Heb jij een huishoudhulp met dienstencheques en wil je haar of hem graag te vriend houden? Neem dan de volgende regels in acht.
NB: Ik ben me er van bewust dat een huishoudhulp zowel mannelijk, als vrouwelijk kan zijn. Voor de gemakkelijkheid van dit artikel, hou ik het bij de zij-vorm.
Trouwe volgers op instagram worden geregeld om de oren geslagen met goedbedoelde adviezen omtrent hun huishouden. Ik werk namelijk al geruime tijd (deeltijds) als huishoudhulp met dienstencheques. In die ‘geruime tijd’ heb ik al de gekste dingen gezien.
Let me break this to you! Er is een wachtlijst zo lang als het oude en het nieuwe Testament tesamen, voor gezinnen, die een huishoudhulp wensen. Er is een nog langere wachtlijst voor zij, die een goede huishoudhulp willen. In de zomer staan er bij het bedrijf waar ik voor werk, 200 (!) aanvragen open, 200 gezinnen die gedeeltelijk of helemaal zonder hulp zitten.
Daarom, me dunkt, dat je je huishoudhulp te vriend moet houden. Zo doe je dat!
Respecteer je huishoudhulp
Je wil niet weten hoe veel gezeur ik krijg omdat ik weiger –
- De toiletpot en de wasbak in de keuken schoon te maken met javel/bleek
- Ramen te poetsen van boven de 2,50 meter of die op de eerste etage (van buiten uit)
- Zonder beschermende handschoenen te werken
- Tuinterrassen te schuren aan minus zes graden onder nul en/of in de stromende regen en/of in een sneeuwstorm
- Je home-office of je praktijk te boenen (indien die bij je bedrijf horen.)
Ik heb het hart op de goede plek en ik wil best af en toe een efforke doen, peopzzzz, maareh
Sommige schoonmaakproducten zijn schadelijk voor mijn dierbare gezondheid en die mogen we per definitie niet gebruiken van onze werkgever.
(En ja, ik ben me er van bewust dat sigaretjes ook niet lief zijn voor mijn longen, maar dat is mijn lijf).
Te hoge ramen poetsen idem.
Toont de bedrijfsverzekering aan dat de ladder niet conform onze strenge veiligheidsvoorschriften was, zeg dan bye bye zwaai zwaai met het handje tegen enige tussenkomst bij een gebeurlijk ongeval.
Het zelfde geldt voor praktijkruimtes of bureaus, die bij je bedrijf horen. Kap ik daar in mijn enthousiasme een schilderijtje van de muur, kan ik het gaan uitleggen bij mijn baas (en jij wordt niet vergoed door de verzekering).
En hoef ik uit te leggen waarom ik geen terrassen schuur bij windkracht 10? Geen ruiten schoonmaak langs de buitenkant, als de vogels van het dak vallen van de ijskou?
U doet dat toch ook niet? (ah nee, u vraagt het mij ;-))
Creëer een veilige werkomgeving
Dit item heeft te maken met het vorige.
Ladders die wankelen, stofzuigerstangen die inklappen (met geknelde vingers als gevolg – zelf mee gemaakt), honden die constant aan je kruis komen snuffelen. Een job als huishoudhulp zit vol risico’s. Ik ben ooit bijna van een eerste verdiep getuimeld, omdat ik de horren moest schoonmaken van een aantal open hoge ramen – zonder dat ik ze uit het raamkozijn mocht halen van het gastgezin.
Zorg voor een veilige werkomgeving, als je huishoudhulp met dienstencheques je lief is!
- Zet huisdieren achter slot en grendel, indien nodig.
- Kijk geregeld het werkmateriaal na, wat je haar aanbiedt.
- Durf te investeren in goed materiaal. Soms is dat ‘duurder’ materiaal. Goedkoop is niet altijd beterkoop.
- Stel geen idiote eisen. We kruipen niet op platte daken om dakgoten te gaan schoonmaken.
- Bepaalde schoonmaakmiddelen mogen we niet gebruiken. Dat bepaal ik niet, dat bepaalt mijn baas (en diens verzekering). Ammoniak, bleekwater, bepaalde anti-kalkmiddelen…
PS: Goed materiaal behelst ook goede poetsdoeken.
(tekst gaat verder onder aanmeldformulier)
Investeer in goed poetsmateriaal
Een heel onderdeel alleen maar om te pleiten voor degelijke poetsdoeken? Ja, ik kanda.
Kwalitatief poetsmateriaal
- Ik ben grote fan van de microvezeldoek. Geen enkel poetsdoekje kan op tegen de microvezeldoek. Bovendien wil ik veel exemplaren van deze lifesavers en bij voorkeur in diverse kleuren. Zo weet ik de welke ik voor je sanitair gebruik.
- Een dweil of twee (bij voorkeur met microvezels).
- Een krachtige stofzuiger met hulpstukken.
- Minstens twee emmers (grote en kleine).
- Een klein laddertje.
- Een wisser (opnemer/aftrekker) voor de vloeren en een wissertje voor de ruiten.
- Beschermende huishoudhandschoenen.
Veel poetsmateriaal
Met slechts twee doeken kom ik zelden rond.
Een gastheer maakte zich boos omdat ik ‘zo veel poetsdoeken gebruikte. Kijk nou toch ’s hoe groot de stapel vuile was is aan mijn wasmachine’.
Oh.
Ok.
Je hebt drie vrouwen in je gezin met lang haar? Dat je met die haren uit het badkuipputje haast een trui kan breien? Wil je écht dat ik jouw aanrecht poets met de zelfde doeken waarmee ik je badkamer schoonmaak?
Enneh… Je zou de gebruikte poetsdoeken wekelijks in de kookwas kunnen gooien, in plaats van ze op te sparen.
Schoon poetsmateriaal
Wist je dat je het best je poetsdoeken op 60 en op 95 graden wast, na elke doortocht van je huishoudhulp? Dan heeft ze wanneer ze terugkomt, schone doeken!
Leestip: Mogen vieze schoonmaakdoekjes bij de gewone was?
Veilige schoonmaakmiddelen
- Allesreiniger
- Water
- Schoonmaakazijn
- Soda
Meer moet dat niet zijn. Anti-kalkmiddelen, bleekwater, ammoniak.. Absoluut niet nodig!
Voor de ruiten heb ik een lichte voorkeur voor de producten van HG #nospon.
Ruim op
Ik heb er geen probleem mee om een half uur vuile was van de grond te scheppen voor ik begin te poetsen. Rondslingerende papieren, kattenspeeltjes over het gehele huis, stapels schoenen in de gang, ik leg ze en zet ze met liefde op hun plaats. Zelfs jouw vuilbakjes in de WC maak ik leeg (als ik huishoudhandschoenen draag).
Maar weet dat als je de moeite neemt om op te ruimen, ik meer tijd heb om te poetsen.
Geef haar duidelijke instructies
Het is jouw huis, dus jij weet beter dan wie ook, hoe het onderhouden moet worden. Ik vind het geweldig als je even de tijd neemt om me te vertellen wat je van me verwacht. Dat mag ook op papier, als je van huis bent. Een duidelijke handleiding van welke schoonmaakmiddelen ik waar voor gebruik, mag niet ontbreken wanneer ik bij je kom (voor de eerste keer).
Goede communicatie is de basis van een lange samenwerking met een huishoudhulp met dienstencheques!
Misschien zijn er dingen die ik écht wel moet weten? Dat je vloeren streepgevoelig zijn en hoe ik dat kan vermijden? Hoe ik je kan bereiken in geval van nood? Waar ik je poetsmateriaal kan vinden – nog zo een belangrijke :-)?
Extraatjes voor je huishoudhulp met dienstencheques
- Bied haar af en toe eens iets aan: een koffietje of een koekje. Een glaasje water bij heet weer.
- Maak af en toe een praatje. Je hoeft daarom niet je hele leven te vertellen; een welgemeend ‘Hoe gaat het met je?’ is al heel wat.
- Een (ervaren) huishoudhulp weet heus wel waar ze mee bezig is. Loop haar niet als een gek te controleren; dat werkt averechts.
Algemene conclusie
Wil je je huishoudhulp met dienstencheques blij maken, zorg dan voor een veilige werkomgeving, veel hartelijkheid en respect en voldoende poetsmateriaal van goede kwaliteit. Maak duidelijk wat je precies van haar verwacht. Zo blijven jullie lang ‘vrienden’!
Dank bij voorbaat.
Q: Heb jij een schoonmaakhulp met dienstencheques? Wat betekent ze voor jou?