In het Handboek voor de Moderne Vrouw leert MamaExpert je (poetshulp) hoe op een efficiënte manier je woning te poetsen. Vandaag gaan we dieper in op het onderhoud van het interieur. Een interieur helemaal schoonmaken is vaak een ingewikkelde opdracht. Volg de aanwijzingen en de tips in deze blogreeks en het schoonmaken wordt meteen een stuk eenvoudiger.
Wat is interieuronderhoud?
Interieur is in dezer een algemene term. We bedoelen hier zowat alles in je huis, behalve het sanitair. In deze gids krijg je verschillende kamers voor de kiezen. We onderhouden het interieur in de slaapkamer, de woonkamer en de keuken. Alles wat vuil kan worden in zulk een kamer, zou moeten worden schoongemaakt : tafels, stoelen, kasten, zetels, deuren, bedden, lichtschakelaars en decoratie.
We doen aan interieuronderhoud niet alleen omdat we graag in een propere en geordende omgeving leven, maar ook omdat het hygiënisch is. Als we een woning poetsen, verwijderen we stof en vuil en worden allerhande vieze beestjes vernietigd. In een huis waar nooit of nauwelijks wordt schoongemaakt, krijgen bacteriën, mijten en schimmels vrij spel en kunnen mensen ziek worden.
Wie geregeld zijn woning en interieur poetst, leeft per definitie in een gezondere omgeving – maar goed onderhouden meubels, kasten en vloeren gaan ook langer mee. In tijden van duurzaamheid toch een dingetje, niet?
MamaExpert onderscheidt vier soorten vuil en viezigheid
- Losliggend : Stof op meubels, haren in de badkamer of kruimels op een keukenvloer
- Licht aangehecht : Vingerafdrukken op spiegels, etensresten op het aanrecht
- Sterk aangehecht : Olie, kauwgom, kaarsvet
- Andere : Geurtjes, bacterien, huisstofmijten, schimmels
Het hoeft geen betoog dat elk van deze soorten vuil op een andere manier moet worden ‘bestreden’. Met andere huishoudproducten bijvoorbeeld.
Lees meer : Confessions van een Vloerhostess. Sometime it’s a jungle.
Hoe organiseer je je interieuronderhoud?
Werkorganisatie met andere woorden. Niemand maakt graag schoon, dus we willen zo efficiënt mogelijk werken. Hoe je dat doet?
Wat voor mij werkt, is het opmaken van een plan. Bedenk welke kamers je eerst wil doen. Voorzie in dit plan hoe je de vloeren gaat aanpakken – ik doe de vloeren altijd als laatste. Als het even kan, doe ik stofzuigen en de vloeren met nat in ene trek, om (warm) water te besparen.
- Werk altijd van boven naar beneden. Het heeft geen zin om eerst de vloer te gaan vegen, als je daarna nog de kruimels van de tafel moet halen.
- Werk van minder vuil naar vuil.
- Werk van de buitenkant naar de binnenkant
- Werk van droog naar nat.
- Werk van voordeur naar achterdeur
- Werk in een kamer telkens van de deur naar de deur; volg dus een parcours. Zo vergeet je niets.
In principe begin ik het onderhoud altijd met de badkamer en de WC. Omdat ik dat het lastigste klusje vind. In deze blogreeks behandel ik de badkamer apart.
Andere tips
- Ik ben een grote fan van het microvezeldoekje. Gebruik één microvezeldoekje niet voor àlle kamers. Wissel geregeld af; ze zijn er in verschillende kleuren om bijvoorbeeld apart te houden voor het sanitair. Vervang ook af en toe het water in je emmer. Bovendien verkies ik de mop of de zwabber boven de dweil. Minder arbeidsintensief en ik heb de indruk dat je meer de meubelen ontziet.
- Voor je begint te poetsen, is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing te lezen van je huishoudproducten. Gebruik altijd de juiste dosis. Té veel heeft geen zin, net als té weinig.
- Heel handig is de sproeiflacon. Die gebruik ik voor moeilijk bereikbare hoekjes en kantjes.
- Kijk ook eens naar jezelf. Welke ‘werkkleding‘ heb je aan? Ik ben een keer met emmer en al van een trap gegleden, omdat ik niet de aangewezen schoenen droeg. Heb je een gezin, dien je ook je ‘werkplek’ af te schermen voor je medebewoners. Kinderen vinden trapladdertjes heel aantrekkelijk.
- Let op voor beschadigingen. Je zou er van versteld staan hoeveel ik dit in andermans huizen tegen kom. Van deurkozijnen en muurhoeken. De stofzuiger is hier de oorzaak van. Er is hier een truukje voor – Hou de slang van de stofzuiger als een riem rond je middel. Ik kom hier op terug in het gedeelte waarin je leert hoe ergonomisch poetsen. Ook kranen zie ik te veel gekrast. Poets een kraan nooit met een schuurspons. Echt nooit. Opblinken met een zachte doek volstaat veelal. Ik kom hier op terug*
- Ook de vloer kan beschadigd worden. Bij het verplaatsen van meubels plaats je best een doek of een stuk karton onder de poten. Als je een parketvloer hebt geboend, moet je heel erg oppassen met het terugzetten van je meubels – om sporen te voorkomen.
Kamer per kamer : Wekelijkse taken in de correcte volgorde
- Verluchten – zet eens een raam of een deur open. Eigenlijk zou een huis twintig minuten per dag volledig moeten worden verlucht – 10 minuten ’s morgens en 10 minuten ’s avonds.
- Opruimen – je kan écht niet gaan poetsen als de boel niet aan kant is. Wil je grondig schoonmaken, zet dan klein meubilair opzij of uit de kamer.
- Ragen – Kijk omhoog, Sammy, kijk omhoog. Spinnenwebben of stofnesten zitten bovenaan in de hoeken van je kamer. Ook op verlichting en ventilatorgaten kan viezigheid zitten.
- Stofzuigen of stofwissen of vegen. Ik vind stofzuigen het gemakkelijkste en het snelste. Nochtans een hartje voor de Swiffer in alle formaten. Meer informatie in het gedeelte van de materialen en producten*
- Ramen en spiegels. NIET MET PRODUCTEN ALS INSTANET. Ik word heel moe van Instanet. Glasreiniger maakt niet schoon, maar doet spiegeloppervlakken alleen maar glanzen. Ik kom hier op terug als we het sanitair onder handen nemen*
- Interieuronderhoud met een droge doek. Denk hierbij aan delicate stoffen. Hout bijvoorbeeld – vermijd hierop zo veel mogelijk water. Houten trappen horen hier ook bij. Poets een trap nooit met (teveel) water.
- Interieuronderhoud met een klamvochtige doek.
- Dweilen. Afhankelijk van de vloer doe je dat met een weinig water. Later in deze blogreeks leer ik je nog hoe je de verschillende soorten vloeren kan onderhouden*
- Alles op zijn plaats zetten.
- Controleren van je werk. Bij mij is dat mentaal de ruimte rond stappen om te zien of ik niets oversloeg. Ik kijk ook of er geen strepen op de vloer staan; daar zijn mensen/klanten erg gevoelig voor merkte ik. Strepen kan je trouwens vermijden door de vloer niet te laten drogen aan de lucht maar na te drogen met een (oude) handdoek.
Kamer per kamer : Wekelijkse taken specifiek
Slaapkamer
- Maak dagelijks je bed op of gooi tenminste het beddengoed open. Ververs op een vast tijdstip je lakens. Wij doen het ene weekend die van de kids en het andere weekend die van ons.
- Poets droog : geboend meubilair, TV en computer, foto’s en schilderijen
- Poets klamvochtig : bed, nachtkastjes, nachtlamp, vensterbank, radiators, lichtschakelaars, klinken en deuren
Woonkamer
- Stofzuig eventueel de zetels mee
- Idem als slaapkamer
Keuken
- Leeg de vuilnisemmer en vervang de plastic zak
- Poets klamvochtig in deze volgorde : deuren, bovenste kasten, dampkap, ijskast, onderste kasten, tafel en stoelen, microgolf,binnen- en buitenkant van de oven, aanrecht en tegels, fornuis, gootsteen en kraan
Tips voor de periodieke schoonmaak
Sommige huishoudelijke taken hoef je niet wekelijks te doen gelukkig. Die kan je uitstellen en geregeld doen (bijvoorbeeld tweewekelijks of maandelijks).
- Achter radiators borstelen en ze afwassen
- Matrassen stofzuigen en omdraaien
- Boven en de binnenkant van kasten schoonmaken
- Gordijnen wassen
- Deuren volledig
- Plinten (!)
- Chambranten en deurkozijnen
- Ragen over het gehele plafond
- Verwijderen van vlekken op meubelen en tapijten
- Boekenkasten en CD-kasten schoonmaken, boeken en CD’s afstoffen
- Electrische apparaten reinigen: koffiezet, blender, mixer,..
- Koffiezet ontkalken
- Koelkast en diepvries
- Oven en microgolfoven
- Filters dampkap en vaatwasmachine
- ….
Wat kan je van dit handboek nog meer verwachten?*
Tot nader orde publiceert MamaExpert elke eerste zondag van de maand in deze superhandige gids voor de Moderne Vrouw.
Lees het eerste deel : wassen en strijken
- Leer welke materialen en producten je wekelijks en periodiek gebruikt bij het schoonmaken. Zoals gezegd ben ik helemaal hottemetoot van de microvezeldoek. Welke voordelen zijn er, hoe gebruik je ze en hoe vouw je ze?
- Hoe maak je ergonomisch schoon? Ontzie je rug ! Met foto’s die tonen hoe je schoonmaakt zonder je lichaam te belasten.
- Zonder productenkennis ben je een amateur. In dit gedeelte maak je kennis met de verschillende producten. Bij welke taak gebruik je wat en wat zijn de reinigende eigenschappen?
- Heb je gezien hoeveel verschillende vloeren er zijn? MamaExpert vertelt je alles over het reinigen en onderhouden ervan. Het gebruik van het juiste product is heel belangrijk.
- Ik heb jullie nog filmische tutorials beloofd waarin je (poetsvrouw) ziet hoe te strijken en te vouwen. Die zitten er aan te komen.
NIEUW | Niks missen van deze Handboek voor de Moderne Vrouw? Schrijf je dan in voor onze e-maillisting aka nieuwsbrief.
Telkens er een (huishoud)artikel verschijnt, stuur ik jou een mailtje. Dat mailtje zal ik larderen met extra nieuws, tips, blogpostjes met als doel jouw huis te doen blinken.
Een maandelijks huishoudnieuwsbrief(je), enkel en alleen voor jou. Ik beloof dat ik je niet zal spammen, noch je gegevens zal doorspelen aan derden. Je kan je ten allen tijde uitschrijven zonder opgave van reden. Aarzel niet en vul hieronder je contactgegevens in. Alvast bedankt.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]Alle afbeeldingen haal ik van Shutterstock.
Wil je alle delen van deze reeks lezen?
Hoe maak je ergonomisch schoon | Handboek voor de Moderne Vrouw?
Vloeren reinigen | Handboek voor de Moderne Vrouw
Onderhoud je interieur | Handboek voor de Moderne Vrouw
Wassen en strijken | Handboek voor de Moderne Vrouw
Q: Wat denk je?
One thought on “Onderhoud je interieur | Handboek voor de Moderne Vrouw”
Dankjewel voor dit artikel over interieur onderhoud. Het is inderdaad zo dat er verschil bestaat tussen interieur verzorging en schoonmaak. Waar te een zich ook richt op het behoud van bijvoorbeeld de meubelen en vloer, richt de ander zich daarbij op hygiene. Natuurlijk is er ook een veel overlapping van beide gebieden.