Thuisonderwijs.
Door corona wordt het een hot topic.. De scholen zijn gesloten en we moeten als ouder zélf aan de slag. Ondertussen ben ik een hele week al aan thuisonderwijs aan het doen. Dit zijn mijn tips.
Thuisonderwijs corona: algemene tips
- Probeer zo veel mogelijk thuis het schoolse ritme aan te houden. Ik probeer de dagen er zo ongeveer hetzelfde uit te laten zien als wanneer Dominic en Chloé Grace naar school gaan. Dat betekent dat ze zich ‘s ochtends gewoon op tijd aankleden, ontbijten, even wat anders doen en om 9 uur beginnen we aan onze “schooldag”. Om 12.00 uur lunchen we en om 16.00 krijgen ze een stukje fruit. In de namiddag gaan we de tuin in en we doen gezamenlijk klusjes na het avondeten.
- Ga regelmatig naar buiten. We gaan bij goed weer de tuin in of maken een wandelingetje naar het verlaten natuurgebied achter ons huis. Hinkelen op het terras, bladeren bij elkaar harken of de tuinmeubelen schoonmaken met de hogedrukreiniger, alles om verveling tegen te gaan en een luchtje te scheppen.
- Buiten (in de natuur) kunnen ze ook leren. Wij hebben een vijver en we kijken samen welke beestjes er leven bijvoorbeeld.
- Thuisonderwijs kan prima op een terras of een balkon.
- Maak een activiteitenpot. Een dagplanning kan prima worden vervangen door een activiteitenpot. Je overlegt met je kinderen welke activiteiten ze leuk vinden (of je overlegt niet 🙂 en schrijft ze op papiertjes, die je in een doos of een pot gooit. Elke dag trekken je kinderen een activiteit uit de pot. Een andere mogelijkheid is van alle moetjesdingen een bingo te maken. Alles afgestreept = een beloning.
- Bestel een whiteboard online en maak daar een dagplanning of een weekplanning op.
- Werk met een thema. Ik print kleuterboekjes uit rond Pasen bijvoorbeeld. Lees hier meer over het werken met een thema
Toptip
Gooi de vele tekeningen, die je kinderen gaan maken niet weg, maar stuur ze op naar een verzorgingstehuis, een seniorenflat, een tehuis voor andersvaliden.
Spelen in (speel)hoeken
In de kleuterklas werkt de leerkracht ook met een (speel)hoek.
Een klas heeft verschillende hoeken. In zulke hoeken wordt er een plek ingericht waar kleuters met opdrachten aan de slag gaan, maar ook helemaal vrij kunnen spelen. Heb je een ruime woonkamer, kan je ook speelhoeken inrichten. Onthoud dat kleuters graag volwassenen imiteren.
Organiseer een doorschuifsysteem, als je meer dan één kind hebt.
- Werk met een thema. Zoek hiervoor werkblaadjes op het internet, maar kinderen spelen ook graag met voorwerpen die je wellicht in huis hebt. Denk aan spullen die een dokter gebruikt, werken op kantoor, koken en bakken in de keuken, de service van een bibliotheek, winkeltje spelen.
- Richt een computerhoek in. Een krukje, de koptelefoon aan een haakje naast de computer,…Dominic heeft een computerhoek.
- Een constructiehoek bevat dan weer Lego, Duplo en andere bouwblokken. Zet deze hoek op poten op een plaats in je huis, waar je geen last hebt van de blokken onder je voetzolen.
- Reserveer een hoek voor huiselijke activiteiten. Met een verkleedkist, een discobol en hun favoriete muziek, een kinderservies om thee te drinken.
- Een luisterhoek. Wat grote kussens op de grond en een koptelefoon zodat ze naar luisterboeken kunnen luisteren. Met prentenboeken om ondertussen wat in te bladeren.
Thuisonderwijs corona met werkbladen voor kleuters
Stichting ’s Heerenloo voor kinderen met een beperking
Toptip
Groep 1/2 komt overeen met onze derde kleuterklas!
Tips voor ander speelgoed en spelletjes
Je kleuters leren ook als ze spelen. Spelen kan in speelhoeken maar ook met speelgoed of tijdens spelletjes.
- Poppenkast: ideaal om het corona-probleem op een bevattelijke manier aan je kinderen uit te leggen
- Poppenhuis: ook de poppen doen aan social distancing
- Poppenziekenhuis
- Smartgames: logische denkspellen voor elke leeftijd.
- Rollenspellen met de verkleedkist
- Letters naschrijven
- Letters uitknippen uit de krant of magazines
- Stempelen: maak zelf je stempels door vormen en figuren uit aardappelen te snijden
- Knutselen met brooddeeg
- Knutselen met verf en tekenpapier
Toptip
Begin een knutselproject, wat zich spreidt over meerdere dagen. Mijn dochter en ik zijn bezig aan een schoendoospoppenhuis.
Anderzijds
Laat het los! Of durf het los te laten. Gisteren was het mooi weer en had ik helemaal geen zin om aan thuisonderwijs te doen. We zijn de natuur ingetrokken en hebben buiten klusjes gedaan. Sommige scholen gaven stapels werk mee naar huis en lijken te verwachten dat je bepaalde doelstellingen (zo niet het hele leerplan) haalt.
Ik ben het daar niet mee eens. Ik ben geen leerkracht, niet voor opgeleid, ook geen zin in. Dus als je net als ik even het gevoel hebt dat het wat minder gaat of als er leukere dingen te doen zijn – laat het los! Morgen is er weer een dag.