De dagen korten. De zon gaat al wat lager staan en zorgt voor dat typische melancholieke licht. Je kan echt prachtige foto’s nemen nu; zelfs met je smartphone. De herfstvakantie loopt op zijn einde – maar de Indian Summer houdt aan. Vandaag gaan we herfstpicknicken. Kom je met ons mee?
Acht tips voor een herfstpicknick
1. Hou je voldoende warm. De zon mag dan misschien nog warm aanvoelen, de grond is dat niet. Draag laagjes om kleding te kunnen uitspelen bij warmer weer. Zorg ervoor dat de hoofden van je kinderen bedekt is – ze verliezen veel warmte via hun kruin. Kies voor een dik deken als je op de grond wil gaan zitten. Leg onder dit deken vuilniszakken om je te picknick te beschermen tegen het vocht. Nadien gebruik je ze om de picknickplaats netjes achter te laten.
2. Zet je herfstpicknick in met een stevige aperitief. Deze lijkt me een lekkertje.
Schil 1 perzik, snij het vruchtvlees in stukjes en mix met 1 el Aperol en 1 tl suikerwater tot een gladde massa. Voeg 1 el grappa toe en mix opnieuw. Schenk uit en leng aan met een scheutje prosecco. (Recept: Feeling-foodstyliste Ann Van der Auwera).
Voor de kinderen mag t natuurlijk geen alcohol zijn. Shake voor hun een kindvriendelijke coctail.
Meng Kidibul Natuur met fruitsap en grenadine bijvoorbeeld. Altijd njammie.
3. Decoratie & Styling
Verzamel glazen potjes waar je een theelichtje in kan zetten. Hang deze in de bomen boven je deken.
Stem je servies af op je deken. Verzamel vintage rieten manden om je picknick in te vervoeren.
Ga je voor een picknickbank, koop in de handel dan afwasbare tafelkleden. Ook deze kan je aanpassen aan een bepaald thema.
4. Outdoor cinema
Eventueel in je eigen tuin – de outdoor cinema voor al je vrienden. Huur een projektor en een scherm. Kies een romantische film of een hardcore horror uit – tis mij al om t even. Serveer drankjes in kartonnen bekertjes en popcorn. Zorg voor zitjes; wist je dat je van die supergrote kussens ook kan huren? Voor de wat frissere avonden deel je dekentjes uit aan de genodigden. Niks leutiger dan samen naar de film te kijken – of naar de sterrenhemel.
5. Warme dranken
Shop voor een groter aantal thermoskannen en maak je eigen soepjes. Je kan ook T of koffie meesjouwen op die manier. Liever toch iets fris? Waarom geen smoothies brouwen, een lekker en gezond begin van je herfstpicknick.
6. Hou je kinderen bezig met herfstige activiteiten.. Organiseer een schimmenspel of een heus bladergevecht. Zoek samen naar kastanjes en maak er later een kastanjekrans mee. Of leg je mooiste bladeren te drogen voor kunstige kinderwerkjes.
7. Niet alleen een outdoor cinema is tof om de vriendenbanden aan te halen, een grill out is dat ook. Bak je vleesjes boven een open vuur en sluit af met Amerikaanse marshmallows. Hoor t knetteren van t vuur en voel je perfekt één met de natuur.
8. Zoals reeds aangegeven, leent het herfstlicht zich helemaal voor een herfstfotoshoot. De mooie kleuren van de bomen vormen je geduldige achtergrond. Laat je kinderen spelen in de bladeren voor natuurlijke en spontane shots.
Een herfstpicknick staat of valt met een degelijke voorbereiding. Traditioneel en heel errug gemakkelijk zijn de op voorhand belegde broodjes. Met kaas, salami of slaatjes. Pak ze luchtdicht in in goed afgesloten doosjes.
Andere mogelijkheden om op voorhand te maken zijn salades, cakejes, quiches en hartige muffins.
Of koude schotels, bagels, ronde broden, cupcakes en andere gebakjes. Met de volgende combinaties als absolute winnaars: courgette/feta/paprika, brocoli/gerookte zalm, ham/olijven, wortels/komijn/parmezaan, geitenkaas/vijgen/walnoten, rauwe ham/mozzarella/tomaten …
Maar wil je toch graag ter plaatse nog wat bereiden – want per slot van rekening is dat de hele fun van zo’n herfstpicknick – kan je ook beleg voorzien voor op broodjes. Keuze genoeg – pitabroodjes, volkorenbrood, notenbrood of sesambroodjes. Wil je wat anders dan de ‘schellekes kaas of hesp’, is er de guacamole, hummus, auberginekaviaar, ricotta met gekonfijte tomaatjes, allerlei dips …
Wil je nog origineler gaan, kies dan voor salades. Bijvoorbeeld ijsbergsla voor het afwerken van een volkorenbroodje of rucola voor een Italiaanse pastasalade.
Of maak een wrap. Wrappen kan natuurlijk ook ter plaatse.
Vergeet zeker geen babygroentjes in te pakken. Deze groenten groenten-uit-het-vuistje vinden jouw kleine volkje vast geweldig!
Negen professionele recepten voor op je herfstpicknick
Ik vroeg mijn drie favoriete foodbloggers om hun lekkerste herfstpicknickrecept. Annelies van Een Lepeltje Lekkers, Geertrui van Truitje Roer Me Niet en Alexia van Must Be Yummie weten waar ze over spreken!
De boterham met bietenhummus, feta en komkommer van Annelies
A N N E L I E S Je maakt thuis een flinke portie bietenhummus en vult een tweede bakje met een mengeling van verkruimelde feta, komkommerstaafjes en muntblaadjes. Op je picknickdeken hoef je dan enkel nog een dikke boterham van je favoriete brood te besmeren met het felroze mengsel en er het slaatje over te strooien. Dit valt – alleen al door de kleur – sowieso in de smaak bij prinsessenmeisjes!
De kikkererwtenpannenkoekjes van Alexia
A L E X I A Ik maakte deze pannekoekjes gewoon met een vork in plaats van met een mixer. We zaten namelijk op vakantie in een huurappartement en die keuken had niet eens een oven, laat staan een mixer. Het recept is dus erg gemakkelijk. Deze pannekoekjes zijn ook als aperohapjes te serveren – maak ze dan gewoon wat kleiner.
De omeletwraps in 2 variaties van Geertrui.
G E E R T R U I Ben je dol op hartig, kies dan uit twee verschillende variaties van een omeletwrap – met kippenreepjes en mango en/of met zalm, ricotta en avocado. Het zijn allebei smaakbommetjes, ook koud en handig in een brooddoos. Als je ze in stukjes snijdt, is het net sushi.
De frittata van wortelgroenten van Annelies
A N N E L I E S Vroeger kreeg ik van ons mama altijd omelet op mijn boterham als we op schoolreis gingen: een waar feestmaal! Met deze frittata van wortelgroenten is brood zelfs overbodig. Je kan dit de dag voordien al maken en in hapklare stukken snijden. Snel, goedkoop en gemakkelijk te vervoeren: ideaal voor de picknick!
De geroosterde venkelsoep van Alexia
A L E X I A Door je venkel te roosteren, update je je soep – van een ‘gewone’ venkelsoep gaat het naar een soepje dat iedereen wil drinken op een herfstpicknick. Opnieuw een recept zonder al te veel poespas en ideaal voor een snelle (voor)bereiding op een trendy herfstpicknick. Very easy peasy.
De krabkoekjes met avocadodip van Geertrui
G E E R T R U I Met of zonder dip. Gemakkelijk op voorhand klaar te maken en in grotere porties eventueel ook een voorgerecht of een lunchgerecht tijdens onze herfstpicknick en anders de perfekte opener of afsluiter.
De amandeltartelettes met rode pruimen van Annelies
A N N E L I E S Bij een picknick hoort een zoete afsluiter. Deze amandeltartelettes zijn net groot (of klein) genoeg om ze in één keer, en zonder morsen, op te eten. Ze passen ook perfect in een kinderhand.
De havermoutkoekjes van Alexia
A L E X I A Deze koekjes zijn niet te versmaden. Je kan er nooit te veel van bakken. De rest vries je in – voor onverwachte gasten of eetaanvallen. Het recept behoeft weinig kookervaring; je gooit de ingrediënten bij elkaar, maakt er koekjes van en bakt ze twintig minuten. Klaar is Kees.
Het banaan-chocoladesnoepje van Geertrui
G E E R T R U I Gezond alternatief voor de suikerrijke koeken. Ligt gemakkelijk in de hand en is snel weggehapt. Een groot succes bij het minderjarige volkje – en je hoeft je niet schuldig te voelen, want er zit banaan in.
Q Gaan jullie wel s herfstpicknicken? Waar dan? En hoe pakken jullie t aan qua menu bijvoorbeeld? Ben erg benieuwd.
Geplaatst met WordPress voor Android