Dingen om te doen als jonge mama. Ik schreef er al vele blogs over. Eén van de dingen om te doen als jonge mama, is zoeken naar een geschikte oppas.
Want tijd voor jezelf en tijd voor je significant other zijn essentieel. Lekker gaan eten of naar de bioscoop met de partner, of een avondje weg met vriendinnen.
Maar bij wie kunnen je bengeltjes dan terecht? Niet iedereen heeft altijd familie beschikbaar om de kinderen op te vangen. Dingen om te doen als je om een oppas verlegen zit, ik lijst ze even voor je op. Zoals bijvoorbeeld: “Hoe en waar vind je een goede babysitter in de buurt?”
Hoe en waar vind je een goede babysitter in de buurt?
Om dat te weten te komen, dien je je eigen verwachtingen helder te krijgen. Daarna begin je eerst met zoeken in de buurt of op platforms zoals Sitly.
Wat zoek je precies in een oppas?
Vooraleer je écht op zoek gaat, is het belangrijk om een duidelijk beeld voor ogen te hebben van wat je precies zoekt in een oppasser.
Zoek je iemand op vaste tijdstippen? Of iemand die flexibel is? Wil je iemand die ’s nachts blijft, of overdag de kids met veel plezier vermaakt?
Als je iemand flexibel zoekt die af en toe kan bijspringen, vind je misschien de ideale oppas in het vriendelijke buurmeisje van zestien jaar.
Als je echter iemand zoekt voor vaste tijdstippen in de week, wil je waarschijnlijk ook iemand met wat meer vaardigheden. Of misschien wel een oppas met een wagen. Als de kinderen wakker zijn, hebben zij de gepaste aandacht en hulp nodig.
Toen mijn kinderen nog très petite waren, hadden wij vooral behoefte aan een ouder iemand bijvoorbeeld. Graag dus een omaatje met moederlijke skills en bij voorkeur ook ééntje dat op stel en sprong kon komen.
Waar begin je te zoeken?
Zou het niet fantastisch zijn als de oppas op wandelafstand zou wonen? Begin daarom dus met rondvragen in de buurt. Luister eens naar de ervaringen van andere ouders in de buurt of aan de schoolpoort. Misschien ontmoet je wel iemand met wie je de oppas kan delen. Hebben de kinderen in één klap ook speelkameraadjes!
Uiteraard is het contact niet zo ideaal in elke buurt of ken je eenvoudigweg (nog) niet zoveel mensen of ouders.
Babysitplatforms
Dan bestaan er ook platforms zoals de oppassite Sitly, waar je online kan zoeken naar geschikte oppassers in jouw buurt. Mogelijke kandidaten schrijven op hun profiel iets over hun ervaring en over zichzelf. Zo kan je snel een goede oppas vinden. Ideaal voor de drukke mama’s onder ons!
Na het zoeken: het individuele gesprek
Na de zoektocht blijf je over met een aantal geschikte kandidaten. De volgende stap is om deze uit te nodigen voor een individueel gesprek.
Bij dit gesprek kan best wel wat spanning komen kijken, zowel voor jullie als ouder als voor de oppas. Probeer daarom zelf voor een ontspannen sfeer te zorgen. Ook is het handig als iedereen van het gezin aanwezig is. Zo kan je meteen kijken of er een klik is tussen de kinderen en de oppas.
Niet alleen jullie visie op oppaswerk, maar ook die van de oppas
Jullie willen vast heel erg veel vertellen over jullie kinderen en waarom jullie precies iemand zoeken en dat is prima. Maar het is ook belangrijk de kandidaat-oppas de ruimte te geven om haar* verhaal te vertellen.
*De oppas kan natuurlijk ook een man zijn; voor de gemakkelijkheid gebruiken we ‘zij’.
Je wil natuurlijk weten hoe zij oppast, of ze ervaring heeft en wat haar filosofie over het opvoeden is. Zeker als zij frequent voor de kids zal zorgen, wil je liefst op één lijn zitten hierover.
Vergeet ook niet te vragen naar voor de hand liggende zaken. Kan ze bijvoorbeeld een flesje klaar maken? Of een luier verversen? Wat voor jou als mama vanzelfsprekend lijkt, is dit niet altijd voor een oppas.
Sta transparantie voor!
Jij en je partner willen weten wat je van de babysit mag verwachten. Andersom geldt dit ook. Hoeveel wordt er betaald? Hoe vaak dient ze te komen? Mag er worden meegegeten? Allemaal vragen waar de kandidaat-oppas mee ‘worstelt’ en die in het kennismakingsgesprek dienen beantwoord te worden.
Denk dus op voorhand goed na welke vragen zij of hij zou kunnen stellen en wat je gaat antwoorden.
Dingen om te doen: Proefperiode?
Heb je na de gesprekken bij meerdere oppassers een goed gevoel, neem ze dan gerust allemaal aan. Zeker als je op zoek bent naar flexibiliteit en als je gewoon even spontaan wil beslissen om diezelfde avond nog weg te gaan, is het hebben van een hele bunch van oppassers een goed idee. Wees hier dan wel eerlijk over tegen je oppassers.
Als je eerder op zoek bent naar iemand voor vaste tijdstippen, kan je bijvoorbeeld een proefmaand inlassen. Dit geeft jullie de kans om de oppas beter te leren kennen en om haar ruimte te geven voor vragen.
Wanneer ben je zeker dat je een topper gevonden heb?
De grootste tip? Luister altijd naar je buikgevoel en naar de signalen, die je kinderen geven.
Kleintjes zijn goudeerlijk en ze zullen je echt wel onverbloemd laten weten of ze het fijn vinden dat de oppas komt.
Nog meer dingen om te doen als jonge mama?
Meer dan 250 doe-activiteitenop zondag met kinderen, in de natuur én voor die broodnodige me-time
66 activiteiten met kinderen op weekavonden en in het weekend
Q: Welke tips kan jij toevoegen aan dit artikel?