Brood bakken in broodmachine wordt de laatste tijd steeds populairder. Je hebt er dan ook weinig voor nodig: bloem, gist, water, boter en een snuifje zout. En een oven of een broodbakmachine. Ik bak al een tijdje brood in de machine en dit zijn mijn bevindingen.
Waarom je eigen brood bakken?
- Eigen brood bakken is goedkoper dan het telkens gaan kopen bij de bakker of in de supermarkt. Je zet je boodschappenbudget minder onder druk als je zelf je brood bakt.
- Zelf je brood maken is gezonder. Je bent je meer bewust van wat je in je mond steekt.
- Het is beter voor het milieu (ecologischer).
- Je kan je kinderen er bij betrekken. Ook geeft zélf iets maken voldoening.
- De heerlijke geur van versgebakken brood in je huis in onbetaalbaar.
Om het budget voor boodschappen per week te halveren, maak ik veel zelf.
Je eigen brood bakken in een broodmachine scheelt ongeveer de helft aan grondstoffen dan wat je voor een brood bij de bakker (of uit een automaat) betaalt. Natuurlijk kost het tijd om dat brood te bakken én een investering in een (tweedehands-) broodbakmachine.
Maar het is de investering en de moeite waard. Voedsel uit de supermarkt is duurder, bevat meer ‘troep’ en maakt je minder bewust van wat je naar binnen werkt. Bovendien is zelf maken een opsteker voor het eigen ego en je kinderen leren er wat van bij.
In dit artikel geef ik meer uitleg (en een lijst van 12 dingen die je zélf kan maken).
Zijn er ook andere methodes?
Ja, die zijn er. Je kan je eigen brood bakken
- in de oven
- in de airfryer
Beide methodes heb ik (nog) niet uitgeprobeerd, omdat (ik denk dat) ze arbeidsintensiever zijn dan je brood te bakken in een broodmachine.
- Een broodmachine beschikt over kneedhaken, it’s done for you. Wil je deeg klaarmaken voor de airfryer of oven, moet je dat deeg manueel kneden (of je stopt het in een keukenmachine).
- Zelfs met een broodmachine dien je je ingrediënten minitieus af te wegen. Ik denk (vrees) dat als je brood met de hand gaat voorbereiden, er meer mis kan lopen, wat dat betreft. Ik werk overigens liever met een all-in mix dan met de variant van bloem, alwaar ik nog droge gist, water, zout en margarine moet toevoegen. Laura’s Bakery over het verschil tussen droge en verse gist.
Correct me if I’m wrong. Ik hoor graag jouw ervaringen hiermee.
Brood bakken in broodmachine: aanbevelingen
Ingrediënten
- Wie het – net zoals ik – makkelijk wil houden, kiest voor een broodmix. Zulk een all-in broodmix bevat alles wat nodig is om brood te maken. Enkel nog water toevoegen en klaar is kees. Gevorderden kunnen kiezen voor pure bloem of meel en er zelf (droge of verse) gist, water, margarine of boter, en zout aan toevoegen.
- Naar verluidt zou verse gist de voorkeur wegdragen. Zonder gist rijst je brood niet. Droge gist is wel langer houdbaar en je hebt er minder van nodig dan van verse gist. Ik kies daarom voor droge gist.
- Droge gist vindt je in bijna elke supermarkt, net zoals de bloem om het brood te bakken. Maar ook tuincentra en natuurvoedingswinkels hebben het één en ander in huis. Ik koop de grote verpakkingen bloem van Soubry (oa. in Colruyt), maar ook bij Aveve ben ik vaste klant.
- Ik neem gewoon keukenzout, als ik zout moet toevoegen. En water van de kraan. Liever koud water dan warm. Dat maakt je gist kapot.
Voorbereiding
- Weeg altijd je ingrediënten goed af. Gebruik hiervoor een digitale weegschaal en een goed schone en droge pot. Vergeet niet te tarreren!
- Strooi je zout nooit rechtstreeks op je gist: daar gaat het kapot van. Ik gooi daarom eerst het gist in de broodmachine, dan het bloem, daarboven de rest van de ingredienten en pas als laatste het zout.
- Misschien wil je nét iets meer smaak aan je eigen gebakken brood geven? Voeg dan een lepeltje suiker of honing toe aan je mengsel. Ik doe het af en toe, maar het is geen must hier.
Brood bakken in broodmachine: nadelen en oplossingen
Gaten in je brood
Een broodbakmachine is vooral handig als je niet veel tijd hebt: je doet alle ingrediënten erin en de machine doet het werk voor jou. Jammer is dat er bij de meeste machines er onderaan een gat zit in je brood, daar waar de kneedhaak zit.
Oplossing:
- Smeer de kneedhaak in met olie of boter, nog voor je het mengsel er in stort. Dan glijdt je brood als vanzelf uit je machine.
- Haal de kneedhaak uit het mengsel na de laatste (!) kneedbeurt. Heeft je broodbakmachine een digitale klok, hou die dan in de gaten en noteer wanneer de finale kneedbeurt plaats vindt.
Let wel: zelfs als je de kneedhaak verwijdert, zit er een gat in je brood, weliswaar kleiner dan wanneer je er de kneedhaak in zou houden. Liever geen gaten in je brood? Bak dan je brood beter op de ouderwetse manier – in de oven. Of ga voor de tussenweg: gebruik de broodbakmachine om te kneden en eventueel ook te rijzen, maar vorm je brood met de hand en bak het af in de oven.
Versgebakken brood uit de machine halen
Een gat is een merde bij een broodbakmachine, ook het uithalen van het versgebakken brood is niet altijd een makkie, net omwille van die kneedhaak. Toegegeven: het is zélfs zonder kneedhaak een gevloek van jewelste.
Oplossing:
De meeste handleidingen van broodmachines raden aan om het brood, net als het klaar is en dus nog warm, uit je broodmachine te halen en het te laten afkoelen op een rooster. Ik ondervond dat als je het brood helemaal laat afkoelen in de broodmachine zelf, het er achteraf veel gemakkelijker uitkomt.
Snijden van versgebakken brood
Sja. Ik kan je al vertellen: je bent geen professioneel snijder van je eigen brood vanaf het eerste sneetje. Alles wat mis kan gaan, gaat vast een keertje mis als je begint te snijden. Ik probeerde het in het begin met een elektrisch (brood)mes, maar vind ondertussen een gewoon, scherp broodmes het gemakkelijkste. De sneden zijn daarom niet altijd even dik, maar als je veel oefent, komt er regelmaat in! Beloofd.
Veel succes bij het bakken van je eigen brood!