Hallo zoetekauw.
Er zijn maar weinig voedingsmiddelen te koop waar helemaal geen suikers in verwerkt zitten.
Ook al denken we dat we met mate suikers eten, toch krijgen we meer binnen dan je denkt, en vooral meer dan noodzakelijk. Iedereen is dus in mindere of in meerdere mate ‘verslaafd’ aan suiker en gezond is het niet. Suiker is een killer van je lijf en van je energie.
Wil jij graag bewuster met suiker om springen of nog beter, van je suikerverslaving af? Ik geef je 13 manieren om er van af te geraken.
Maar eerst, let’s get personal.
Ben ik een zoetekauw?
Ja en nee. Ik ben een periodieke zoetekauw. Zo eentje die zich voor een tijdje vol overgave in bepaalde zoetigheden kan storten; daarna ben ik letterlijk uitgegeten en raak ik het nooit meer aan.
Zo heb ik cravings gehad voor
- Pure chocolade met hazelnoten
- Brèsiliennetaart (of de ijsvariant ervan)
- Coupe Dame Blanche met slagroom
- Brusselse wafel met slagroom
- Warme chocolademelk (liefst de pure) met slagroom
- Mariekes = een soort droge koekjes
- Allez u snapt het plaatje
En dan vergeet ik mijn Fantaverslaving nog, waarop ik later terug kom.
De grote ommezwaai
Toegegeven, ik ben nooit té dik geweest. Jaren lang schommelde ik – droog aan de haak – rond de 58 kg (voor bijna 1.70 m). Ik was gezond rond, quoi.
Zwaar suikeren deed ik niet, afgezien van mijn periodieke snoeperarijen.
En mijn frisdrankaddiction! Tijdens de lunch dronk ik twee blikjes Fanta per dag en wrat daar bij twee belegde broodjes (smos kaas, zo heerlijk) bij.
Kon best, vond ik, want ontbijten, dat was voor watjes. En wat ik ’s avonds at, stelde zelden veel voor qua portie.
En toch zag ik in de spiegel een propje. Een schattig propje, OK, maar de kleine vetboebeltjes begonnen me meer en meer te storen.
Dus schrapte ik rigoureus de limonade (én alle andere suikers) van het menu, ontbeet gelijk een bodybuilder, dronk alleen nog maar mineraalwater en sportte ineens vijf keer per week.
Het propje verschrompelde tot een 48 (!) kilo en dat dat ook geen vooruitgang is, hoef ik je niet te vertellen. Don’t do this at home!
Ondertussen zijn we tot de jaren van verstand gekomen en kan ik jou vertellen hoe je (op een gezondere manier dan wij dat deden) van je suikerverslaving af geraakt!
Het begint dus wel degelijk met een stevig ontbijt!
Eet ’s morgens proteïnen
Eiwitten of proteïnen zorgen er voor dat je door heen de dag géén zin krijgt in zoetigheid. Er zijn dan minder pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.
Voorbeelden van eiwitrijke ontbijtjes zijn
- Quinoa
- Boerenomelet
- Eiwitpannenkoeken
- Griekse yoghurt of kwark
- Havermout
Hou een voedingsdagboek bij
Met een voedingsdagboek krijg je inzicht in je eet- en drinkgewoontes, dus ook in je drang naar suiker.
In een voedingsdagboek hou je zo nauwkeurig mogelijk bij wat je allemaal eet en drinkt op een dag/week/maand. Dit betekent dat je de juiste hoeveelheden erbij schrijft (en niet vals speelt).
Noteer zeker de tijdstippen waarop je hebt gegeten en gedronken. En hoeveel je die dag hebt bewogen en wat je stemming was. Op basis van zo’n voedingsdagboekje kom je wellicht tot schokkende inzichten in je suikerverslaving.
Maak betere keuzes
Suiker zit in zowat alle Westerse voeding tegenwoordig. Ook al denken we dat we met mate suikers eten, toch krijgen we meer binnen dan je denkt, en vooral meer dan noodzakelijk.
Het is een kwestie van betere keuzes maken binnen de waaier van de zoete verleidingen: nee tegen geraffineerde suikers, ja tegen vers fruit!
Leestip: Drie zomerse suikervrije drankjes om zelf te maken!
Schaf frisdrank af
En wel meteen! In het kader wat ik hierboven vertelde, besloot ik een jaar (!) geen frisdrank meer te drinken om te zien wat er gebeurde.
Ik verviel slechts twee keer en daarna lustte ik het niet meer, veuls te zoet!
Voor frisdranken zijn er deftige alternatieven –
- Zelfgemaakte suikervrije citroenlimonade
- Ijsthee
- Verse vruchtensappen, aangelengd met mineraalwater
Wist je dat je er in frisdrank ook een stofje zit, wat in verband wordt gebracht met de veroudering van je huid?
Ga niet meteen cold turkey
Ik deed het wel en herviel twee keer in mijn strijd tegen de suiker. Beter is om langzaam af te bouwen tot op een – voor jou – aanvaardbaar niveau (als zero voor jou niet kan).
Voor mij is het zero-niveau overigens ook niet zero, hoor: ik mag van mezelf één snoepmomentje per dag!
Lees de labels
Op elke voedingsmiddel staat er een ingrediëntenlijst. En die bevat geen geheimen. De plaats van suiker verraadt de hoeveelheid aanwezig.
Staat suiker als tweede in het lijstje, betekent dat dat suiker het op één na grootste voedingsbestanddeel is. Staat het vierdes, dan mogen de eerste drie ingrediënten nog meer dan suiker aanwezig zijn, het vierde deel is… jawel suiker! En wat er na komt, vind je dan minder in je eten.
Optimaliseer je boodschappenlijstje
Neem je boodschappenlijst ’s onder de loep. Hoeveel suikerhoudende dranken en snacks staan er op? Probeer er alternatieve alternatieven voor te vinden.
Wat je niet mag doen is gaan shoppen zonder boodschappenlijstje en wanneer je honger hebt.
Dat is om problemen vragen!
Gooi alle suiker buiten
Gooi de koekenkast open en mest uit. Als je niets meer in huis hebt wat je zou kunnen verleiden tot snoepen, kan je er ook niet aan beginnen. Zo simpel is het.
Vermijd voorverpakte voeding
In voorverpakte voeding zit veel meer suiker dan je zou denken. Hoe eenvoudig en snel eten uit pakskes ook is, kies zo veel mogelijk voor verse voeding!
Het duurt 21 dagen
….Voor een ‘slechte’ gewoonte een ‘goede’ wordt. Je een jaar Fanta ontzeggen, is dus een extreem maar effectief idee!
Beweeg meer
En dat hoeft geen of niet meteen een marathon te zijn. Wie niet houdt van uithoudingssport, beweegt al meer door de trap te nemen in plaats van de lift, de wagen te laten staan als ie om een brood gaat en de hond uit te laten in plaats van deze zijn behoefte te laten doen in de tuin.
Drink heel veel water
Naar verluidt raden de wetenschapwibbo’s een 1,5 tot 2 liter aan, al bestaan er ook formules waar je exact mee kan berekenen hoeveel je lichaam precies nodig heeft.
Zelf kom ik niet aan een 1,5 liter, maar ik ben wel verslaafd aan Spa Rood – en dat is een dingetje in een wereld waar we Tournée Minerales moeten lanceren om bewustzijn te creëren rond alcoholgebruik.
Vermijd hongerdipjes
Zoals gezegd, don’t cut back on het ontbijt, maar ook niet op tussendoortjes.
Ik hoorde wel ’s dat je vijf keer per dag moet eten. Drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes – om de flauwtes tussen ochtend en middag en middag en avond op te vangen.
Het is belangrijk om voor tussendoortjes te kiezen die geen snoep zijn- geen repen uit de automaat of zakjes chips uit het vuistje.
Een stuk fruit, een potje magere yoghurt of wat droge crackers, ze helpen je schommelingen in de bloedsuikerspiegel te voorkomen, waardoor je zin krijgt in zoet!
Ik wens je alle succes in het onder controle te krijgen van je suikerverslaving en hou me aanbevolen voor verdere suggestie.
Q: Wat denk jij?
9 thoughts on “13 manieren om je suikerverslaving aan te pakken bij de wortels!”
Heel leuke tips! Ik verbaas mij vaak nog als ik bekijk hoeveel verborgen suikers er in een product dat zich profileert als gezond.
Interessant artikel! Ik probeer ook minder suikers binnen te krijgen, maar ik merk dat dat toch best lastig is. Bedankt voor je tips!
Malou onlangs geplaatst…Tag; Ik ben zo’n moeder die…
Oh wat een fijne tips! Ik ben echt suikerverslaafd… zo zo zoooo jammer…. want ik kom er niet vanaf! Hopelijk gaat het met deze tips lukken om er vanaf te komen.
Carmelina onlangs geplaatst…Het leven van een alleenstaande vader | Minder leuke dingen…
Goeie tips zeg! Maar het vele water drinken heb ik echt moeite mee. Ik drink veel en veel te weinig.
Bizar in hoeveel producten er suiker zit he… je staat er in het dagelijkse leven niet altijd bij stil.
Jouw blog is weer even een geheugensteuntje, dank je!
Vind zo moeilijk genoeg water te drinken, zelfs niet bij sporten
Goede tips! Ik hoop dat snel meer en meer producten op de markt komen zonder al die suiker
Het is bizar in hoeveel producten suiker is toegevoegd terwijl je dit niet zou verwachten. Ik ben zelf bezig met afvallen en gezonder leven, maar wil ook nog van het leven te genieten dus ik let niet extreem op de suikers. Frisdrank drink ik sowieso al zelden, dus dat laten staan is voor mij geen probleem. Ik drink veel water en groene thee, en hou ook een voedingsdagboek bij. Werkt tot nu toe prima! – 8,5kg
Daniëlla onlangs geplaatst…TAG: Ik ben zo’n moeder die… (40x)
Ik eet ook teveel suikers. Bedankt voor je waardevolle tips!
Nathalie – Volgmama.nl onlangs geplaatst…XXL verslag over de Negenmaandenbeurs 2018