Wat als je als moeder totaal naakt gaat in front of duizenden ogen van andere ouders? Mijn zoon kreeg namelijk een woedebui net aan de schoolpoort. Of hoe je als mama helemaal in het onderhemd wordt gezet..
Mijn echtgenoot stopt ermee.
Niet met mij gelukkig, noch met zijn werk. Wel met roken. Januari is zoals steeds een maand van goede voornemens. Waar ik besloten heb in 2016 meer de koe bij de horens te pakken en daarbij een strakke planning te hanteren, is David bezig met lijf en leden. Gedaan met de sigaret. Voor zijn kinderen zegt ie.
Mogelijk ook omdat het pokkeduur is en omdat het nergens meer echt sociaal aanvaard is. Omdat iemand die zo veel rookte als mijn man, meer buiten staat dan binnen. Omdat David nu éénmaal wilde stoppen, want bijna een pakje per dag hakt er in – op welke manier dan ook.
De eerlijkheid gebiedt me te vertellen dat ook ik rook; in tegenstelling tot mijn man houd ik sinds mijn zwangerschappen op dagelijks een stuk of vijf, waarvan ik geen enkele op rook tot het einde. Ik lurk. En lurkend kunnen we er nog wel even tegen aan.
Dus David is zegge en schrijve nu vier weken gestopt. Natuurlijk moet ie dan wat om handen hebben, dus besloot ie ’s mijn zoon naar school te brengen per fiets. Hier lees je meer over Dominic en zijn (te) roze fiets.
Dat ging Dominic goed af – en David ook. De school ligt, net als onze bank, in de schaduw van de kerktoren, op goed vijftien minuten karren van hier. Maandag, dinsdag en woensdag werd de zoon netjes op zes wielen afgeleverd en er waren geen strubbelingen. Of nauwelijks – dat de zoon wat moeilijk deed over dat de fiets weer terug mee moest met papa, was te voorzien in het kader van ‘als ’t niet in zijne kop zit, zit het hem ook niet in de staart’.
Op donderdag had David er geen zin in. De late dienst, heel veel regen.. Mama nam de honneurs waar met de auto.
Helaas zouden die honneurs omslaan in frustraties, want als er iets is waar ik ongemakkelijk van word, is het als een kind je als moeder in je onderhemd zet.
Mag ik heel even de band terugspoelen? Kennen jullie de Zwarte Markt in Tessenderlo? Verzamelplaats van allerlei obscure kraampjes met spullen aan dumpingprijzen? Je koopt er een helikoptertje op afstandsbediening van een doorgaans buitenlandse handelaar en het werkt al niet meer als je thuis komt? Een keer of twee per jaar zakken we af naar een andere maatschappelijke stand en naar de Zwarte Markt – en vraag ons niet waarom.
Bij één van die twee keren per jaar stond er een paardenmolentje en Dominic – nog een ukkie – mocht van ons een paar ritjes doen. Hij happy natuurlijk; de zilveren BMW met de toeter was zijn favoriet. Helaas vond ie het (in tegenstelling tot ons) na drie rondjes niet welletjes. Hij maakte me daar een scène om u tegen te zeggen. Hij gooide zich op de grond en begon te krijsen. Er zat niks anders op om het kind over de schouder te gooien en het bezoek af te blazen. We waren doodbeschaamd.
Het rare is dat niet de woedebui van onze zoon betrof die ons beschaamde, maar de reacties van de mensen. Er werd gekeken, er werd becommentarieerd en er spraken er ons zelfs aan. Gekscherend en goedbedoeld weliswaar en later bedacht ik dat wij vast niet de enigen zijn in zo’n situatie, maar het ware beter geweest dat ze ons met rust hadden gelaten. Het was al erg genoeg.
Later die zomer kregen we ongeveer hetzelfde voor op de plaatselijke braderie. Dominic wilde zijn tutje en dat waren we een ietsiepietsie vergeten. De hele braderie door heeft ie gejankt en de meewarige blikken en het gefoezel tussen de mensen maakten dat David en ik ons bij elke stap slechtere en slechtere ouders voelden. Uiteindelijk zijn we bij een apotheek van wacht een tutje gaan halen.
Beide keren staan in ons collectief geheugen gegrift omwille van dat ongemakkelijke gevoel. Niet omdat ons kind zich misdroeg (of toch een klein beetje), maar omdat het publiek smúlde. En dat is zo hatelijk.
Allez bon. Dominic had zich in ieder geval nog niet neergelegd bij de beslissing dat papa de fiets op stal liet die ochtend. De gehele rit naar de school jankte ie gelijk een geslagen hond. Mijn haar kwam er van recht te staan.
Eenmaal gearriveerd dacht ik dat de hemel opklaarde; naast ons deed een camion net zijn laadbak dicht en dat leidde onze pup af. Maar zodra ik ‘m er een complimentje over gaf, kwamen de krokodillentranen terug. Te samen met dat meelijwekkende gehuil.
En het werd nog erger. Ik moest hem bijna naar de schoolpoort trekken. Zijn schooltas wilde ie niet op zijn rug binden en ‘alleen’ oversteken was ook geen optie. Normaliter krijg ik ‘m daar wel mee opgebeurd; vandaag bleken zijn voeten te zwaar. Kortom, een klucht.
En terwijl ik rustig op hem inpraatte, voelde ik ze – de miljoenen ogen van andere ouders. Ik hoorde ze, het gefluister van de leerkrachten. Hoe langer onze Dominic op het podium stond en boog voor het publiek, hoe ongemakkelijker ik me voelde.
Hoe los je nou zo iets op? Het liefst had ik hem daar het pak slaag van zijn leven gegeven, maar dat kan niet. Omdat we liever niet slaan natuurlijk en ook omdat een pak slaag in dit geval de boel nog maar ’s had verhit. Bovendien zou zelfs een kleine tik mijn imago als moeder niet goed doen (en dat ging dus allemaal door mijn hoofd op dat moment, he).
Of hoe een kind door een simpel toneelspel je als moeder in je hemd kan zetten?
Uiteindelijk heb ik hem gewoon de speelplaats opgesleept. Zijn schooltas gooide ik neer, hardhandiger als anders en ik ben op hoge poten terug vertrokken – zonder hem een kus te geven.
Nu, al even later, is de kalmte weergekeerd. Ik evalueer, beste lezer –
- Ik ben niet gaan gillen; alleen afgemeten gaan praten
- Ik heb niet gevloekt;
- Ik heb hem niet geslagen; maar God weet dat maar een haartje gescheeld heeft;
- Ik heb hem wat hardhandig de speelplaats opgesleept;
Waar ik niet mee om kon, was het volgende –
Er scheen me geen enkele natuurlijk gevolg toe of mijn harses vonden ze gewoonweg niet.
Lees hier wat ik met natuurlijke gevolgen bedoel.
Q : Wat had ik moeten doen? Wat doe ik aan mijn ongemakkelijkheid tussen al die andere ouders? Hebben jullie dat ook of ben ik de enige die die ogen voelt branden in de rug? Please, help?
En heb ik al gezegd dat ik voor de rest de meest lieve zoon ter wereld heb?
17 thoughts on “Als moeder in je onderhemd”
Jeetje wat een verhaal. Wij zijn nog niet aan dienfase toe, maar nu met dreumes hebben al eens dat we en public niet weten wat we moeten doen. Lijkt me zo lastig om kalm te blijven in zo’n situatie!
Elisabeth onlangs geplaatst…Druiven en kerstomaatjes…
Inderdaad, heel lastig. Maar voor de rest is het een schatje. Gelukkig maar. Ik heb ooit eens iets op TV gezien van een stel kinderen, die dat als aandoening hebben, zeg maar. een standbeeld voor die ouders.
Ik denk dat je dit prima hebt opgelost!
Zelf krijg ik ook de kriebels van die keurende blikken van anderen. Precies of zij weten het zoveel beter! Voor die ene keer dat Mauro een crisis heeft. Als hij in de supermarkt naar de autootjes wil kijken, dan mag die dat van mij, maar als hij niet onmiddellijk meekomt, dan vertrek ik al zonder hem. Hij staat snel genoeg bij mij, hoor. Nog voor ik aan de kassa ben. Maar die afkeurende blikken van andere ouders… Ik krijg er de kriebels van!
Zelf probeer ik dat dus niet te doen, naar anderen kijken als er iets is met hun kind. Soms betrap ik me erop dat ik het wel doe. Maar dan kijk ik even snel ook weer weg of zeg ik tegen de mama “ze hebben dat allemaal wel is” als ze zich verontschuldigt of als haar gezicht schuldgevoel uitdrukt. Ik weet niet of dat zo goed is, mijn antwoord, maar ik wil gewoon laten weten dat ik niemand veroordeel.
Ach, dit kan een hele discussie worden, maar dat is niet mijn bedoeling. Jammer dat je die blikken moet voelen, maar je lost het toch maar fijntjes op op jouw eigen manier. Knap, hoor!
Sarah onlangs geplaatst…Taart bakken
Dank je voor je fijne reactie. Pfoe, blij dat ik niet de enige ben met die ‘faalangst’. Want is het dat niet voor een deel – faalangst omdat je niet als een gieter wil afgaan in front of de andere ouders?
De ouders die bij hoog en laag beweren dat hun kind NOOIT een crisis heeft, die liegt volgens mijn staalhard. Wat ik trouwens als ambetant beschouw, vinden de oma en opa bijvoorbeeld helemaal niet zo ambetant. Misschien moet ik me meer focussen op de dingen die hij wél goed doet? Hoewel ik dat ook probeer, hoor. Ik denk dat ik duizend keer per dag zeg dat hij zo flink is en al. 🙂
Ik denk niet dat je echt van ‘faalangst’ kan spreken, eerder van “oei. Sebiet gaan die hier zien da ik mijn kind eigenlijk nie onder controle heb terwijl ik wel de mama/papa ben”. Niet in de vorm van faalangst, maar eerder als gezichtsverlies of om het geroddel niet in de hand te werken. Ofzoiets… 🙂 Je snapt me wel!
Sarah onlangs geplaatst…Taart bakken
Ik snap je volkomen *highfive*. TY so much voor uw antwoord. Je hebt het bij het juiste einde, denk ik. Een moeder met ervaring – nice.
*highfive* 😉
Sarah onlangs geplaatst…Taart bakken
Het beschaamde gevoel ken ik zeker. Zonet nog aan ons stadhuis naar de visjes gaan kijken met mijn bijna 3-jarige. Geen vis te zien natuurlijk, met die kou. De jongedame wou dus blijven tot ze er 1 zag. Ik heb dat een paar minuten toegestaan maar er moest toch een einde aan komen. Ze was het er niet mee eens :/ ik heb haar ook weggedragen. Wat moest ik anders? En wat moest jij anders, in jouw situatie? Mijn troost is: de bui was even snel weer weg als ze gekomen was. Dat zal bij jouw zoon ook vast zijn 🙂
Yup. Het is als een onweerswolk, dat drijft uiteindelijk ook over. Dank u voor je reactie. En succes.
Hemeltje, ik ben ook nog lang niet aan die fase maar vind het in elk geval erg interresant er nu al even meer over te lezen. Ik voel soms nu al de blikken als ons kleintje wat te luid lacht of brabbelt op restaurant ..
Oh my. Dat heb ik ook. Dan heb ik ook het gevoel dat de hele wereld (het restaurant) naar me kijkt. Naaah ja, andersom kijk ik ook wel ’s als kinderen te hard schreeuwen. Maar ik doe dat niet al te opvallend – omdat ik weet hoe vervelend het is voor ouders.
Maar geloof me, je komt er ook ’s voor te staan. Succes dan. Groeten
Mijn zoontje is 8 (in maart 9) en heel af en toe heeft ie nog van die ’tantrums’, weliswaar minder uitgesproken dan een paar jaar geleden, maar toch. Ach, laat de mensen kijken en/of opmerkingen geven, alsof zij engelenkindjes hebben die noooooooit eens driftkikkeren of tegenspreken of … Mijn reactie op opmerkingen van anderen is steevast: ‘Laat mij raden: ofwel hebt ge geen kinderen ofwel kunt ge goed acteren’. Niks van aantrekken en goed opgelost, zou ik zeggen! :o)
Ik heb als een gek op mijn tanden staan bijten. Och aan de vele reacties te zien, ben ik niet de enige die in de clinch gaat met het kind en daarbij het gevoel heeft totaal naakt te zijn. Groeten
Je bent zeker niet alleen. Mijn dochter doet mij dat ook af en toe aan.
Ik probeer mijn innerlijke frustratie op dat moment te verdoezelen, blijf uiterlijk rustig in mijn handelingen en lach naar de ouders die staan te kijken, alsof ik alles onder controle heb. Hoe moeilijk dat soms ook is. 😉
Kinderen hebben nu éénmaal soms hun meltdowns.
Ja en ouders ook. Er is niks aan te doen. Afwachten en hopen dat de bui snel overgaat. Fijn dat je reageerde. Dank je wel.
Ik begrijp je volkomen. En de mensen vergeten hun eigen verleden, of het zijn zelf geen ouders natuurlijk. Het is zelfs volgens mij door die sociale druk dat je bang bent om streng te zijn soms. Dat je moet toegeven om je kind maar niet tekort te doen. Wanneer Vince zo’n huilbui krijgt dan krijg ik ook een rode kop hoor en die piept enorm. Krijsen pfff…
Nathalie onlangs geplaatst…Vince’s wardrobe | Badger and rue
Niet plezant. Een hele vertoning. Maar we moeten er door zeker? Groeten