Wat kan je doen als je graag milieubewuster wil leven, maar niet meteen alle comfort over boord wil gooien?
Ik ben al langer dan vandaag grote fan van de blog van Kelly, ‘Ma vie en Vert’. Sinds 2008 probeert ze op alle vlakken haar leven een beetje te verduurzamen. Kelly noemt zich een groentje pur sang, maar dan eentje die dat stap voor stap doet en zo consequent mogelijk, maar ook niet overdreven consequent. Want ze zegt altijd “beter inconsequent goed dan consequent fout“ (en toen had ze me!).
Er is niemand meer bezig met inconsequent te verduurzamen dan ik. Ik doe mijn best, maar het zo vaak een kwestie van kiezen of delen en kiezen is altijd verliezen. Ik ben bijvoorbeeld gek op heeeeeeeeeel lang douchen op een onmenselijk hoge temperatuur en je wil niet weten hoe zeer mijn geweten spreekt. Het idee om me voortaan te wassen in een tobbe koud regenwater, spreekt me absoluut niet aan!
Omdat haar Kelly’s manier van ‘vergroenen’ me wel ligt, mijn tien tips om duurzamer te gaan leven , zonder meteen alle comfort over boord te gooien. Inconsequent milieubewuster gaan leven dus.
-
- Ban koffiecups. Ze bestaan doorgaans uit aluminium en plastic en belanden al na één kopje koffie mee op de afvalberg. Maak filterkoffie of gebruik een percolator. Of kies voor een koffiemachine met losse bonen.
- Liever geen veggie, maar je wil wel je persoonlijke klimaatafdruk verminderen met 5 à 6 procent? Schrap dan alle vlees van runderen, schapen en geiten van je menu én al hun zuivelproducten (vooral kaas).
- Koop zo veel mogelijk in grote verpakking of in bulk. Voor een grote verpakking is minder plastic nodig dan voor kleine verpakkingen. Als je in bulk koopt, is het verhoudingsgewijs ook goedkoper voor de portemonnee.
- Ga winkelen in verpakkingsvrije winkels. Of neem je eigen potjes, dozen en verpakkingen mee. Adressen van verpakkingsvrije winkels in Vlaanderen, Brussel en Wallonie 10 verpakkingsvrije winkels in Vlaanderen
- Pomp de banden op van je auto. Zo limiteer je de uitstoot van broeikasgassen en moet je veel minder snel een tussenstop maken in het benzinestation.
- Was synthetische kleding koud. Kies ook een lagere draaisnelheid en een korte cyclus. Gebruik vloeibaar wasmiddel of zeepnoten. Om schadelijke synthetische vezels uit je kleding tegen te houden (die in het milieu terecht komen via de wasbeurten), steek je kleding in een GuppyFriend-waszak of was met een Cora Ball.
- Scheer je niet met wegwerpmesjes. OK, het is meestal duurder om een starterskit te kopen van een veiligheidsscheermes met losse mesjes, maar wegwerpmesjes (voor mannen en vrouwen) veroorzaken een enorme hoeveelheid afval!
- Reinig het toilet met azijn. Minder prijzig en minder schadelijk voor het milieu dan een chemisch WC-reinigingsmiddel.
- Investeer in herbruikbare goederen. Dus geen wegwerpkoffiebeker, maar een herbruikbare thermosfles bijvoorbeeld. Draai je middagboterhammen niet in zilverpapier of keukenfolie, maar haal een lunchtrommel in huis.
- Feest creatief. Ballonnen, rietjes, slingers en glitter zijn nefast voor het milieu. Ze zijn van plastic gemaakt. Beter is het om te kiezen voor papieren rietjes, ballonnen uit FSC-rubber met Fairtradelabel. Die breken binnen de zes maanden volledig af. Maak zélf versiering: knip vlaggetjes uit restjes stof, slingers van oude kranten en tijdschriften en confetti uit gerecycleerd papier.
Duurzaam en handig: bamix brengt Baby Box uit
In de kijker! Belgomarkt : Belgisch en duurzaam!
Q: welke tips heb jij om duurzamer te leven, zonder meteen alle comfort over boord te gooien?