Hoe krijg je een hardnekkige zweetgeur uit sportkledij? Dit artikel geeft het antwoord. Een bewuste mama is een mama die af en toe de sportkleding aantrekt. Misschien loop je wel ’s een rondje door de natuur of trek je de tennis court op om een balletje te slaan. Sporten is leuk, maar het wassen van sportkledij is dat minder. Want na verloop van tijd blijft er een onprettige zweetgeur achter in je kleding.
Hoe wassen tegen zweetgeur uit sportkledij?
Wanneer je transpireert, komen melkzuurbacteriën terecht in de kleding. Die bacteriën zorgen voor een nare geur. Om de zweetgeur zo goed mogelijk uit de sportkleding te krijgen, moet je de kleding die je hebt gedragen zo snel mogelijk wassen. Hierdoor geef je de bacteriën zo min mogelijk tijd om zich te ontwikkelen. Was daarom zo snel mogelijk je vuile sportkleding. Was je sportkleding bij voorkeur meteen na het sporten. Hoe langer je je kleding in de wasmand laat liggen, hoe kwalijker de geur.
Was bij voorkeur op 30 of 40 graden. Gebruik liever niet te veel wasmiddel. Een enkele keer kan wassen op hogere temperatuur (bijvoorbeeld op 60 graden) geen kwaad.
Voorbereidingen
Voor je gaat wassen in de wasmachine, draai zoveel mogelijk binnenste buiten. Kleur en design blijven zo het mooist, ook op lange termijn.
Laat je kledij 15 tot 20 minuten weken in een badje met koud water en een flinke scheut azijn, als ze echt flink naar het zweet ruiken. Deze stap kan je overslaan als dit niet zo is.
Wil je ook weten hoe je lingerie correct wast? Lees dan deze blog.
Welk wasmiddel gebruiken?
Een vloeibaar wasmiddel zoals dat van Zielko verdient de voorkeur. Dat zijn natuurlijke wasmiddelen op basis van kaliumzeep met telkens niet voor de hand liggende geuren zoals passievrucht of kiwi. Wasmiddel in poedervorm lost niet altijd even goed op tijdens een wasbeurt.
Gebruik nooit té veel wasmiddel. Te veel wasmiddel wordt niet goed uitgespoeld en zorgt ervoor dat dode huidcellen in je kleding blijven zitten. Hierdoor komen er juist meer bacteriën en blijft de zweetgeur uit sportkledij bestaan.
In de handel is er speciaal wasmiddel voor sportkledij verkrijgbaar. Groene zeep kan ook een enkele keer. Smeer er de zweetplekken mee in en laat een nachtje weken.
Wasverzachter raad ik in het algemeen af (voor elk kledingstuk), maar zeker voor sportkleding. Aan de hoofdwas natriumbicarbonaat, zuiveringszout of baking soda toevoegen of een en scheutje (keuken)azijn is een waardig alternatief. Giet het in het bakje van de wasverzachter. Echt alle vieze geuren verdwijnen en de kleuren van je was blijven ook nog eens langer mooi omdat ze gefixeerd worden. Bovendien is natuurazijn een natuurlijke anti-kalkmiddel voor je wasmachine. Een andere optie is om een spuitfles te vullen met zulk een azijn en sportkledij met een zweetgeur in te sprayen alvorens je deze in de wastrommel miept.
Sportkledij drogen
Als je je sportspullen in de droger gooit kan dit voor de kwaliteit van je kleding niet goed aflopen. Veel sportkleding heeft een zweetafvoerende werking of beschermen je tegen de zon en die functies kunnen door de extreme hitte van de droger worden aangetast. Ook kan je sportkleding krimpen of de geurtjes kunnen verergeren. Die ergerlijke zweetgeur uit sportkledij krijg je er dan helemaal nooit weer uit.
Je kleding hoort daarom op het droogrek, liever niet op de verwarming of in de zon. Droog je kleding dus buiten of in de frisse lucht voor een open raam in de badkamer of de keuken. Normaal gezien komt sportkledij haast droog uit de wasmachine, dus de droogkast kan je links laten liggen. Wil je ‘m tocg gebruiken? Dan alleen op d elaagste stand en het kortste programma.
Een uitgebreide review van de schoonmaakproducten van Zielko lees je bij Claire.