Ik ben niet te beroerd om toe te geven dat wij flink tweedehandse kleding kopen. Wij gaan geregeld naar de plaatselijke tweedehandsbeurzen van de Gezinsbond. Zo’n tweedehandsbeurs is altijd kicken – je scoort er een lading kleding voor je kinderen aan zeer democratische prijzen.
Bij ons is de voornaamste reden om kleding (vaak) tweedehands te kopen – ons budget. Zoals elk Belgisch gezin moeten wij op de kleintjes passen.
Bovendien groeien mijn kinderen als kool en is het zijn en haar levenstaak om kleren vies en kapot te maken. Mijns inziens heeft het daarom (tot een bepaalde leeftijd) weinig zin om dure en nieuwe (merk?)kleding voor hen te kopen. Doe zoals ons, mix degelijke en nieuwe basisstukken met tweedehandse spullen van op de Gezinsbond.
Wil jij ook een conaisseur worden op een tweedehandsbeurs van de Gezinsbond? Lees dan gauw de volgende tips.
1. Kom ruimschoots op tijd
Of zelfs te vroeg. Wie meteen na het openen der deuren binnenstapt, heeft de beste keuze. En ontloopt hopelijk de massa. Je kan ook tegen sluitingstijd komen – zie verder.
2. Heb haar op je tanden
Durf af te bieden of om bulkkortingen te vragen. Als je tegen sluitingstijd komt, kan je wellicht sneller en gemakkelijker afbieden – geen enkele standhouder sleurt graag weer al zijn of haar goederen mee terug naar huis. De essentie van de zaak is : vind je de prijs alsnog te hoog, heb dan haar op de tanden. Even goed betaal ik met plezier wat ze vragen; soms vind je echt schatten die het waard zijn.
3. Neem een grote herbruikbare zak mee
Sommige verkopers hebben zakjes voor je bij. Maar om te vermijden dat je met honderden van die ondingen rond je pols loopt, raad ik je aan er zelf één mee te nemen. Om het milieu te sparen, die ongebruikte herbruikbare daar achter in je kast. Hoe groter de zak, hoe groter je buit kan zijn.
4. Check de kwaliteit van de aangekochte waar
Naden, knopen, ritsen en voeringen – allemaal onderdelen die je extra aandacht verdienen. Heel gevoelig voor slijtage en àls je géén handige sewing harriette of harry bent een reden om het stuk te laten liggen of duchtig af te bieden.
Bovendien wil ik je waarschuwen voor kledingstukken die nog in de verpakking zitten ( want ze zijn nieuw). Open en check – niet zo heel lang geleden werd mij een nieuwe legging verkocht aan drie keer meer de prijs dan het oorspronkelijke prijskaartje dat tussen de legging zat.
5. Shop je babyuitzet bij elkaar op de tweedehandsbeurs
Uit onderzoek blijkt dat jonge ouders de kosten van een baby danig onderschatten. Zeker bij een eerste kindje kan de uitzet een flinke duit kosten. Niet als je gaat shoppen bij de tweedehandsbeurzen van de Gezinsbond! Naast kleding, kan je er ook vaak prima babyspullen kopen voor een prikkie. Wij kochten er onderanderen ooit een babyschommelstoel van Fisher-Price nog geen 40 euro – een besparing van 210 (!) euri tegenover het nieuwe model. Maar ook wandelwagens, kakkestoeltjes, parken en nog veel meer worden geregeld aangeboden.
TIP Ook de Sint gaat naar de tweedehandsbeurzen. Om zijne stock aan te vullen.
Lees meer : Hoe kan je NOG besparen als je net een baby hebt?
6. Laat je adviseren volgens je doelstellingen
Ik erken mijn zwakheden. Ik ben een nobe als het op mode aankomt. Ik richt me daarom per definitie op setjes. Rokjes met een bloesje, een overgooierke en een pulleke, een broek en een trui. Bovendien wil ik merkkleding scoren. Dingen van de Hema en de C&A laat ik bewust links liggen (sorry!).
Om op korte tijd zo veel mogelijk merkkledingsetjes bij een te sprokkelen, spreek ik altijd de verkopers aan. Niemand beter dan zij kennen hun koopwaar en heel vaak zijn ze zo enthousiast dat ik dat ook word. Win-win. Je zal je trouwens vaak verbazen. Sommige mama’s-verkopers lijken een halvehele winkel mee te slepen. Een gat in de hand?
Lees meer : Hoe vind je nog meer betaalbare merkkleding?
7. Ga door de knieën
Dit doe ik eigenlijk nooit en dat is stom. Want onder de tafeltjes hebben de verkopers vaak nog verborgen pareltjes zitten in kartonnen dozen. Waarvan ze geen zin hebben die uit te pakken. En waarop je weer kan gaan afbieden, want hey als je het niet wil uitpakken, dan wil je het ook niet weer mee naar huis nemen, toch?
8. Hou je aan je budget
Ik geef je op een briefje dat deze tip niet de allersimpelste is. Ik overschrijd áltijd mijn budget.
Toch heb ik niks nadat nul schuldgevoelens over dat wangedrag van me. Ik winkel budgetvriendelijk en milieubewust. Mijn kinderen zien er fashionable uit voor een slechts een schijntje van wat het echt kost. En zo blijft er weer wat meer geld over mezelf. Win-win-win.
Klik hier voor alle informatie over de tweedehandsbeurzen van de Gezinsbond.
Q: Ga jij ook wel eens naar een tweedehandsbeurs om kleding? Waar let je dan zoal op? Ook andere tips zijn van harte welkom.
16 thoughts on “8 x efficiënt naar een tweedehandsbeurs van de Gezinsbond!”
Ik vind dat jurkje echt prachtig! Goede tips ook, alleen die van haar op de tanden ligt mij niet. Dat kan ik gewoon niet zo goed.
Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Kraamcadeau ideeën gekocht
Nou, in dit geval zal je alsnog niet te veel betalen, denk ik. Groeten
Ik ben eigenlijk nog maar 1 keertje naar zo’n beurs geweest, zou ik meer moeten doen!!
Sofie van mamaABC onlangs geplaatst…5 tips voor een zachte nacht, ondanks veranderingen
Zeker met vijf pagadders!!!
Vorige zondag was er tweedehandsbeurs van gezinsbond in Mechelen maar helaas mijn ding niet gevonden. Vond ze ook heel klein ofwel heb ik niet alles gevonde gewoon ?
Ook al voor gehad. Zocht ik kleren voor Dominic en was er bijna uitsluitend een aanbod voor meisjes en andersom. Het hangt heel erg af soms van de plaats waar ze het organiseren. De ene beurs is echt wel de andere niet. Volgende keer beter.
Onze eerste staat net op onze kalender. De verwachtingen zijn hoog. Haha. Al veel goed over gehoord.
Het hangt natuurlijk erg af van het aanbod. Ik ben al van een koude markt thuis gekomen ook. Ik merk dat het vaak afhangt van plaats tot plaats. Laat je in ieder geval niet ontmoedigen en plan er meerdere in.
Leuk hoor ik ben ook gek van tweedehands. Ik heb vooral een zwak voor kinderboeken. Voor baby twee kan ik veel hergebruiken van peuter en de rest heb ik aangevuld met geleende spullen en tweedehands.
Lori (Mama’s Jungle) onlangs geplaatst…Spam je blog/ linkparty: zwangerschap
superleuk. maar kijk even uit dat je de kleding niet koopt van de mama van de pestkop van de klas.
(mijn dochter was gelukkig mee om mij hier discreet op te wijzen)
Ik vind dit goede en bruikbare tips.
Dank u wel.
Ik geef ook graag de tip mee om uit te kijken van wie je koopt.
Mijn dochtertje gebruikt liever niet de kledij van het meisje die haar al 3 schooljaren pest.
Zij was mee, en wees me hier discreet op.
Eens meiden 10 jaar zijn, neem je hen best mee naar de tweedehandsbeurs 😉
Oow ja, dat is idd een zeer bruikbare tip. Niet gebruikelijk hoop ik maar ik kan aannemen dat je meisje niet nog meer miserie op der nek wil. Hoe gaat ze om met dat pestgedrag voor de rest?
Het pestgedrag mindert me t ouder worden.
Eens kinderen 10 jaar zijn, willen ze graag tot een bepaalde groep behoren en daar hoort een bepaalde kledingstijl bij.
Wel of geen jurken/wel of geen kleurtjes …
Heerlijk zijn ze die 2de handsbeurzen! Toegegeven, bij sommige stond ik na 5 minuten alweer buiten wegens echt ieniemienie of enkel meisjeskledij maar soms kan ik er gerust een uurtje of meer zoet zijn en met de handen vol naar huis komen! Komend weekend staat er weer eentje gepland , joepie! Het geeft gewoon zoveel voldoening om mooie spulletjes te kopen voor je kind zonder dat het al te veel kost (want ze groeien er inderdaad meteen weer uit) en je kan er ook leuke speelgoedjes of boekjes op de kop tikken, ideaal :).
Wij zijn ook fan! Je moet er wel een beetje geluk mee hebben. Er zijn al beurzen geweest waar we met 10 stuks buiten stapten, maar ook beurzen waar niks naar onze smaak te vinden was.
Onze tip: als de baby mee gaat, steek die dan in een draagdoek of -zak. Op z’n beurzen is het echt een gedoe om met een buggy te moeten rondrijden 🙂
fieke onlangs geplaatst…Easy Vegan
Ja die gangen zijn altijd de smal. Heb je dus al die dozen van onder de tafel mee ?