Dit is de start van een nieuwe rubriek – Lazy Zunday’s. In Lazy Zunday’s geef ik jullie tips om een rustige zondag te hebben, om af te remmen, om ‘slow’ te gaan doen in uitjes, eten, drinken, met de kinderen en de partner. Gisteren geboren, de rubriek, gisteren gemaakt – Lazy Zunday’s Food.
Op zondag kiezen wij relatief gauw voor een ovenschotel. Lekker gemakkelijk en easy. Je maakt het wanneer je wil, het is snel klaar en het is leuk om het samen te doen – als gezin.
Wat zit er in onze ovenschotel ?
Vastkokende aardappelen | gehakt |(diepvries)spinazie |room | gratinkaas om af te werken | peper en zout om af te kruiden. Opgelet : het gehakt smaakt op zichzelf goed af – wat afkruiden betreft, trop is trop en vooraf proeven is de standaard.
Zo pakten wij onze ovenschotel aan
- Vul een ruime pan met water. Vastkokende aardappelen moeten ‘zwemmen’. Breng aan de kook op een hoog vuur.
- Voor vier personen heb je ongeveer 750 gram aardappelen nodig. Schil ze dun, want de voedingsstoffen zitten onder het ‘velleke’. Verwijder de rotte plekken en snij ze in gelijke stukken. Dan worden ze ook gelijk gaar.
- Doe de aardappelen in de pan, als het water kookt. Draai je vuur pas lager, als alles terug kookt. Kook 18 à 20 minuten.
- Bak het gehakt. Wij pletten de boel met een vork, tot ie gelijkmatig gebruind is. Om het vlees zo fijn mogelijk te krijgen, maken wij gebruik van een ‘aardappelstoemper’. Het gehakt bakken is wel het tijdrovendste werkje, maar geniet van de heerlijke geuren die vrij komen.
- Vet je ovenschotels in met bakboter. Gebruik hiervoor keukenpapier.
- Kook de spinazie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer geregeld om.
- Zijn de aardappelen klaar? Om zeker te zijn, prik er in met een vork. Haal ze van het vuur, laat afkoelen en snij in schijven. Leg ze in een laag in de ovenschotel. Daarboven op schep je een laag spinazie en dan gehakt. Vul zo op tot ongeveer een vinger van de rand.
Bak ongeveer twintig minuten op 180 graden. Haal uit de oven. Strooi de gratinkaas als laatste en bak nog eens tien minuten op 180 graden. Hou het een beetje in de gaten, want alles is sterk afhankelijk van je oven…. Alvast smakelijk eten !
Zeker zijn hoe je je aardappelen moet koken ! Raadpleeg deze informatieve pagina.
Wat is jullie Lazy Sunday Food ? Laat een berichtje achter in de comments.
8 thoughts on “Ovenschotel aardappelen, gehakt en spinazie”
’s Zondags ga ik meestal naar t frituur. Is bij mij zo een traditie, om het weekend af te sluiten.
Een frietje van het frituur kan er vaak ook wel in. Je bent een Belg of je bent het niet. Zelfgebakken vind ik ze ook wel s lekker. Maar de beste frietjes blijven natuurlijk de handgesneden en gebakken in ossevet ! Njammie !
Inderdaad boven de frietjes “op grootmoeders wijze” gaat er niets boven ! Tegenwoordig moet je echt ook al zoeken om nog een goede frituur te vinden, het is niet meer wat het geweest is. Gelukkig is er bij ons in het dorp, tenminste toch nog één goede frituur, maar spijtig genoeg ook niet meer in een puntzak. Laat het ons smaken !
Oh dit ziet er heerlijk uit!! Spinazie is mijn favoriete groente, zelfs als kind al vond ik het heerlijk 😀
Wij eren vrij veel spinazie – geregeld ook in een croque monsieur met geitenkaas en honing. HAHA – nog een idee voor Lazy Zunday’s Food !
Wat een apart gehakt zeg. Dat heb ik nog nooit gezien!
looks yummy! ik ben gek op spinazie.
Veel mensen zo blijkt ! Op naar een spinazie- rubriek :-).