Je kleerkast opruimen is een onderdeel van de lenteschoonmaak.
Wie net als ik, op een bepaald moment bang is om je kleerkast open te trekken omdat er anders wat uitvalt, ontkomt er niet aan : de kleerkast moet uitgemest. Bovendien puilt mijn inbouwkast uit van de droogkuiskleerhangers en daar wil ik ook van af.
Het leven is geen pretje als je nesteldrang krijgt, terwijl je niet eens zwanger bent.
Maar zei Confucius niet ‘Wie een opgeruimde kleerkast heeft, heeft niet alleen een opgeruimde kamer, maar ook een opgeruimd leven’? En Confucius heeft gelijk. Met frisse tegenzin pakte ik de riek en ging mijn kleerkast opruimen.
Meestal doe ik dit klusje als onderdeel van de lenteschoonmaak (in de twee weken van de paasvakantie). Maar ruim je je kleerkast meer op dan dat (zo vaak mogelijk), zal je merken dat het steeds minder een opgave is.
[CHALLENGE] In 28 dagen naar een lentefris huis! Samen aan de lenteschoonmaak!
De kleerkast opruimen doe je in vijf stappen:
Je kleerkast opruimen in vijf stappen
Met de eerste zonnestralen wordt het tijd voor een andere outfit. Een outfit die past bij de lente. Maar dat wordt moeilijk in een rommelige kleerkast. Hoog tijd dus om te sorteren, op te ruimen en te poetsen. En om je wintertruien op te bergen, zodat je plaats hebt voor lichte jumpsuits, shorts en rokjes. Maar hoe pak je dat aan?
Selecteer en sorteer in 3 stapels
Je kleerkast opruimen neemt meer tijd in beslag dan je denkt.
Ga dus logisch te werk: la voor la en plank voor plank. Maak eerst je kast helemaal leeg en leg de inhoud in stapels naast elkaar.
Eén stapel voor wat je houdt, één met wat weg mag en één met de twijfelgevalletjes.
Selecteer je kleding zo!
- Kleding die je langer dan een jaar niet meer droeg, draag je het komende jaar waarschijnlijk ook niet meer. Die gaan de deur uit, net zoals alles wat te klein is, verwassen is, zijn vorm verloren heeft of je te ‘jong’ is.
- Sommige stukken draag je niet, maar hebben een emotionele betekenis voor je. Die bewaar je, ondanks dat ze te klein/te passée/ teveel stof vergaren. Bijvoorbeeld een kleedje dat je oma voor je maakte.
- Wil je in je toekomstige garderobe meer kleur gebruiken, maak een strenge selectie in je zwarte, grijze en beige tot kleurloze kleding.
- Heb je een aantal dure designerstuks, die aan geen enkele voorwaarde voldoen, maar die gewoon te ‘duur’ zijn om er uit te gooien, hou ze dan. Over het algemeen zijn zulke stuks tijdloos en ze komen wellicht ooit weer in de mode.
- T-shirts, die totaal passée zijn, maar nog wel van goede kwaliteit, kan je nog altijd onder een wintertrui aantrekken.
Tweedehands kleding kopen: mijn beste tips om de mooiste designerstuks te scoren!
Door je kleren verticaal op te vouwen, kan je heel snel zien wat je nu eigenlijk allemaal in je kast hebt liggen. Handig, maar het excuus ‘ik wist niet dat ik deze trui al had’, kan je na het shoppen wel niet meer gebruiken.
Maak de kleerkast schoon
Nu alle planken en lades leeg zijn, start de schoonmaak. Misschien ligt het voor de hand, maar deze stap wordt vaak vergeten. Gebruik lauwwarm water en een rulle doek. Goed nadrogen en de hoeken niet overslaan.
Toptip Zet tijdens het opruimen (en schoonmaken) van je kleerkast een leuk muziekje op. Maak op voorhand een playlist met je favoriete songs.
Snel en efficiënt schoonmaken? Dit zijn de basisregels!
Behandel met liefde
Een kleerkast opruimen en schoonmaken heeft één groot voordeel –
Kast schoon, hoofd leeg. Hét moment om sommige spullen onder handen te nemen voordat je ze opnieuw in de kast legt. Lederwaren zoals schoenen, handtassen en riemen behandel je met een verzorgingsmelk voor leder. Zo reinig je ze niet alleen, maar het voedt en beschermt het leer ook.
Om vieze geurtjes te voorkomen, kan je wat lavendel of munt in je kast leggen. En een geheimpje uit grootmoeders tijd? Een schaaltje zuiveringszout absorbeert muffe geurtjes.
Kies voor hetzelfde type/kleur van kleerhangers. Dat staat leuker.
Heb je plaats genoeg, gebruik een ladenkast voor gevouwen kleren in plaats van ze op planken te leggen. Ook handig: zet een wasmand in de kleerkast; zo vermijd je dat de vloer van de slaapkamer vol vuil goed komt te liggen.
Zet schoenen op schabben met de punt naar voor.
Deel je kleerkast in met wat je zeker wil houden
Tijd voor échte actie: het indelen van je kast. Begin bij de stapel kleren die je zeker wilt houden.
- Deel je kledingstukken in per categorie: T-shirts, truien, sportoutfits, broeken. Hang zoveel mogelijk kleren op. Jurken, broeken, T-shirts, hemden en rokjes zullen zo hun vorm beter bewaren.
- Echte diehards sorteren zelfs op kleur (en binnen de kleur van licht naar donker). Dit maakt het ook makkelijker om te kiezen welk kleur je wil dragen. Wil je hier nog verder in gaan dan kan je binnen eenzelfde kleur ook per mouwlengte of kledingsoort sorteren
- Deel in op basis van gebruik. Het is logisch dat de kleren die je het meeste draagt vooraan in kast hangen. Om plaats te winnen gebruik je dozen of hangcompartimenten om schoenen en accessoires op te bergen. Plak er stickertjes op om ze snel terug te vinden.
Je kleerkast opruimen is ook kleding vouwen
Zwaardere kledingstukken zoals sweaters of gebreide truien verliezen hun pasvorm als je ze ophangt, dus vouw ze zo veel mogelijk op en schik alles op een gestructureerde manier in de lades. Zoek een goeie manier om te vouwen en doe het altijd op dezelfde wijze. Vouw in 4 of in 3 en leg steeds de vouwkant naar je toe.
Wat met de winterspullen?
Als je ook nog eens een onderscheid in seizoenen maakt, wordt het eenvoudiger een outfit te kiezen die geschikt is voor de buitentemperatuur. Steek je winterspullen in speciale vacuüm-opbergzakken. Omdat je hier met de stofzuiger de lucht uit zuigt, worden ze veel kleiner en zo win je plaats in de kast.
Er bestaan ook van die plastieken bewaardozen : stop ze weg in je kast, onder je bed of als je de plaats hebt, elders in huis.
Wat met de twijfelgevallen?
Over spullen die je bewaart ‘voor het geval dat’, kan ik kort zijn: doe ze gewoon weg.
Volgens de feng shui – duizenden jaren oude Chinese kunst van het harmonieus inrichten van je omgeving – gebruik je dingen die je al een jaar niet meer hebt gebruikt, niet miraculeus opnieuw.
Voor je trouwjurk of skioutfit mag je natuurlijk wel een uitzondering maken.
Pas deze regel toe voor de kleren die op de stapel van de twijfelgevalletjes liggen. Leg de kledij die je hiervan wel wil houden bij de andere kleren in je kast. Uiteraard gesorteerd per item. De rest gaat onherroepelijk buiten.
Maar wat doe je met de kleding die uit de selectie vallen?
Gun je kleren een tweede leven
‘Weggooien is zonde’ geldt niet meer. Er zijn heel veel mogelijkheden om je kleren een nieuw leven te geven.
- Vergeten spullen geef je een tweede leven tijdens ruilavonden met vrienden. Dat is een slimme manier voor een gezellige avond, een extra centje én een opgeruimde kast.
- Breng ze naar de kringloopwinkel. Niet alleen komen ze dan goed terecht, het geeft ook nog eens een goed gevoel.
- Op facebook vind je regionale groepen met een focus op minderbedeelden, zoals ‘gratis op te halen’, ‘gratis weggeven’ etc.
- Maak een account op Instagram en zet je eigen winkeltje op poten.
- Ga met je afgedankte kleding op een rommelmarkt staan.
- Pimp nieuwe kleren met je (delen van je) oude. Op Pinterest wemelt het van de leuke ideeën.
- Stop je kleding in een goed afgesloten zak en gooi ‘m in één van de vele (groene) kledingcontainers voor het goede doel.
- Is er een tweedehandsmodewinkel in je buurt? Breng je kleding er naar toe en verdien een centje. Idem voor tweedehandssites zoals Vinted en 2dehands.be.
Zo ga je efficiënt naar een tweedehandsbeurs voor kinderkleding
Q: Heb jij nog andere tips voor het organiseren van je kleerkast? Vertel in de comments.