Storytelling is een belangrijk gereedschap voor contentmarketing, ook voor de momblog: verhalen vertellen waar je doelgroep op zit te wachten. Maar welke verhalen brengen je klant of lezer in beweging? Over storytelling op je momblog dus.
Wat is binge-worthy content
Content is ons allen wellicht bekend. Je vult er letterlijk je mamablog mee of je sociale media (=medium); geschreven tekst, afbeeldingen, quotes, maar ook een video of facebook lives zijn vormen van content.
Maar
De ene content is de andere niet. Er is een groooooot verschil tussen content en binge-worthy content. Met binge-worthy content creëer je kwaliteitsvolle inhoud voor een bepaald medium, waardoor de eindgebruiker graag je inhoud absorbeert.
Vergelijk het met binge-watchen; het achter elkaar bekijken (in bulk of in marathon) van alle afleveringen van je favoriete serie. Je kan letterlijk niet stoppen met kijken, want je vraagt je telkens af wat er gaat volgen.
Voor dit soort content geldt dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. Ook omdat het een beetje meer werk vergt: over binge-worthy content dien je na te denken. Meer research te doen. Veel meer editwerk ook. Je moet duidelijker zijn in je content, schrijven met je eindgebruiker in het achterhoofd, aan een bepaalde behoefte voldoen.
Maar dat het resultaat levert, staat buiten kijf.
Voordelen van binge-worthy content
In het algemeen geldt dat dit soort content trafiek naar bijvoorbeeld je website oplevert. Maar er zijn nog meer voordelen:
- Je lezers blijven langer hangen op je blog => je bouncerate daalt. Dit kan je bekijken in je Google analytics.
- Niet alleen je bezoekers hebben baat bij duidelijke content, ook zoekmachines Google en consoorten vinden dit fijn. Op basis van hoe relevant de inhoud is voor een zoekopdracht, bepalen zij de de positie van die pagina in de zoekresultaten. Met goed en duidelijke webteksten krijg je je website hoger in de zoekresultaten met meer trafiek als gevolg.
- Je biedt een meerwaarde aan je gebruikers. Zij gaan je zien als een expert ter zake.
- Zo bouw je een band op met je eindconsument, je schept als het ware een community, mensen die zich aangesproken voelen door wat je hen “voorschotelt”.
- Er is meer leven op je medium en er roert wat: bezoekers gaan daarom sneller over tot een bepaalde actie. Ze melden zich aan voor je mailinglijst, vragen een offerte of leggen een product van je webshop in hun winkelmandje.
- Binge-worthy content wordt sneller gedeeld door je community. Dat vinden sociale media fijn, waardoor jouw content sneller bij je publiek terecht komt.
Om binge-worthy content te creëren, heb je onderanderen de techniek van storytelling nodig.
Wat is storytelling?
Storytelling is het toepassen van verhalen om een doel te bereiken en betrokkenheid te creëren. Verhalen zijn een ideale manier om contact te maken met je eindgebruikers, want duidelijk vertelde verhalen raken, verleiden, bieden zingeving of helderheid.
Storytelling is de vorm waarin mensen van nature communiceren. Verhalen zijn daarom een krachtig en effectief communicatiemiddel om mensen te verbinden. Voor de mompreneur of de momfluencer geldt dat storytelling de ideale manier is om abstracte zaken als visie, strategie en waarden te vertalen naar relevante doelgroepen.
Storytelling gaat idealiter verder dan een verhaal vertellen. Het is het creëren van een belevenis. Je wil dat er herkenning en identificatie onstaat. Het dient een probleem, vraag of verlangen te vervullen, net wat ik hierboven al zei.
De perfecte storytelling heeft een concrete moraal, is begrijpelijk voor haar doelgroep en zet aan tot actie. Dit kan een gevoel zijn of een daadwerkelijke zakelijke transactie.
Content is dus bij voorkeur klant gericht en storytelling helpt je om connectie met je klant te maken.
Voor bloggers is de klant de lezer en de leden van zijn of haar ’tribe’; voor mumpreneurs is de klant zij die je online of fysieke producten kopen of je services afnemen.
(tekst gaat verder onder het aanmeldformulier)
Gratis mini-training over Trello
Wij zijn zo zot van Trello, dat we besloten hebben een gratis mini-cursus te ontwikkelen voor jou, mumpreneur.
Ben jij een mumpreneur die veel tijd verspeelt met het bijhouden van notities in papieren agenda’s en notebooks? Ben je voortdurend op zoek naar bestanden op je computer? Loop je altijd weer doorheen je inbox om die follow-ups te doen van klanten?
Voel je je overweldigd door het gebrek aan organisatie als het gaat om jouw bedrijf?
Als het antwoord ja was, ontmoet dan je nieuwe beste vriend, TRELLO!
Ik laat je zien hoe deze online tool al die problemen elimineert en hoe je je bedrijf organiseert op een doelmatige manier.
In deze GRATIS cursus, leer ik je hoe je Trello gebruikt om het volgende te beheren:
- Jouw to do lijsten
- de CRM of customer relationship management
- De sociale media en de editorial calendar van je blog
- Project management
- BONUS: Steel mijn borden om mee te beginnen!

* Graag invullen
Waar kan je storytelling toepassen?
Bijvoorbeeld
- Op je blog
- Nieuwsbrieven
- Binnen je bedrijf (= corporate storytelling)
- Social media kanalen (instagramstories bijvoorbeeld is hét medium bij uitstek om verhalen te vertellen)
- Bij het begin van een training, een presentatie,…
- Op je ‘about me’-pagina
- Testimonials!
- ….
TOPTIP: Gebruik deze technieken vanuit je eigen standpunt of dat van één of meerdere personages. Dat kunnen tevreden klanten van je zijn (= testimonials), maar ook de verhalen van mensen uit de entertainment wereld (die deze technieken beheersen alsof het niets is). Steve Jobs’ levensverhaal – medeoprichter en topman van Apple – leest als een trein en inspireert zelfs na diens dood, nog steeds elke dag.
Met je content wil je je lezer/eindgebruiker/klant dus
- Inspireren
- Informeren
- Aanzetten tot afnemen van je service/product
- Entertainen
- ….
Met storytelling leuk je als het ware je content op. Je zorgt voor binge-worthy content. Dat zorgt voor verbinding met je klant. Zo zijn er drie verteltechnieken die deze connectie bewerkstelligen. In Hollywood maken ze overigens regelmatig gebruik van deze verteltechnieken: in films en series komen ze vaak aan bod.
Het verhaal van de verlossing
Wie houdt er niet van een goed verhaal, waar iemand in wordt ‘verlost’? Met verlossing wordt er letterlijk een verhaal afgewikkeld op een succesvolle manier, zelfs als de premisse niet zo geweldig is.
Voorbeeld 1
Een mamablogger schrijft een bericht op haar blog, waarvan blijkt dat het vol spelfouten en grammaticale miskleunen staat. Natuurlijk zit meteen de taalpolitie haar op de hielen. Later ontvangt zij een openhartige mail van een lezer. Die zegt dat haar leven veranderd is door de boodschap van de blog.
Met andere woorden: de misplaatste komma’s deden er niet toe.
Triomf alsnog voor de blogger én een verhaal dat wellicht erg gesmaakt zal worden door haar lezers.
Ander voorbeeld
Je bent onderweg naar ergens en verdwaalt. Het lijkt er op dat je nooit meer op tijd gaat zijn voor je afspraak. In plaats van helemaal gek te worden, besluit je dat gevoel van being lost helemaal te omarmen. Je ademt ’s goed in, je ademt ’s goed uit. En dan….
Met dit verhaal kan je als volgt aan de slag –
Was je alsnog op tijd voor de vergadering of niet? Wat deed dat met je? Wat besluit je of leer je uit je ervaring?
(en nog beter- wat kunnen je klanten hier uit leren? Per slot van rekening wil je inspireren, remember?)
Voorbeelden uit de reclame
- Het levensverhaal van Steve Jobs is een sterk staaltje van verlossing: vol worstelingen. Toch werd hij een succesvol zakenman. Met een miljardenimperium.
- Huidverzorgingsmerk Dove laat “echte” jonge vrouwen aan het woord over hun lichamelijke onzekerheden. Dus geen superslanke modellen, maar dames zoals jij en ik! Een zeer krachtige boodschap, me dunkt.
Ik liep er van weg!
Met de tweede techniek wordt het verhaal verteld van iets verlaten. Je loopt er letterlijk van weg.
Als je deze premisse afzet tegen het succes wat je nu ervaart, krijg je als van zelf een krachtige boodschap. Die premisse kan een relatie zijn, een succesvolle carrière, een moeilijke situatie. Merk op dat het dus niet per sé een negatieve situatie hoeft te zijn waar jij of je hoofdpersonage ‘van weg liep’. Een succesvolle carrière met een dikke prée kan heel erg stresserend zijn geweest. Er van weg lopen (zelfs al betekent dat dan dat je het financieel met veel minder doet) is dan een even sterke boodschap.
TOPTIP: Je hoeft bij het vertellen van dit soort verhalen overigens je struggles niet weg te laten, want dat spreekt net jouw publiek aan.
Voorbeeld 1
Beyonce verliet Destiny’s Child om een solocarrière na te streven. De hele wereld hield de adem in, want was dit wel een goede beslissing? Gelukkig wel: Beyonce werd een groter icoon dan ooit.
Voorbeeld 2
Vrouwen die een gewelddadige partner verlaten en er alleen maar sterker uit komen. Ze vinden de liefde weer, hun kinderen leven op, het hele gezin wordt er so to speak beter van.
Voorbeeld 3
Amy Porterfield, één van mijn grote voorbeelden op het vlak van digitale communicatie en marketing verliet een fenomenaal goed betaalde job om haar eigen online business te beginnen. In haar wekelijkse podcasts vertelt ze vaak het verhaal van vallen en opstaan en de tijden van regelrechte honger, omdat ze in eerste instantie nauwelijks het zout op haar petatten verdiende.
Haar verhaal wordt hierdoor des te krachtiger – ondertussen haalt ze miljoenen dollar binnen.
Voorbeeld voor de momblog:
Ik ken succesvolle mombloggers, die vroeger een hele andere niche hadden en daar ook behoorlijke faam mee verwierven. Omdat hun situatie veranderde (ze kregen kinderen, werden die niche moe,…) besloten ze de focus op hun blog te veranderen. Dat gaat zelden van een leien dakje (er zijn best wel wat problemen mee gemoeid) maar dit soort verhalen boeien lezers.
Je bent niet alleen
Voorbeeld 1:
Instagram, ons aller bekend, maakt gebruikt van hashtags. Deze hashtags hebben niet alleen de bedoeling om binge-worthy content te verzamelen rond het zelfde onderwerp, want ze zetten aan tot van de ene naar de andere post te springen. Ze laten ons ook zien dat we niet alleen zijn met onze zorgen en onzekerheden.
Hashtags zoals #bodypositivity en #failed parenting doen het daarom uitzonderlijk goed op Instagram.
Voorbeeld voor de mamablog:
De Loedermoederverhalen zijn ook een goed voorbeeld van de krachtige boodschap die ‘je bent niet alleen’ is. Het levert niet alleen hilarische content op, maar ook (h)erkenning. Verdorie, we zijn niet alleen. Ja, het moederschap is géén lachertje, we mogen best klagen en zagen.
Hoe schrijf je binge-worthy content voor je momblog?
- Beslis welk soort verhaal je wil vertellen (van de drie bovenstaande voorbeelden). Neem een groot blad papier en ga brainstormen. Probeer ten minste 5 goede plotlijnen per verteltechniek te verzinnen. Je kan ook een braindump of een contentbank aanleggen in Trello.
- Neem uit je brainstormsessie wat je het meeste aanspreekt en beslis hoe je je verhaal begint. Overbodige details haal je uit je betoog. Skip to the good part! Dus geen geleuter over hoeveel eieren je in je omelet nam die ochtend, welke route je volgde met de wagen, tenzij dit écht relevant is voor je verhaal.
- Zorg er voor dat er een conflict/probleem is. Waar liep je (of je personage) tegen aan? Wat maakte je onzeker? Welke tegenslagen ondervond je? Geloof het of niet, maar in dit deel is de consument het meest geinteresseerd!
- Hoe loste je dit op? Of laat je de oplossing in het midden? TOPTIP: Mogelijk is waar je over schrijft, nog steeds een lopend proces. Je hoeft daarom (nog) geen oplossing te bieden. Er is ook geen goed of kwaad: zorg er wel voor dat je een waardevolle les deelt met je publiek.
- Sluit je verhaal af met een volwaardig einde (eentje waar de waardevolle les voor je eindgebruiker centraal staat) of met een tipje van de sluier. Wat volgt er? Wat mogen ze nog verwachten? Ook in de film gebruiken ze cliffhangers, waarom jij dan niet?
In 2019 zal ik zelf meer met storytelling werken. Ik ben dat een beetje uit het oog verloren het afgelopen jaar. MamaExpert dreigde in 2018 een beetje te veel te verglijden naar het louter opsommen van feiten (iets wat ik leuk vond en nog steeds vind om te doen, want ik ben er van overtuigd dat het duidelijke berichtgeving oplevert). Maar zelfs bij een duidelijk opgebouwd artikel is een beetje storytelling nooit weg, meen ik.
Dus op naar een nieuw jaar, alwaar een goede boodschap bestaat uit meer dan het louter opsommen van feiten!
Q: Wat wil jij nog weten over storytelling?