Een tweede kind. Het is per definitie rebelser. Het wordt minder streng opgevoed. Een tweede kind verzorgen kost veel meer tijd. Je zou als ouder best twijfelen om een tweede kind te nemen.
Maar zijn deze ideeën wel waar? Ik geef je negen dingen die je moet weten over je tweede kind!
Er wordt veel verteld over een tweede kind
Ons tweede kind heet Chloé Grace (2014). Eerst was er Dominic en ik vond het ietwat zielig voor hem, dat ie alleen zou blijven. Bovendien vond ik ons gezinnetje minder compleet zonder een tweede kind.
Mijn echtgenoot diende een beetje overtuigd te worden, want zei ie: “Dat een tweede kind wel ’s extra veel werk zou zijn”. En dat “de komst van een broertje of een zusje voor jaloezie zou zorgen”. Ik had dan weer andere angsten, maar zou dat voor geen geld hebben toegeven. Ik vond de geboortevolgorde bijvoorbeeld een dingetje: je hoort wel ’s dat een tweede kind per definitie een heel ander karakter heeft. Mijn zoon is een heel braaf en rustig menneke; je zou er maar zo een overactief en ongehoorzaam sujet bij krijgen.
Maar gelukkig is er ondertussen heel wat onderzoek gebeurd naar dit soort clichés. En wat blijkt, er wordt heel wat gewauweld over het nemen van tweede kinderen. Zegt dat de wetenschap het gezegd heeft (en laat dit artikel je helpen een tweede kind te overwegen).
Dit moet je weten over een tweede kind
- Een tweede kind kost absoluut niet meer tijd. Als je twee kinderen hebt, verzorg je die nu eenmaal tegelijkertijd. Breng je ze naar de crèche, duurt het niet twee keer zo lang. In het algemeen concucleerde een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat de tijd, die je als ouder aan je twee kinderen niet verdubbelt omdat er een tweede kind komt.
- Er is geen wetenschappelijk bewijs gevonden voor het feit dat een enig kind zielig zou zijn. Een enig kind wordt ook niet per definitie verwender of egocentrischer. #teamMamaExpert ging voor een zusje voor Dominic, omdat we naar verluidt ernaar verlangen de gezinsdynamiek uit onze eigen kindertijd te reproduceren.
- Een tweede kind krijgt minder te maken met astma, eczeem en allergieën dan eerste kinderen. Het wordt op jonge leeftijd al aan veel meer ziektekiemen blootgesteld, waardoor het meer bestand wordt tegen zulke ziektes.
- Vaker dan een ouder zusje of broertje, wordt een tweede kind ‘losser’ opgevoed. Ouders laten het tweede kind gemakkelijker TV kijken, meer gamen en het wordt ook een stuk minder opgevolgd op het vlak van huiswerk en op schoolprestaties. Ouders zijn als het ware relaxter als het op een tweede kind aankomt.
- In dit artikel vertel ik dat broertjes en zussen ruzie maken, omdat ze wedijveren om de aandacht van de ouders. Dat klopt niet, nuanceert verder wetenschappelijk onderzoek. 30% van de interactie tussen twee kinderen uit het zelfde gezin bestaat inderdaad uit ruzie, maar dan omdat je kinderen effectief iets vervelend vinden of dat ze hun zin niet krijgen.
- Het is verstandig om je kinderen onderling niet met elkaar te vergelijken. Of het in ieder geval niet hardop te zeggen, want dat werkt rivaliteit in de hand. Daar moet ik zélf op letten. Bij het avondmaal benadruk ik té graag het ‘goede’ eetgedrag van mijn zoon ten opzichte van de ‘petieterige’ manier van eten van de dochter. Foei dus!
- Natuurlijk kan een eerste kind jaloerse gevoelens ontwikkelen bij de komst van een nieuweling in het gezin of verdrietig zijn. Maar dit geldt lang niet voor elk kind en onderzoek wijst uit dat na ongeveer vier maanden alles weer bij het oude is. Betrek je oudste zo veel mogelijk bij de komst van de tweede en dan komt het wel snor!
- Nog zo een huizenhoog cliché: je eerste kind is intelligenter dan je tweede. Hoe graag ik dit ook wil tegenspreken, het komt slechts neer op een verschil van 2 à 3 IQ-punten, in de praktijk niet eens merkbaar. Wel is het zo dat jouw verwachtingen als mama je kind beïnvloeden. Je verwacht meestal het meeste van je oudste.Hogere verwachtingen hebben een positief effect op de rapportcijfers, waardoor je oudste intelligenter ‘lijkt’ dan het volgende kind.
- Er is geen bewijs gevonden voor een rebelser en creatiever karakter van een tweede kind. De geboortevolgorde voorspelt helemaal niks, nada, niente over het karakter van je kind(eren).
‘De Tweede- Over het zijn en krijgen van een tweede kind’. Lynn Berger. De Correspondent.
Algemene conclusie
Ik kan je niet vertellen of je een tweede kind moet nemen, maar een tweede kind kost niet meer tijd dan alleen een enige kind, jaloerse gevoelens lossen van zelf op en een broertje of een zusje hoeft niet een heel ander karakter te hebben of minder intelligent te zijn dan je eerste. Clichés zijn er om te ontkrachten dus.
Q: Heb jij een tweede kind? Waarom (niet?)