Seksueel overdraagbare aandoeningen bij tieners zijn infectieziekten die je kind kan krijgen door onbeschermd seksueel contact met iemand die besmet is. Zijn jouw kinderen tieners of jongvolwassenen? Dan is het belangrijk om hen te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Als moeder wil je het beste voor je kinderen.
Helaas kunnen kinderen al op jonge leeftijd blootgesteld worden aan deze aandoeningen door onwetendheid of onbeschermd seksueel contact. Om de kans te verkleinen op het oplopen van seksueel overdraagbare aandoeningen bij tieners, is dit wat je moet weten.
Waarom dit artikel?
Jongeren en jongvolwassenen lopen meer risico op chlamydia. Als jongere heb je vaker op elkaar volgende, monogame relaties. Soms van korte, soms van lange duur. Omdat je het als een vaste relatie ziet, ga je ervanuit dat alles veilig is. Vaak laat je dan het condoom weg zonder dat je beiden bent getest op soa’s. Zo kan je soa’s uit een vorige relatie doorgeven. Want je kan een soa hebben zonder duidelijke klachten. Daarnaast denken hetero’s vaak dat ze geen risico lopen op soa’s. En gebruiken ze geen condoom bij wisselende contacten.
Jongeren onder de 20 jaar hebben vaker een soa dan jongeren tussen 20 en 25 jaar, zegt ook het weliswaar Nederlandse ggd. De soa’s die bij jongeren het meest werden gevonden, waren chlamydia (18,7%) en gonorroe (2,3%). Bron
Seksueel overdraagbare aandoeningen bij tieners vooral chlamydia en gonorroe
Chlamydia herkennen
Chlamydia is dus een van de meest voorkomende SOA’s onder jongeren. Natuurlijk is het is belangrijk om chlamydia symptomen te herkennen. Gelukkig zijn er meestal geen zichtbare symptomen, maar wanneer ze er wel zijn, kunnen ze variëren van ongemak tijdens het plassen tot pijn in de onderbuik. Een manier om chlamydia te voorkomen is door altijd condooms te gebruiken bij seksueel contact en regelmatig te worden getest op SOA’s. Zo voorkom je verdere complicaties.
Gonorroe herkennen
Gonorroe kun je hebben zonder het te weten, want soms verloopt de ziekte zonder dat je er iets van merkt. Hierdoor kun je, door onveilig te vrijen, de infectie ongemerkt aan anderen doorgeven.
Bij meisjes ontstaat er meestal een groen, slecht ruikend vaginaal vochtverlies. Plassen kan pijn doen of een branderig gevoel geven.
Jongens hebben meestal een branderig gevoel bij het plassen. Uit de penis kan geelgroene etter komen of een slijmerige doorzichtige afscheiding druppelen (druiper). Ook de prostaat en de bijballen kunnen ontsteken.
Meisjes én jongens kunnen ook keelpijn hebben (orale seks), jeuk of een branderig gevoel aan de anus (anale seks).
Bron: Christelijke Mutualiteit
Zoals bij alle seksueel overdraagbare aandoeningen bij tieners geldt: veilig vrijen is ontzettend belangrijk. Het is belangrijk om altijd een barrièremiddel te gebruiken zoals een condoom en als je regelmatig van partner wisselt of je hebt onbeschermd seks gehad, is het goed je op soa’s te laten testen bij de dokter.
Hoe SOA’s bespreekbaar maken met tieners?
Als moeder kun je een grote rol spelen in de veiligheid van jouw kinderen. Door de symptomen van chlamydia en gonorroe te kennen en te weten hoe ze te voorkomen, kun je je kinderen beschermen en hen helpen gezonde keuzes te maken als het gaat om seksualiteit. Praat met hen en blijf betrokken bij hun gezondheid, zodat ze zich kunnen concentreren op het leven en niet op de gevolgen van seksueel overdraagbare aandoeningen. Het is belangrijk dat jouw kinderen weten dat ze bij jou terecht kunnen bij problemen of vragen over seksualiteit. Hoe zorg je ervoor dat jouw kinderen beschermd blijven? Hier zijn enkele tips die je kunt overwegen.
- Lees je op voorhand in over de verschillende vormen van SOA’s. Op vragen zoals “Wat is syfilis?” of “Hoe gebruik ik een condoom, mama?” moet je voorbereid zijn en er in alle eerlijkheid en duidelijk op kunnen antwoorden.
- Het is belangrijk om open en eerlijk met je kinderen te praten over seksueel overdraagbare aandoeningen en hoe ze zich kunnen beschermen tegen SOA’s. Maak hen bewust van de risico’s en de noodzaak om voorzichtig te zijn. Zorg er ook voor dat je kinderen toegang hebben tot betrouwbare informatie over seksualiteit en SOA’s.
- Ook is het belangrijk om hen bekend te maken met het belang van regelmatige SOA-tests. Leg aan je kinderen uit bij wie ze terecht kunnen voor zo’n test.
- Probeer hen te motiveren om verantwoordelijke keuzes te maken over hun seksuele activiteiten en dat ze het altijd veilig moeten doen. Het is nooit te vroeg om je kinderen te leren over de gevolgen van onbeschermd seksueel contact en hoe ze zich kunnen beschermen.
Lees meer op MamaExpert
Vakantie met kinderen: de voordelen van een vakantiehuis op een rijtje