De correcte beha-maat vinden, ik word daar niet bepaald vrolijk van,
want
.. ik ben één van die zeven* op tien vrouwen, die de verkeerde behamaat dragen. Allez, ik denk dat toch; sinds de geboorte van mijn jongste, die ei zo na mijn dames leegzoog, heb ik fameuze plek over in mijn beha’s. Tijdens mijn zwangerschap zwol het één en ander op tot size meloen, daarna ging het alleen maar berg af, richting de appelsientjes.
Altijd was ik er van overtuigd dat ik een B had, maar sta tegenwoordig geregeld voor aap in de lingeriewinkel, omdat de verkoopster monkelend met een A komt aanwaaien. In Antwerpen noemen ze mijn ’tettekes’ muggenbeten.
Om maar te zeggen, het is niet gemakkelijk om de correcte beha-maat op te snorren.
Waarom de correcte beha-maat?
Nochtans is een goede beha belangrijk. Met de correcte beha-maat zie je er niet alleen goed uit, ook voor je gezondheid is het een pré. Met een verkeerde beha kan je namelijk last krijgen van rug-, nek- en schouderklachten. Die heb ik niet, wegens iets té klein uitgevallen borstjes, maar de dames die goed voorzien zijn van ogen en poten, weten er vast van mee te spreken.
Lees ook: De kinder-BH : say whut?
Omdat mijn borsten dan doorhangen?
De bewering dat een beha de borsten beschermt tegen doorhangen, is nooit bewezen. De reden dat onze borsten gaan hangen naarmate we ouder worden, is dat bindweefsel wordt vervangen door vet. Er zitten geen spieren in onze borsten, dus ze strakker krijgen op een natuurlijke manier is haast onmogelijk. De enige spieren die je zou kunnen trainen, zijn die net bóven je borsten. Anderzijds lees ik wel ’s dat wie altijd een beha draagt, haar borsten nooit traint op zelfstandigheid.
Om maar te zeggen; de berichten in borstenland zijn tegenstrijdig.
Ken je correcte beha-maat!
Wat ik wel weet is dat ik – en veel vrouwen met mij – hun borstmaat niet lijken te kennen. Bovendien is het haast onmogelijk om je gehele leven lang de zelfde cupmaat te hebben. Wij, vrouwen, zijn namelijk heuse hormoonmachines (met alle gevolgen vandien), maar ook leeftijd, gewichtsverlies of – toename, gooien roet in het eten. Er is slechts één oplossing: meet zelf of laat je beha-maat geregeld opmeten.
Meten is dus weten, als het op je borsten aankomt.
Meten is weten!
Neem hiervoor een meetlint dat net onder de boezem (met beha aan) strak wordt aangespannen en lees op het meetlint de omtrekmaat af.
De cupmaat is ietsje moeilijker, want die wordt meestal visueel ingeschat. Beide maten tezamen, dus omtrek en cup, geven een objectieve indicatie van de correcte beha-maat, bijvoorbeeld 75 (omtrek) D (cup).
Let op! Meten tijdens de menstruatie wordt afgeraden. Tijdens je menstruatie kunnen je borsten een hele cupmaat groter worden.
Naar de winkel
Twijfel je over je beha-maat, ga dan naar een lingeriewinkel. Verkoopsters aldaar zijn opgeleid om je te helpen de correcte beha-maat te kiezen.
Vraag of je een aantal beha’s (met verschillende snitten) mag passen. Veel vrouwen vallen namelijk niet binnen een specifieke maat met hun borsten, waardoor meten alleen onvoldoende is.
Of net online?
Maar wist je dat je ook online de perfecte beha-maat kan berekenen? Bereken je beha-maat hier op de website van Hunkemöller. Kan je je meteen nagelnieuwe lingerie aanschaffen, want ook die is er erg leuk!
*Volgens de Breast Health Foundation draagt 80% van de vrouwen de verkeerde maat beha, dus het is nog érger gesteld met ons ;-))
Q: Welke maat heb jij en hoe heb je dit berekend?