Ongedierte voorkomen. Afgelopen najaar hadden wij een muizenplaag in huis. Niet ideaal natuurlijk en vooral in de zomer kan het een probleem worden. Om ervoor te zorgen dat het ongedierte wegblijft zijn er meerdere middelen die er gebruikt kunnen worden. Maar wat zijn deze middelen dan? Hieronder lees je meerdere tips die je kunt gebruiken om ongedierte in je woning te voorkomen!
In ieder geval werkte deze manier niet of nauwelijks.
Zorg voor een goede hygiëne
Natuurlijk is een goede hygiëne erg belangrijk. Door een goede hygiëne voorkom je gezondheidsrisico’s door bijvoorbeeld bacteriën en schimmels. Ook behoud je de voedselveiligheid en voorkom je onaangename geuren in je woning.
Door goed aan de hygiëne te denken voorkom je ook veel ongedierte in je woning. Het meeste ongedierte heeft niet veel voeding nodig om te kunnen overleven. Hierbij kun je als voorbeeld een muis voor je nemen. Een muis heeft maar 3 tot 5 gram eten per dag nodig. Dit is erg weinig in verhouding met wat een mens per dag nodig heeft. Door het schoon te houden in je woning, voorkom je dat er plagen met ongedierte komen.
Geen open naden en kieren
Veel ongedierte is erg klein. Ze komen makkelijk tussen naden en kieren door. Om te voorkomen dat ze zo makkelijk je woning binnen komen, kun je ervoor zorgen dat deze naden en kieren dicht zitten. Je kunt ze door middel van bijvoorbeeld kit dichtmaken of door gebruik te maken van bijenbekjes of doorstootroosters.
Muizenvallen en mierenlokdozen
Hoewel het sluiten van naden en kieren al erg handig kan zijn, werken muizenvallen en mierenlokdozen ook goed. Deze zorgen ervoor dat de dieren gelokt worden. Zo kun je bij een muizenval iets lekkers erop leggen. Hierdoor wordt de muis naar de muizenval gelokt om het lekker op te eten, maar wordt hij gelijk gevangen. Bij een mierenlokdoos worden de mieren naar het doosje gelokt. Hierbij nemen ze het stofje wat in de mierenlokdozen zitten mee naar hun eigen nest, waardoor ook de andere mieren in aanraking komen met het stofje. Hierdoor zullen ze ook verdwijnen.
Etenswaren afdekken
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, komt ongedierte af op etenswaren. De hoeveelheid hiervan is misschien niet veel, maar met de kleinste middelen hebben ze dus al genoeg. Om ervoor te zorgen dat ze niet blootgesteld worden aan deze voedingsmiddelen is het belangrijk alles goed af te dekken. Wanneer je dus eten klaarmaakt, kun je dit beter gelijk opruimen. Daarnaast kun je het ook goed afdekken, waardoor het ongedierte het eten niet kan ruiken en zien.
Vaak genoeg wassen
Het ongedierte komt ook af op bacteriën. In de keuken maak je gebruik van hand-, thee- en vaatdoeken. Om te voorkomen dat hierin bacteriën in ontstaan is het belangrijk deze regelmatig te wassen. Vooral de vaatdoek is hierin de boosdoener. Deze is in de meeste gevallen vochtig. Doordat hij vochtig is, ontstaan er veel sneller bacteriën die je natuurlijk wilt voorkomen. Hierbij draait het dus echt om goede wasjes draaien om de bacteriën in je woning zo laag mogelijk te houden.
De juiste temperatuur
Hoewel het in de winter best lekker kan zijn om de verwarming warm te zetten, is het verstandig de juiste temperaturen aan te houden. Door een andere luchtvochtigheid kun je ongedierte aantrekken. Zorg dus voor het juiste klimaat in je woning.