de Kiekeboe-methode, waardoor je je kind kan léren om door te slapen. Of nog : Wacht telkens ongeveer tien minuten met voeden ’s nachts. Kans dat van zichzelf weer in slaap valt.
Extra tips voor slechte slapers
1| Baby’s – zeker zij, die snel wakker worden – slapen het beste in verduisterde kamers. Een donkere kamer bevordert de diepe slaap. Wij laten dan ook nooit de halverlichting branden.
Investeer in degelijke zon- en daglichtverduistering. De firma VELUX is hierin gespecialiseerd. Zelf hebben wij een dakraam Van VELUX met aangepaste gordijnen. TIP : bekijk zeker hun Disney-collectie op hun website. Je vindt er zonverduisteringsgordijnen in wel twaalf ontwerpen met bekende Disney-figuurtjes.
2| Als je baby na zes maanden nog niet doorslaapt, kan daar ook een medische reden voor zijn. Reflux of bepaalde voedingsallergieën – praat erover met je kinderarts.
3| Zorg voor jezelf ! Wacht niet tot je helemaal brak bent. Chloé Grace – en met haar alle baby’s – is extreem gevoelig voor mijn stemming. Mijn slaapgebrek heeft invloed op haar slaapgedrag. Gelukkig heb ik een geduldige partner, waar ik kan op terugvallen. Ook jij moet op tijd andere mensen aanspreken, als je t niet meer ziet zitten.
Nog meer VELUX ? Kijk op http://www.itzala.be
Hopelijk heb je wat aan mijn tips en research. Heb jij nog tips om nachtvoedingen over te slaan? Of algemene tips om een baby-bijna-peuter te doen doorslapen zonder een nachtelijke snack? Laat een berichtje achter !
3 thoughts on “Mijn dochter wil nog steeds nachtvoeding !”
Mijn zoontje heeft ook nog een nachtvoeding. Wij zijn net naar de kinderarts geweest en die zei me dat Vince redelijk mager is dus dat waarschijnlijk ook nodig heeft. Ze raadde me aan om voor het slapengaan meet schepjes te geven en rond 4 uur klein flesje en op de duur water. Leuk post, great sinds think alike, er staat bij mij ook een blogje erover klaar hihihi. Groetjes!
Laat je me weten wanneer je postje verschijnt? Ik ben erg benieuwd.
TY – another Great Mind
GREAT MINDS bedoelde ik dus 😉