Microvezeldoekjes, de bekende schoonmaakdoekjes, mogen die in de gewone was?
Ze zijn mijn lifesaver, de microvezeldoekjes. Geen enkel ander schoonmaakdoekje kan tegen hen op. Ik heb er heel veel – in wel duizend verschillende kleuren. Heel gemakkelijk; zo kan je zien de welke je gebruikt om het aanrecht te soppen en welke voor het sanitair. Daarna gooi je ze in de wasmachine op 60 graden (maar niet in de droogkast!) en klaar is kees. Het hete water doodt potentiele ziekmakende bacteriën.
De vraag van vandaag
Wat doe je als je nog geen volle wasmand hebt? Mogen microvezeldoekjes zo mee de wasmand in? Mee met de handdoeken, de sokken en het beddengoed, wat je ook op hoge temperaturen wast? Is dat niet vreselijk smerig? Is het wel gezond?
En wat als je vieze schoonmaakdoekjes meteen mee de volle wasmachine in miept? Mag dat?
Dit artikel biedt soelaas op deze toch wel belangrijke vraag.
(tekst gaat verder onder aanmeldformulier)
Voor bacteriën hoef je niet te vrezen
In sé hoeft de mens niét bang te zijn van bacteriën: in onze darmen alleen al leven er zo’n duizend miljarden en die nemen zélfs twee kilo van ons totaal lichaamsgewicht voor hun rekening. Ook buiten ons lichaam komen we bacteriën tegen, maar ze zijn zo onzichtbaar klein, dat we er ons zelden bewust van zijn.
We hoeven niet bang te zijn voor bacteriën. Je kan het vergelijken met een druk winkelcenter. Als je gaat kerstshoppen bijvoorbeeld, begeef je je tussen heel veel mensen en toch voel je je niet onveilig. Tenzij er plots iemand binnenvalt onder het roepen van religieuze slogans en zwaait met een kalashnikov.
Zo is het ook met de bacterie: voor de meesten hoef je niet te vrezen.
Het is het zelfde met het microvezeldoekje. In 99,9 procent van de gevallen kan je het bij wijze van spreken zélfs opeten; je zal er niet ziek van worden.
Toch is enige voorzichtigheid geboden
Het verhaal is enigszins anders als er oma’s, kleine kinderen of zieken in huis zijn. Die hebben over het algemeen een minder goed afweersysteem. Dan is het zaak om hygiënisch om te springen met je schoonmaakdoekjes.
Sommige bacteriën zijn schadelijk voor zieken, ouderen en kleine kinderen. De bekendsten zijn Samonella en Listeria. Ook in voedingsmiddelen zitten schadelijke beestjes: de E. Coli bijvoorbeeld.
Hygiënisch om springen met je schoonmaakdoekjes doe je door ze te wassen op 60 of 95 graden.
Maar mogen ze mee in de machine bij de gewone was?
Mogen schoonmaakdoekjes bij de gewone was?
Ja, dat mag. Vieze schoonmaakdoekjes mag je prima bij het ondergoed, de sokken, handdoeken en het beddengoed in de wasmachine gooien. Wasgoed dat je op 60 of op 95 graden wast.
De wasmachine spoelt namelijk eerst de viezigheid en de bacteriën weg, daarna komt het wasmiddel, samen met het hete water. Het hete water doodt potentiele ziekmakende bacteriën.
MAAR:
Ik adviseer om – als je je vieze schoonmaakdoekjes in de wasmand gooit en niet meteen in de wasmachine – ze eerst goed uit te spoelen in heet water. En heet water betekent dat je nét je handen niet brandt.
Vermijd dat je te veel water spettert bij het uitspoelen, want dan verspreid je de schadelijke beestjes weer. Gebruik beschermende huishoudhandschoenen of leg de doekjes in een bak met heet water. Daarna hang je ze goed te drogen, alvorens je ze in de wasmand gooit.
Zo verklein je het risico op een infectie zienderogen.
Veel poetsplezier! Doe jij al mee aan onze lentechallenge? Hier vind je alle info.