Het is ondenkbaar dat je met Pasen geen ei eet. Of het nou om een kippenei of chocoladen paasei gaat, bij iedereen gaat er rond de Paasdagen wel iets in.
Vooral de paaseitjes kunnen we maar moeilijk laten liggen. Er zijn zoveel smaken en de kleuren van de verpakking alleen al zijn vaak zo verleidelijk. En het gaat er ook zo snel in! In één hap is een paaseitje al verdwenen.
Rond Pasen eten we dan ook gemiddeld zo’n 47 paaseitjes per persoon. Ik kwam deze infographic van Hellofresh tegen en was verbaasd over alle ei-feitjes.
Welk ei kies je?
Het meest voorkomende ei wat we eten is het kippenei. Kippeneieren zijn er in duizenden verschillende tinten. Van donkerbruin tot spierwit en alles wat daar tussenin zit.
Maar er zijn natuurlijk meer dieren die eieren leggen. Een eenden- of ganzenei kan ook nog wel eens op een menukaart voor komen.
Een kwartelei wordt vaak gezien als delicatesse, net als kaviaar. Ja, ook kaviaar zijn in feite eitjes, namelijk die van een vis.
Ook krokodillen en schildpadden leggen eieren. Wij moeten er misschien niet aan denken om die eieren te eten, maar in bepaalde exotische landen staan ze wel op het menu.
Hoe hard moet een kip werken?
We eten er in België wat af aan eieren. Per persoon eten we zo’n 200 eieren per jaar. Hele eieren, maar ook verwerkt.
Denk daarbij bijvoorbeeld aan de eieren in de pannenkoek of cake. Kippen mogen dan ook hard werken om dat bij te kunnen houden.
Maar dat kunnen ze ook wel. We hebben hier heel veel kippen rondlopen en elke kip legt gemiddeld zo’n 250 eieren per jaar. Dat lijkt heel veel, maar een ei word ook slechts in 24 uur gevormd.
(tekst gaat verder onder foto’s)
Van groot tot klein
Heb je zin in een flink ei? Dan is een struisvogel ei het grootste wat je kunt krijgen. De eieren zijn 15 bij 12 centimeter en wegen gemiddeld 1,3 kilo. Het zwaarste struisvogelei heeft zelfs een notering in het Guinness Book of Records met een gewicht van 2,589 kilo! Daar heb je wel een flinke kluif aan om die op te krijgen.
Ben je toch niet zo’n grote eter, en heb je liever een kleiner ei, dan kun je gaan voor het ei van een kolibrie. Het ei van een kolibrie is slechts 0,35 gram en daarmee het kleinste ei ter wereld.
Het perfecte ei
We zijn altijd op zoek naar het perfect gekookte ei. Dat is niet heel gemakkelijk, aangezien iedereen een eigen voorkeur heeft hoe hij of zij het liefste een ei wil. Hard of zacht of alles wat daar tussenin zit.
Het lijkt niet heel moeilijk om een ei te koken, maar toch googelen we 14.000 keer per maand op “ei koken”.
Het kan ook wel eens voor komen dat een ei tussen je vingers door glipt, een kapot ei op de grond is nooit leuk; opruimen is een kliederboel. Als je er wat zout op strooit dan stolt het ei en kun je het makkelijk opvegen.
Q: Hoeveel eieren ga jij eten met Pasen?
Fijne Paasdagen van #teamMamaExpert!
2 thoughts on “Ei, ei, ei! Bij Pasen hoort een ei!”
LOL wist niet dat je zo into eieren was
Geef mij dan toch maar het liefst eieren van de chocolade variant! 🙂 En ik ben nog op dieet dus ik probeer het onder 5 te houden deze paasvakantie!