Heb jij nood aan een eigen thuiswerkplek? Met de checklist thuiswerkplek die ik gebruik, kan je de ideale thuiswerkplek creëren.
Mijn situatie
Ik werk al een tijdje thuis voor mijn bijberoep. Zoals je weet, schrijf ik niet alleen voor deze blog, maar ook vieringen voor bruidsparen. Na zeven jaar had ik daarom nood aan een eigen plek om ongestoord te kunnen werken. Ondertussen zijn we heel hard bezig om dit in te richten. Aan de volgende checklist thuiswerkplek had ik heel veel.
Checklist thuiswerkplek
- Waar richt ik mijn thuiswerkplek in de woning in, zodat ik genoeg privacy heb?
- Welke meubelen heb ik nodig voor een thuiswerkplek?
- Hoe voorkom ik dat ik voortdurend afgeleid word?
- Hoe zorg ik ervoor dat ik in mijn thuiswerkkantoor genoeg daglicht heb?
- Welke achtergrond geeft de beste indruk bij televergaderingen?
- Welke verlichting voorzie ik thuis voor avondwerk?
- Welke accessoires en opbergmateriaal heb ik nodig?
Uit deze checklist vloeit het volgende voort –
Zorg voor goed werkmateriaal
Wij kozen voor maatwerk. Het bureau waar ik aan werk is voldoende groot om al onze apparatuur op te zetten (printer, pennenbakjes, bakjes voor papieren,..). Om alle kabels weg te werken, zijn er nette gaten in het werkblad gemaakt. Onze bureaustoelen zijn van goede kwaliteit. Bovendien proberen we zo ergonomisch mogelijk te werken: het beeldscherm is bijvoorbeeld op een armlengte afstand.
Leestip op MamaExpert Ergonomisch werken is ook van belang bij het huishouden!
Creëer een plek die alléén bedoeld is om te werken
Mijn thuiswerkplek is alleen bedoeld om te werken. Er wordt geen TV gekeken en er lopen ook geen kinderen in en uit. Wel deel ik mijn thuiswerkplek met mijn zoon. Onze bureau is zo groot dat we een plekje konden reserveren voor zijn gameconsole. Mijn dochter kan er ook tekenen of knutselen. We denken namelijk graag lange termijn; later kunnen ze er ook studeren.
Doe de deur dicht
Je hebt privacy en rust nodig om productief te kunnen werken. Ik kan mijn thuiswerkplek volledig afsluiten met een schuifdeur. Ik maak ook goede afspraken met mijn huisgenoten. Omdat ik mijn kantoortje deel met mijn zoon voor zijn gaming activiteiten, spreken we duidelijk af wanneer hij mag gamen en ik moet werken. De deur gaat toe als het aan mijn beurt is. Er hangt ook een bordje ‘niet storen’.
Licht is belangrijk
De juiste verlichting voor jouw werkplek is de combinatie van voldoende daglicht en enkele lichtpunten. De verlichting moet vooral bijdragen aan je eigen comfort en welzijn. Hiervoor kan je bij de handel een lichtplan laten maken.
Daglicht is van groot belang; het geeft je energie. Ik beschik over een heel groot raam en mijn bureau is daar pal tegen aan gezet.
Voor de avond kies ik voor wit of ‘koud’ LED licht, bij voorkeur tussen 4000 en 5000 Kelvin. Een tafellamp is perfect voor gerichte werkverlichting.
Zorg voor genoeg opbergruimte
Er is niets zo vervelend als tegen rommel te moeten aankijken in je thuiswerkplek. Een aantal (lade)kasten zijn daarom noodzakelijk. Ook hier denken wij aan maatwerk. Omdat mijn thuiswerkplek nog heel wat verloren hoeken heeft, die niet benut worden.
Als je goed kan opbergen, kan je ook gemakkelijk terug vinden. Met de juiste opbergboxen of mappen win je tijd omdat je nooit moet zoeken.
Maak je thuiswerkplek helemaal jij
Het thuiswerkkantoor is een plek om te werken, maar daarom hoeft ie niet saai te zijn. Zelfs met een beperkt budget kan je er helemaal je eigen plekje van maken. Op Instagram en Pinterest vind je heel veel leuke ideetjes. Bij mij staan er bijvoorbeeld twee kamerplanten op de werktafel en hangen er posters aan de muur.
Bovendien heb ik gekozen voor rustige kleuren, ook op de muren – de ideale achtergrond bij televergaderingen.
Met Corona zijn er heel veel mensen meer thuis moeten gaan werken, dus een thuiswerkkantoor wordt steeds belangrijker. Met de bovenstaande checklist thuiswerkplek kan je voor je zelf uitmaken hoe je werkplek er moet gaan uitzien.
Veel succes.