Een thuiscursus weddingplanner – het kan dé oplossing zijn voor drukbezette mama’s op zoek naar een carrièreswitch.
Weddingplanner worden, voor velen is het een droom. Met de gelijknamige film uit 2001 met Jennifer Lopez werd het beroep gelanceerd in Nederland en later ook in hier ons Belgenlandje.
Vele dames vinden het organiseren van hun eigen bruiloft zo leuk dat ze het professionele weddingplannen overwegen. Honderden vrouwen (en occasioneel mannen) streven jaarlijks de zelfde droom na: ik word weddingplanner! Je kan weddingplanner worden op verschillende manieren, bijvoorbeeld met een thuiscursus van NHA.
Hoe weddingplanner worden; in dit artikel vertel ik je er meer over.
Is een opleiding weddingplanner nodig?
Ja en nee. In België is het beroep weddingplanner (nog) steeds geen erkend beroep, in die zin dat je er een diploma voor moét hebben.
Voor bepaalde zelfstandige activiteiten in België heb je een bekwaamheidsbewijs nodig.
Alle zelfstandige beroepen die hier onder vallen worden beschermde of gereglementeerde beroepen genoemd. Dit bekwaamheidsbewijs wordt enkel door een bevoegde instantie worden uitgereikt.
Het beroep weddingplanner valt hier (vooralsnog) niét onder.
Is een opleiding weddingplanner nuttig?
Iedereen die wil weddingplanner worden, kan het en mag het ook worden, zonder dat je er voor naar school hoeft te gaan.
(Wellicht ten overvloede: de hogeschoolopleidingen event management en – organisatie en dergelijke laat ik voor dit artikel buiten beschouwing. Deze opleidingen leiden dan ook niet per definitie naar het beroep van weddingplanner, maar moeten eerder als een basis gezien worden voor het eventplannen, zoals weddingplanning dat ook is).
Niet naar school? Zalig, toch? Ik maak meteen een website aan sé.
Hold your horses, girl.
Ik pleit voor een opleiding! Want let me break this to you: weddingplanning is niet niks.
Als bruiloftsplanner ben je namelijk bezig met iemands Mooiste Dag, eentje die slechts éénmaal plaats vindt. Je krijgt dus maar één kans om het goed te doen.
Wat maakt jou een goede weddingplanner?
- Je hebt toewijding en passie voor het vak
- Je bent creatief en denkt out of the box
- Deadlines, daar zet je graag je tanden in. Je werkt dan ook met plezier planmatig en hebt hiervoor een systeem.
Een weddingplanner heeft toewijding en passie nodig voor het vak. Zeker tijdens het hoogseizoen (van begin mei tot en met einde september) werk je bijna elke zaterdag, want dat is de dag dat de meeste jonge bruidsparen huwen hier in België. Buiten het hoogseizoen ben je vaak tot ’s avonds laat bezig met de voorbereidingen voor al die bruiloften.
Je moet creatief zijn en out of the box kunnen denken. Je lost problemen in een vingerknip.
Je hebt kennis van de trouwbranche. Even doorheen Pinterest scrollen is één, je er in verdiepen is een ander.
Waarom een opleiding volgen?
Een opleiding volgen kan je helpen om je vaardigheden aan te scherpen. Je leert er de basis van het event plannen en met wat geluk van het starten van een eigen zaak. Want de meeste weddingplanners gaan voor zichzelf aan de slag.
Welke opleidingen zijn er ?
De laatste jaren is het beroep van weddingplanner enorm populair geworden in België.
Daarom zijn er best wel wat opleidingen ontwikkeld, die van hoge kwaliteit zijn. Ik noem een paar soorten.
Klassikale groepslessen
De meeste groepslessen worden wekelijks op de zelfde dag ’s avonds gegeven in een klaslokaal. Er zijn korte en lange opleidingen. Sommigen worden afgesloten met een examen en/of een eindopdracht. Na afloop krijg je een certificaat van deelname of een erkend diploma.
Voordelen
- De docent is steeds ter plaatse en legt je de leerstof meteen uit, als je daar behoefte aan hebt
- Heb je vragen, worden die (meestal) meteen beantwoord
- Je zit letterlijk in een klassituatie: er is contact met mede-studenten bijvoorbeeld
Nadelen
- Heb je een volle agenda, is het moeilijk je vrij te maken voor de lessen.
- Je moet je kunnen verplaatsen, want de meeste klassikale groepslessen vinden plaats in een grote stad.
Dat heeft gevolgen: file, dure parking, wegenwerken, vroeg vertrekken en laat terug komen. - Meestal duurder dan online opleidingen.
Conclusie: Wie kleine kinderen heeft, afhankelijk is van het openbare vervoer of in ‘shiften’ werkt is het volgen van groepslessen niet altijd een optie.
Thuiscursus weddingplanner
Een oplossing is het volgen van een thuiscursus, om weddingplanner te worden. Voor drukbezette mama’s mensen is het volgen van een thuiscursus weddingplanner op eigen ritme gemakkelijker. Bij NHA kan je bijvoorbeeld weddingplanner worden met een thuiscursus. Ze sturen je dan de leerstof in de vorm van verzorgde kaften.
Voordelen van een thuiscursus weddingplanner
- Met een thuiscursus studeer je waar en wanneer je maar wil. In de praktijk betekent dit dat je na het betalen van het cursusgeld, je thuis één of meerdere kaften krijgt toegestuurd met de cursus.
- Je kiest zelf je studeerritme.
- Het instituut biedt een digitale leeromgeving aan, waar studenten met elkaar en met hun docent in contact kunnen komen. Indien gewenst, kan je huiswerk insturen via deze leeromgeving.
- Uitstekende prijs/kwaliteit.
- NHA biedt een gratis proefles bij alle cursussen en je krijgt alle cursussen altijd 15 dagen op proef. Zo kan je gemakkelijk inschatten of het wat voor jou is.
Nadelen van een thuiscursus weddingplanner
Bij thuiscursussen als die bij NHA, gluurt één groot nadeel om de hoek:
Motivatie
De kans is groot dat je vol enthousiasme begint met de cursus. Je plant wekelijks een middag in om flink te studeren. Want je wil opschieten en over maximum een half jaar dat examen doen, zodat je snel aan de slag kan als weddingplanner.
En dan begint het –
Je gaat terug full-time werken. Je baby houdt je elf maanden wakker ’s nachts in plaats van de zes die in de opvoedingsboeken staan. De zomer lonkt. Je slaat al eens een middag over, omdat het mooi weer is en dan nog één, omdat je oma op bezoek komt en dan nog één…
Geloof me, been there, done that and have that T-shirt. Vroeg of laat verzamelt de cursus stof in je kast. Zonde van je tijd, zonde van het geld. En weg diploma, want je stuurde niet alle huiswerkjes in.
Er is geen stok achter de deur.
Mijn aanbevelingen
- Zoek via de online leeromgeving een buddy om mee te studeren en maak duidelijke afspraken. Wanneer studeren jullie samen? Of hoeveel uur per week moet er op het einde van die week op de teller staan?
- Geen zin in een mede-student? Maak dan iemand van je naaste omgeving je accomplice. Leg geregeld verantwoording aan hem of haar af. In ruil hiervoor steunt hij of zij je op moeilijke momenten.
- Maak een studieplan op via Trello. Ken je Trello nog niet? Lees dan hier een introductie tot de online tool, waarmee ik heel mijn momlife organiseer.
Afgestudeerd?
Na het afronden van de meeste opleidingen, krijg je een certificaat van deelname of een diploma.
Wil je een diploma, dien je een theoretisch examen en/of een (eind)opdracht uit te voeren. Dit diploma is dan voldoende om aan de slag te gaan als werknemer of zelfstandige. Is er geen examen in eender welke vorm, dan krijg je een attest van deelname.
Of deze voldoende is om bijvoorbeeld in loondienst te starten, hangt volledig af van je werkgever. Af en toe zijn er vacatures voor weddingplanners bij reeds gevestigde waarden in de trouwindustrie. Soms is dat na een geslaagde stage. Maar de meeste weddingplanners gaan voor zichzelf aan de slag, in hoofd- of in bijberoep.
Zelfstandig zijn
Een van de eerste formaliteiten bij het opstarten van een onderneming is het inschrijven bij de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen). Bij die inschrijving krijg je een ondernemingsnummer toegewezen. Dat ondernemingsnummer moet je activeren als btw-nummer.
Als weddingplanner ben je sowieso btw-plichtig. Je hebt dus sowieso een btw-nummer nodig. Ook als weddingplanner in bijberoep reken je btw aan en kun je die aftrekken, behalve als je omzet minder dan 25 000 euro bedraagt en je daardoor de vrijstellingsregeling geniet. Maar zelfs dan moet je nog altijd een btw-nummer hebben.
Inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen kun je zelf doen via een ondernemingsloket of je kunt een beroep doen op erkende organisaties die deze en andere formaliteiten, zoals het activeren van je btw-nummer, voor jou regelen.
Ben je er nog niet helemaal uit? Doe dan net als ik en laat je boekhouder het één en ander in orde brengen. Wist je dat het eerste gesprek met een boekhouder doorgaans gratis is? Aarzel niet om er naar te vragen.