Met dit artikel wil ik je helpen met de beste tools voor je online business. Zo kan je meteen de juiste keuzes te maken, zodat je meteen kan knallen in je online business!Ik ben een business mom, altijd op zoek naar tools om een online business mee recht te houden.
Twee businesses hou ik ondertussen acht jaar recht. Deze blog en Mint&Memories. Jaren lang heb ik gezocht naar de juiste online tools om mijn (online) businesses te streamlinen. Ik heb veel geprobeerd en weinig goed gevonden.
Beste tools voor je online business
Trello
Voor mij is Trello echt dé ontdekking van mijn leven geweest. Ik organiseer er letterlijk mijn hele momleven mee – dus ook mijn businesses.
Trello is een online tool voor project management, ideaal voor de meer visueel ingestelde business mom. Nog elke dag ontdek ik nieuwe mogelijkheden voor de tool. Ik heb al meer dan 20 borden met de meest uiteenlopende onderwerpen. Het fijne aan Trello is, dat je het volledig kan automatiseren.
Automatiseren van Trello
Een bord bevat de volledige workflow van Mint & Memories, inclusief alle mails die ik naar mijn klanten stuur. Elke mail heeft een vervaldatum en wordt ttz. naar mijn Google agenda doorgezet. Ik krijg dan een herinnering en hoef alleen nog maar de tekst te copypasten, de mailadressen toe te wijzen en op send te klikken.
Ook voor die emailadressen heb ik een bord. Alle klanten voor het komende trouwseizoen staan er op.
Voor MamaExpert heb ik een bord ‘ideeën’, maar ook eentje waar ik mijn samenwerkingen mee organiseer.
Vergelijkbaar met Trello: Asana (niet uitgetest)
Trello is te gebruiken met…
Google calendar, Gmail, Pinterest en nog miljoenen andere apps en online tools. Om Trello te syncen met je favoriete apps, kan je Zapier gebruiken.
Trello heeft ook een aantal Power-Ups, waarmee je onder anderen deadlines toevoegt aan je projecten of “if this…then that”-triggers op poten zet. Een Power-Up per bord is gratis, vanaf de tweede betaal je (en dan kost het nog geen stukken van mensen!).
Verrekt handig is dat je stiekem een linkje van een bord kan toevoegen aan een email naar een klant (in CC) waardoor die mail dan in je bord terechtkomt. Het blijft helaas wachten op de mogelijkheid om follow-ups automatisch in het zelfde bord te krijgen. DAAR ZOU IK EEN BETALEND ACCOUNT VOOR NEMEN! Hallooooh, Trello?!
Lees meer op MamaExpert:
Hoe een takenlijst maken in Trello en de taken verdelen over je gezinsleden? => ook handig als je een team aanstuurt
Organiseer je hele leven met Trello! (Want dat doe ik ook)
Mailchimp
Ik gebruik Mailchimp voor de emaillisting voor mijn business. De bedoeling is dat ik er binnenkort ook een landingspage mee creëer. Keep u posted of dat wat is.
Geen idee meer waarom ik voor Mailchimp koos toen; wellicht speelde de bekendheid mee. De leercurve voor Mailchimp vond ik redelijk, niet wauw.
Ik ben wel benieuwd naar ConvertKit, dé mailservice voor bloggers naar verluidt. Best mogelijk dat ik ooit overstap.
Google Calendar
Al jaren mijn agenda – te syncen op al je apparaten, dus supergemakkelijk. Ik vind het fijn dat je wordt herinnerd aan belangrijke afspraken en dat je ze kan ‘herhalen’ : wekelijks, jaarlijks of wat je wil.
Het tabje ‘Doelen’ gebruik ik niet en de ‘Herinneringen’ slechts in noodgevallen. Voor al mijn businesses gebruik ik overigens dezelfde agenda – ik duid met kleuren aan welke afspraak voor welke zaak is. Meerdere agenda’s (wat prima kan binnen Google Calendar) zou voor mij te onoverzichtelijk worden, maar het is maar net wat je wil natuurlijk.
Canva
Canva is een designprogramma voor noobs. Je hoeft letterlijk geen enkele grafische ontwerpkennis te hebben om met Canva aan de slag te kunnen. Het is bovendien ook nog ’s helemaal gratis; natuurlijk kan je opteren voor een betalende upgrade maar net zoals bij Trello, volstaat een gratis account voor mijn business.
Superhandig is dat je je brand colours opslaat en dus nooit meer vergeet en dat je kiest uit tig fonts, iconen en vormen. Ook hebben ze een bibliotheek met rechtenvrije afbeeldingen en voor elke social media wel een aangepaste template.
Toen Pinterest nog een Pinterestje was, was ik van de partij. Meteen verliefd op het medium, pinde ik er op los.
Heel fijn voor de inspiratie, voor moodboards, als je visueel bent ingesteld of voor de creatieveling. In het begin was het niet meer dan dat. Hoeft het gezegd dat dat begon te vervelen? Ik richtte me daarom een tijdje op andere sociale mediakanalen.
Ondertussen is Pinterest volwassen geworden: van een verslavende, maar te vrijblijvende hobby is Pinterest veranderd in een heuse (visuele) zoekmachine, net zo groot (of misschien wel groter) dan Google of Bing. En net zoals je Google kan gebruiken om je business te promoten, is dat met Pinterest ondertussen ook mogelijk.
Meteen een stuk interessanter en uitdagender. Pinterest is dan ook één van de tools voor je online business en zeker voor een blog.
Pinterest heeft nog meer prés
- Het is een sociaal medium, waar je niet sociaal hoeft te zijn
- De doelgroep van Pinterest bestaat voornamelijk uit vrouwen met kinderen
- Het werkt!
TOPTIP: Plan je pins in met Tailwind. Deze business tool neemt heel veel werk uit handen! Werkt prima in Chrome, kan je rechtstreeks pinnen vanop je eigen website. Met Canva maak je overigens gemakkelijk zélf plaatjes (in de correcte afmetingen!) voor je Pins.
Thrive Architect
Thrive Architect is een programma, waarmee je websites en blogs bouwt. Het is een krachtige stand-alone pagina bouwer plugin. Het komt er op neer dat je vrijwel alles kan maken wat je maar wilt, met een eenvoudig “drag and drop”-systeem.
Je kan direct zien hoe een pagina eruit komt te zien, in real-time, iets wat in de normale WordPress editor onmogelijk is. Dit zorgt er niet alleen voor dat je sneller content kunt maken, maar ook betere content.
Het is dus letterlijk de “Architect” van je website. Het is onderdeel van een groter pakket – Thrive Themes.
Thrive Architect kent, wat mij betreft, ook een vrij stevige leercurve, maar het mag gezegd worden – het team achter TA voerde vrij recent een aantal updates door met een intuïtievere manier van werken als gevolg.
Vergelijkbaar met Thrive Architect: Elementor (is heel basic en komt nog al kinderlijk over, althans in de gratis versie)
Fiverr
Fiverr is dé website, die ik raadpleeg als ik het businessgewijs niet meer zie zitten. Zit ik klem met grafische ontwerpen, nieuwsbrieven, sociale media, videobewerking, ga ik op Fiverr op zoek naar mensen die wel kaas gegeten hebben van dit soort zaken.
Voor een appel en een ei helpen zij me verder. De website bestaat uit freelancers van over de hele wereld.
De prijs voor de freelance services is dus een plusje, de communicatie is dat dan weer niet altijd. Freelancers uit Verwegistan spreken zelden (goed) Engels.
TOPTIP: Blijf vragen stellen tot je écht zeker bent dat je krijgt wat je vraagt. En durf af te haken, als je buikgevoel ‘njet’ zegt.
Ubersuggest
Ubersuggest werd ontwikkeld door (het team van) Neil Patel, internet marketing goeroe. Deze online tool kan je helpen bij het zoekwoorden onderzoek van je blog en geeft je extra inspiratie voor blogonderwerpen.
Ik ben voorzichtig enthousiast, al gebruik ik het nog niet lang. In combinatie met Google Search Console is Ubersuggest een krachtige tool om je oude blogposten SEO-waardig(er) te maken.
Andere zoekwoordtools
De zoekbalk van Google (ja, écht waar!) en de zoekwoordenplanner binnen de AdWords omgeving van Google, tegenwoordig het ‘hulpprogramma voor zoekwoorden’.
Nog meer beste tools voor je online business
- WordPress
- Gmail
- Facebook messenger
- De podcasts van Amy porterfield en Neil Platel
- Google Doc
- Dropbox
- Google Meet
- Instagram en Instastories (en de app ‘Followers-Unfollowers om het volg-ontvolgspelletje te slim af te zijn)
- Het Pandella-theme van Touch Size op MamaExpert (via ThemeForest)
- Facebook Pages
- Google Analytics & Google Search Console
- Website hosting bij Combell
Q: Welke beste tools voor je online business kan jij ons aanraden?