Het dragen van baby’s en peuters is al een tijdje in opmars. Waar het vroeger voorbestemd was voor alternatieve ouders, is dragen tegenwoordig algemeen geaccepteerd en populair. Van de carrièrevrouw die al dragend een vergadering leidt tot de vader die liever zijn handen vrij heeft tijdens het wandelen: dragen is voor iedereen.
Toch blijven sommige misvattingen en fabels bestaan. Draagzakkenfabrikant Ergobaby interviewde daarom draagconsulente Hedwych Veeman. Als gecertificeerd draagconsulent begeleidt zij ouders van draagdoek tot draagzak en alles daartussenin.
Voor veel ouders is het dragen van hun eerste (klein)kind een prachtig maar tegelijkertijd ook eng moment. Doe je het wel goed? Zit je kleintje wel ergonomisch? En kan het voldoende ademen? Hedwych van Wrap you in Love helpt je graag op weg.
Vraag 1: Het dragen van baby’s van af wanneer?
Wanneer je baby huilt, voel je als (groot)ouder meteen een reflex om hem/haar vast te pakken: je wilt je baby dicht tegen je aanhouden en troosten. Of je je kind nu met je handen vasthoudt of met een draagdoek of -zak, dragen is precies dat.
Het gebruik van hulpmiddelen zoals een draagdoek of draagzak heeft een aantal voordelen. Je hebt beide handen vrij en kan dus rustig een boek lezen of ondertussen kleine klusjes in het huishouden doen. Volgens Hedwych is er maar één gouden regel: “Luister naar je lichaam. Als je last had van bekkeninstabiliteit of een keizersnede hebt gehad, is het misschien beter om nog even te wachten. Indien mogelijk is het in deze situaties fijn als een andere persoon, partner of grootouder de baby kan dragen en de moeder extra kan ontlasten. ”
Vraag 2: Is het wel veilig om je kindje te dragen?
We kunnen je meteen geruststellen: dragen is absoluut heel veilig. “Sommige ouders zijn bang dat hun kindje niet goed kan ademen. Je kan dit eenvoudig controleren door te kijken of de mond en neus van je kleintje voldoende zichtbaar zijn,” verzekert Hedwych. “Gedragen worden voelt voor je baby heel vertrouwt. Het kan zijn dat je kindje in slaap valt. Op dat moment ontspannen de spieren en kan je baby wat onderuit zakken. Pas in dat geval de ondersteuning aan en zet je baby weer in de juiste draaghouding. Zo kan hij/zij zorgeloos verder slapen.” Aldus de draagconsulente.
Vraag 3: Hoe kies ik tussen een draagzak en een draagdoek?
Er is geen verkeerde keuze tussen een draagdoek of een draagzak. Het gaat hier eerder om een kwestie van voorkeur. Voor veel ouders lijkt een draagdoek vaak de moeilijke optie van de twee. Toch verzekert Hedwych dat iedereen die zijn veters kan strikken, ook een doek kan knopen. Je moet alleen even leren hoe.
“Bij een draagzak denken mensen vaak dat die automatisch goed zit. Dat is niet altijd het geval. Je moet een draagzak ook aanpassen aan je eigen lichaam en dat van je kleintje”, zegt Hedwych. Als fabrikant van draagzakken* heeft Ergobaby zich daarom gespecialiseerd in draagzakken die makkelijk af te stellen zijn. Daarnaast bieden ze op hun website ook verschillende video’s aan om ouders maximaal bewust te maken van het juiste gebruik van de verschillende ontwerpen. Dus geen gedoe met tientallen riempjes of gespen. Eenvoudig en toch ergonomisch.
Vraag 4: Hoe weet ik of ik mijn kind correct draag?
Alles begint met de juiste draagzak. Koop geen model op de groei, maar eentje die vandaag bij je baby past. Kijk ook van tevoren of de draagzak die je wilt ergonomisch is. IHDI en AGR gecertificeerde draagzakken betekent dat ze gezond zijn voor de heupen van de baby en rugvriendelijk voor zowel het kind als de drager. Zodra je een goed model hebt gekocht, kan je beginnen met dragen. Controleer of het hoofdje en de nek voldoende ondersteund worden, of er geen druk op de rug van de baby komt, en zorg ervoor dat de knieën altijd hoger zijn dan de heupen (de zogenaamde M-vorm).
Denk ook aan je eigen comfort. Een draagzak moet ook voor jou comfortabel zijn. Als de tailleband te laag zit, zakt niet alleen het kind te hard naar beneden, maar ervaar jij ook al snel een onprettige druk.
Vraag 5: Hoe lang mag ik mijn kind dragen?
Of je nu een pasgeboren baby of een peuter draagt: een kind zal altijd aangeven wanneer het niet langer gedragen wil worden. Een baby met een vuile luier zal bijvoorbeeld signalen afgeven dat hij of zij verschoond wil worden. Een peuter die net leert lopen, zal liever zijn eigen benen strekken en niet gedragen worden. Maar bovenal zal je voelen wanneer je kind behoefte heeft om gedragen te worden. Aarzel dan niet. Houd hem of haar dicht tegen je aan. Want of je kleintje nu troost zoekt of gewoon behoefte heeft aan contact: ze worden zo snel groot, meneer.
Hedwych Veeman is draagconsulente en heeft haar eigen bedrijf ‘Wrap you in Love’ opgericht waarmee ze (groot)ouders begeleidt bij het dragen van hun (klein)kinderen. Meer informatie is te vinden op haar website.
*Dit is een artikel gebaseerd op een persbericht. Bevat affiliatelinks*. Zie disclaimer voor meer informatie.