Hulp vragen blijft moeilijk; we zien het als een teken van zwakte, als falen. Er zijn vast heel veel momenten dat jij als mama denkt: send help! Want het is bijna onmogelijk om dertig Pinterest-traktaties voor de verjaardag van je kleuter, de twee oudercontacten van je beide kinderen, zeven versgekookte maaltijden, 25 uur aan hoofdberoep én een veeleisende wedding business in één week te steken, nietwaar?
En dan heb ik het nog niet over de emotionele druk die het hebben van twee kleine kinderen met zich meebrengt: Chloé die zich zorgen maakt of ze wel fashionable genoeg is voor school, het autisme van de zoon, die je af en toe kopzorgen bezorgt en ikzelf, die me afvraag of de hoofdjob nog wel bij me past.
De enige oplossing is hulp vragen, maar dat is lastig, want dan moet je hulp leren vragen. Om hulp te durven vragen, moet je kunnen aangeven waar en wanneer je hulp kan gebruiken. In dit artikel vertel ik je meer over hoe je hulp kan (leren) vragen en wélke hulp dat zou kunnen zijn.
Waarom je niet om hulp durft te vragen
- Zoals ik al zei: hulp vragen zien we als een teken van zwakte, als falen.
- We onderschatten hoe graag anderen ons willen helpen.
- Soms voelt het veiliger en efficiënter om niemand om hulp te vragen, want in je eentje hou je de controle en ben je niemand tot last.
- Je denkt dat de hulpgever het misschien toch niet zo leuk vindt om te helpen, al zegt hij of zij ‘ja’. Iemand voor je karretje spannen is wel het laatste wat je wil.
- Wat als mensen denken dat je het niet alleen kan?
- Soms kost het geld. Soms is het leuker om zélf iets te doen.
Waarom je wél hulp zou moeten vragen
- Hulp vragen is krachtig: een kind heeft niets aan een uitgebluste moeder. Door hulp te vragen ontlast je je zelf; je houdt energie over.
- Hulp vragen siert. Je stelt je kwetsbaar op: er is de erkenning dat je niet perfect bent door maar alles zelf te willen doen.
- Je màg genieten én opkomen voor je eigen geluk, zonder dat je je daar schuldig over hoeft te voelen. Je bent het waard om geholpen te worden.
Zo vraag je hulp
Hoe doe je dat, om hulp vragen?
In de eerste plaats moet je léren vragen; je open stellen hiervoor. Daarnaast is het zaak om voor je zelf uit te maken wàt jij precies nodig hebt als mama.
- Neem het je zelf niet kwalijk als je het lastig vindt om wensen en behoeftes te hebben.
- Wees zo concreet mogelijk in wat je precies nodig hebt. Zo is het gemakkelijker om een hetwerk te zoeken en te vinden in de vorm van mensen en diensten die je kunnen ontlasten.
- Kijk eerst in je directe omgeving. Moeder, schoonmoeder, de mama’s van de klasgenootjes van je kinderen, de buurvrouw.. Misschien kan je hulp ruilen? Zij passen op jouw kinderen, jij op die van hen op een andere keer.
- Wacht niet té lang met de hulpvraag. Just do it. Hop.
- Hulp vragen kan ook op de moderne manier. Start een What’s app- of Messengergroepje op facebook.
- Ben je geholpen? Spreek dan uitdrukkelijk je dankbaarheid uit. Ga er niet automatisch van uit dat de man of vrouw die je hulp gaf, er iets voor terug verwacht. Mensen hélpen graag!
- Kom zo direct mogelijk uit voor wat je graag wilt. Dus geen omwegen, maar gewoon bloot op tafel de vraag om hulp. Niet gemakkelijk, I know. Even oefenen maar.
Welke hulp kan je vragen?
Zelfs als je geen alleenstaande mama bent als ik, is opvoeden géén one-woman job. Je hebt àltijd een netwerk nodig, eentje waar je op kan terug vallen, alleenstaand of niet. Elke moeder heeft een structurele oplossing nodig om overzicht te houden en om aan je behoeftes te kunnen voldoen. Die oplossingen kunnen heel breed gaan. Hieronder volgt een lijstje.
- Een huishoudhulp. Uit ervaring weet ik dat het nieet eenvoudig is om iemand goed te vinden. Bovendien neem je iemand vreemd in huis; loopt zoiets niet mis? Pols daarom eerst bij vrienden en familie of zij iemand kunnen aanraden. Anders meld je je aan bij een bureau, dat zich specialiseert in hulp in het huishouden met dienstencheques.
- Maaltijdboxen. Tegenwoodig kan je àlles laat leveren, dus ook food.
Lees onze vergelijking tussen de maaltijdboxen van Weight Watchers, Hello Fresh en Marley Spoon. - Boodschappenservice. Niets gemakkelijker dan een supermarkt wat je boodschappen voor jou doet, zodat je alleen maar moet afhalen of die zélfs aan huis levert. Doe zoals ik: kies een vaste dag uit in de week en ga aan de slag met een weekmenu. Ik bestel twee keer per maand de grote boodschappen bij de boodschappenservice van Colruyt.
- Oppas. Ik heb een vaste oppas, die kind aan huis is bij mijn kinderen.
Lees dit artikel, waarin ik mijn tips geef hoe je een oppas vindt. - Vrienden, vriendinnen, familie, vrienden die zélf ook ouders zijn. Dat hoeven niet altijd dichte vrienden te zijn. Ik merk dat ik uitstekend kan terugvallen op mama’s die ik via Instagram heb leren kennen.
- Heb je een business, nét zoals ik? Denk dan aan een accountant (boekhouder), een virtual assistent, een opruim- of een organisatiecoach,… Zelf gooi ik één keer per trimester mijn hele papierwinkel bij mijn boekhouder binnen en kijk er voor de rest niet meer naar om. Hij doet de trimestriele aangiftes en de persoonlijke belastingaangifte. Kost me een duit, maar ben ik blij met die man.
BRON – Gebaseerd op en geciteerd uit “Moeder genoeg” door Florine Duif
De gids voor iedere moeder die op zoek is naar geluk, ruimte en kracht op elk vlak in haar leven.
De druk die vrouwen zichzelf opleggen is hoog en wordt nog hoger als we moeder worden; we moeten leuk zijn met de kids, tijd hebben voor onze partner, een fijn sociaal leven hebben en carrière maken. Maar, hoe zit het met je eigen geluk en kun je nog wel genieten? In dit boek gidst Florine je door alle vlakken van je leven heen: werk, vriendschappen, je relatie, maar ook selfcare en je (financiële) gezondheid. Kies wat jij belangrijk vindt, leer om hulp vragen en neem je eigen vrijheid terug.
Met veel herkenbare verhalen van andere moeders en zichzelf biedt ze je een nieuw perspectief. Ook geeft Florine tips en concrete tools zodat je weer ademruimte en moed krijgt.
Uitgeverij: Lev.
Genre: Gezin & Opvoeding
Aantal bladzijden: 224
Verkrijgbaar via Standaard Uitgeverij