Ik heb het ooit laten doen, een lichtplan opmaken. Door een lichtplan te maken wordt het kiezen van verlichting, lampen en armaturen een stuk gemakkelijker. In zo’n lichtplan leg je immers op voorhand vast welke verlichting je waar wilt plaatsen. Zo krijg je een goed overzicht en ben je er zeker van dat alle kamers op de juiste manier belicht worden.
Het is bovendien helemaal niet moeilijk om zelf een goed lichtplan te ontwerpen.
Toptip! Zorg ervoor dat geen enkele lichtbron in je ogen schijnt, waar je ook zit of staat!
Welke soorten lichten zijn er?
Basisverlichting of algemene verlichting
Spots of traditionele verlichting. Verlicht de ruimte op een warme, aangename manier.
Taakverlichting
Richt zich op een ’taak’. De bedoeling ervan is om de ogen te sparen. Wij hebben hier thuis taakverlichting boven het aanrecht van de keuken en mijn werktafel. Lees meer: Goede bureauverlichting heeft invloed op productiviteit
Sfeerverlichting
Legt accenten. Schept extra sfeer. Vaak is deze verlichting dimbaar en/of in kleur. Bij ons hebben we een led-strip achter de TV bijvoorbeeld. Andere voorbeelden zijn kleine tafellampjes.
Welke lampen kies je?
Gloeilampen
Verkrijgbaar in mat, halfmat, gekleurd en in verschillende sterktes. Eigenlijk zijn deze passé, want ze verbruiken veel energie.
Halogeenlampen
Halogeenlampen garanderen een hoger rendement en een langere levensduur dan gloeilampen.
Spaarlampen
Spaarlampen zijn een stuk zuiniger dan gloeilampen, maar het duurt even voor ze op volle sterkte branden.
TL-lampen of buislampen
Dit soort verlichting gaat ontzettend lang mee en ze zijn nog zuinig ook. Wij hebben er eentje hangen in de wasruimte en deze heb ik nog nooit van sinds ik hier woon, hoeven te vervangen. Jammer van het koele, witte licht dat deze lamp verspreidt, maar tegenwoordig bestaan ze in zachtere kleuren.
Ledverlichting
Zuiniger dan gloeilampen; ze gaan ook langer mee. Led zorgt voor sfeer en de lampen zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren.
Wist je dat …Licht in de hoeken maakt een ruimte groter!
Aan de slag met je lichtplan!
Kelder, garage en gang
Voor de kelder en de garage heb je licht nodig, dat snel licht geeft, vaak van korte duur. Daarom zijn buislampen ideaal voor kelders en garages. In de gang kies je voor een algemeen licht en eventueel sfeerverlichting op een spiegel of schilderij op de muur.
Woonkamer
Om je hele woonkamer te verlichten, kies je voor plafondspots of hanglampen. De lichten boven de eettafel hou je het beste laag, zodat ze niet in je ogen schijnen tijdens de diner. Lees- en computerhoekjes vragen om extra verlichting: een leeslamp of een bureaulamp zorgt er voor dat de ogen niet vermoeid geraken. Wat ook kan is zacht sfeerlicht in de vorm van tafellampjes of opbouwspots aan de muur, die naar boven schijnen.
Kies voor een gemakkelijk af te wassen lichtarmatuur, want door het koken komt er een vetlaagje over je verlichting heen!
Keuken
Combineer één centraal lichtpunt of plafondspots voor voldoende licht met extra spots gericht naar het werkblad, kookvuur en aanrecht. Hang eventueel buisverlichting onder aan je hangkasten. Ook Ledverlichting kan onder je hangkasten voor een gelijkmatige lichtverdeling in de keuken.
Badkamer
In een badkamer vertoef je niet zo heel lang, dus je hebt het meest aan een algemene verlichting bijvoorbeeld in de vorm van plafondspots. Maar wil je man zich kunnen scheren of jij je wenkbrauwen epileren, is ook taakverlichting een must. Plaats deze taakverlichting dan altijd aan de zijkanten van je spiegel. Licht aan de bovenkant zorgt voor schaduw op je gezicht, wat niet zo handig is als je je aan het opmaken bent.
Leestip: Energie besparen met kinderen? Zo doe je dat!
Het lichtplan in detail? Deze doe-het-zelf winkel biedt hier een gratis template aan om zelf aan de slag te gaan! #nospon
Kende jij dat al, een lichtplan?