De herfstvakantie is onderweg, maar ook tijdens schooltijd wil je vast je kinderen vermaken met spelletjes voor binnen. Als het regent of het is berekoud of gewoonweg ’s avonds al te donker om nog buiten te vertoeven – met deze spelletjes voor binnen voor kinderen vanaf een jaar of 8 zit je altijd goed.
Maak een kijkdoos met Playmobil
Kijkdozen zijn van alle tijden; zelfs ik maakte ze als kind. Een basic kijkdoos maak je van een schoendoos, die je dan gaat vullen met allerlei figuren uit papier geknipt. Een gaatje bovenaan in het deksel, voor het licht en eentje in de korte zijde van de schoendoos om er door te turen, maken van een kijkdoos een spelletje met oneindig veel mogelijkheden.
Ben je wat uitgekeken op de papieren figuurtjes? Met de poppetjes van Playmobil kan je je kijkdoos ook vullen. Je zou er zelfs de educatieve weg mee op kunnen. Heeft je kind een dokters afspraak en is het een beetje bang? Zoek dan een setje met dokters figuurtjes bij elkaar en zet die in de kijkdoos.
Natuurlijk kan het ook luchtiger. Misschien plannen jullie binnenkort een herfstwandeling doorheen het bos of gaan jullie op theevisite bij een familielid.
Dit artikel gebruikt ook Playmobil, maar dan om verkeerssituaties duidelijk te maken in de klas.
Dierennamen spel
De topfavoriet van mijn kinderen, als het op spelletjes voor binnen aankomt. Omdat je het zowat overàl kan spelen – ook aan tafel in het restaurant bijvoorbeeld of als je met de auto onderweg bent.
Het eerste kind noemt een dierennaam. Het volgende kind moet dan een dierennaam verzinnen met de laatste letter van de vorige dierennaam. Niet zo eenvoudig, dit spelletje vraagt best wel wat kennis en fantasie. Het kind dat een naam twee keer noemt, valt af. De anderen spelen door tot er een duidelijke winnaar is.
Kan ook met andere varianten worden gespeeld: plaatsnamen, meisjes- of jongensnamen,…
Wie of wat ben ik?
Je hebt hier voor een hoop Post-its nodig en een balpen. De spelmeester (jij dus) schrijft op elke Post-it een begrip. Dat kan van alles zijn: een dier, een beroemdheid, een bekende plaats, een gerecht,….
Iedereen plakt de Post-it op zijn voorhoofd zonder te kijken naar wat de spelmeester er op schreef. Het oudste of het jongste kind begint en moet door middel van ja/nee- vragen er achter komen welk begrip er precies op zijn voorhoofd kleeft. De andere kinderen (die de Post-It kunnen zien) moeten de vragen beantwoorden. Elk kind krijgt per ronde de kans om één vraag te stellen. De winnaar is dàt kind wat het snelst achter zijn alias komt.
Telefoontje
Wij noemden het vroeger zo. Geen idee of het de correcte benaming is van het spel; ik vind het niet meteen terug op het wereldwijde web. Het gaat in ieder geval als volgt –
De kinderen zitten in een cirkel. Het eerste kind bedenkt een zin. ‘Ik gaf mijn moeder gisteren een zoen’ of ‘Logica brengt je van A naar B, verbeelding overal’; het doet er niet toe wat, zolang het maar correct Nederlands is. Hoe gekker de zin, hoe leuker het resultaat!
Het eerste kind fluistert de zin in het oor van het kind naast hem. Ook dat kind geeft de zin (al fluisterend) door aan het volgende kind, tot dat het laatste kind in de cirkel de zin ‘ontvangt’.
Het laatste kind zegt nu hoe (hij of zij denkt dat) de zin luidde. Je kinderen zullen versteld staan hoe erg ie vervormd is geraakt.
TOPTIP: Dit spel toont aan hoe zeer roddels doorheen een eigen leven gaan leiden.
Persoon A vertelt iets tegen persoon B, die gaat het dan weer door vertellen aan persoon C, die er dan weer zijn eigen versie van maakt tegen persoon D, E en F.
Meer spelletjes voor binnen? Ontdek ze hier.