Wat mag er niet in de droogkast? Misschien heb je het zelf wel the hard way geleerd, net zoals mijn echtgenoot. Dat sommige kledingstukken niet hetzelfde uit de wasdroger komen als je ze er in hebt gestopt. Dat komt omdat sommige stoffen of kledingstukken beschadigen of vroegtijdig verslijten, als je ze droogt in de droogkast.
Daarom for once and for all, wat mag je niet in de droogkast steken? (En hang je dus met wasknijpers aan het wasrek of leg je plat neer op een wasrek).
Alles met het label “niet in de droogkast”
Eigenlijk is het eenvoudig: dat vierkant met een cirkel in waar een streep door getrokken is in je kledinglabels betekent zoveel als….niet in de droogkast.
Lijkt logisch, maar ik ken het gevoel – dat je dénkt te weten met welke stof je te maken hebt en hop, in de wasdroger er mee.
Fout, oh zo fout. Draai als het moet je hele kledingstuk binnenstebuiten en ga op zoek naar dat label, girl. Het bespaart je veel miserie. Want ik geef het je op een blaadje: je zal verstèld staan hoeveel er (niet) in de droogkast mag! Ik spreek uit ervaring.
T-shirts met een print of andere ’tierlantijntjes’
Vooral de jeugd loopt er massaal mee rond – de kleurrijke T-shirtjes met lange en korte mouw en de opgedrukte print.
Gooi die in de wasdroger en die print gaat craqueleren, let op mijn woorden.
Hetzelfde geldt voor blouses met pailletten. Die sleuren in de droogkast andere kledingstukken met zich mee. Zo beschadigen ze andere stoffen én raken ze zelf geabimeerd.
Beha’s
Aan beha’s maak ik me zelf schuldig: ik gooide ze tot voor kort mee de wasdroger in. Maar eigenlijk wordt dat afgeraden door de fabrikant. De warmte en de bewegingen van je droogkast kunnen de vorm en de elasticiteit van je bustehouder beschadigen en zo rekt ie uit. Leg ‘m dus plat te drogen.
Badmatten met rubber
Onlangs kochten wij dé beste badmat ever in IKEA na jaren lang ge-experimenteer met inferieure exemplaren. Deze badmat heeft een rubberen randje onderaan om slipgevaar na de douche te voorkomen (en hij neemt nauwelijks vocht op! Een verademing!)
Wel, net door die rubberen rand mag zulk een badmat niet in de droogkast! Door de hitte gaat de rand anders afbrokkelen
en
bovendien is zo een rand BRANDGEVAARLIJK! Nooit doen dus!
Panty’s
Zelfs niet in een waszakje, gooi je ze ooit in de wasdroger. Ze gaan dan onwijs in elkaar verstrengelen. En je wil ook niet dat de delicate stof gaat krimpen. Panty’s zijn bovendien zo droog. Zonde om in de droger te stoppen.
Badkledij
Toegegeven: je trekt bikini’s en badpakken aan op een heet strand onder een verzengende zon. Je zou daarom denken dat ze bestand tegen de extreme temperaturen van de droogkast.
Fout gedacht. De elastische stof zal brozer worden.
(en dat terwijl jeans, die ook uit elastische vezels bestaat, beter kan tegen een wasdroogbeurt in de machine. De hoeveelheid elastische vezels in een jeansbroek is veel kleiner.)
Microvezeldoekjes
Ik ben grote fan van de microvezeldoekjes. Ze zijn in de supermarkt te koop, in allerlei leuke kleuren. Ik gebruik ze voor bijna alle poetskarweitjes. Na het vuile werk mag je ze op 60 graden wassen. Het hete water doodt potentieel ziekmakende bacteriën.
Miep ze nooit in de droogkast! Door de hitte van het droogproces (en het ronddraaien van de trommel), verliezen ze hun vezels, waardoor de kwaliteit van het microvezeldoekje achteruit gaat. Hang ze gewoon ergens te drogen!
Leestip: Mogen vieze schoonmaakdoekjes bij de gewone was?
Samengevat: wat mag niet in de droogkast?
Wel in de droger:
- Dekbedovertrekken, hoeslakens, kussenslopen: dit zijn ‘onbelangrijkere’ dingen. Kleding waarvan je wil dat ze lang meegaan, hang je te drogen aan een waslijn.
- Kussens gevuld met veren. Geldt ook voor ‘gevulde’ jassen. Doe er een paar tennisballen bij, dan blijft je kussen en de jassen lekker fluffy.
- Handdoeken en washandjes (worden ze zelfs lekker zacht van!).
- Gympen, als je de droger niet te hard en warm zet.
- Onderbroeken en sokken.
- Jeansbroeken. Draai ze wél binnenstebuiten. (Let wel: ze zouden kunnen krimpen. Past je broek precies, laat ‘m dan aan de lucht drogen!).
Dit mag er niet in:
- Trainingsbroeken.
- Synthetische stoffen.
- Kleren met prints, glitters, knoopjes.
- Wol.
- Zijden en linnen kledingstukken.
- Beha’s.
- Elastische stoffen zoals badkledij.
- Dure kleding (uit voorzorg).
- Uggs. De schapenvacht in de laarsjes droogt uit door de droger. Je kunt ze daarom beter in de zon laten drogen.
- Panty’s.
- Microvezeldoekjes.
Algemene conclusie
Met dit artikel wil ik geen lans breken voor het drogen in een droogkast. Het is niet zo lekker voor het milieu en voor je portemonnee. Bijna alle kledingstukken kan je gemakkelijk aan een waslijn hangen binnen of buiten. Als je zo je was droogt, kan je je haast niet vergissen ook niet. Veel succes.
Lees ook op MamaExpert:
Hoe wassen en strijken zoals een professional dat zou doen?
Waar vergeet jij te stofzuigen?
Voorkom lage rugpijnen en andere lichamelijke klachten door correct te poetsen!
Q: Wat gooi jij in de droogkast, wat volgens dit artikel ‘niet mag’?