Stofzuigen, hoe doe je dat? Met dit idee loop ik al een tijdje rond. Ik ben 50 % van de tijd namelijk een hhh (huishoudhulp) en merk dat stofzuigen stiefmoederlijk wordt behandeld. Er is ook een top 9 van plaatsen waar nooit wordt gestofzuigd. Overigens kan je met stofzuigen, net als met andere huishoudelijke klusjes, lichamelijke klachten oplopen.
Wat is stof?
Stof zijn kleine flintertjes uit elkaar gevallen materie. Deze materie kan écht alles zijn. Maar we spreken pas van stof als de deeltjes ervan kleiner zijn dan 0,06 millimeter – een kwestie van definitie. Minder dan een tiende van een menselijke haar.
Er is een verschil tussen buiten- en binnenstof. Lees er hier meer over.
Vast staat dat stof overal ontstaat en dat het vrijkomt bij vrijwel elke menselijke activiteit: bij het koken, het klussen en tuinieren bijvoorbeeld. Ook je boeken, je kleren en je lichaam geven stof vrij.
Het stof in je huis is karakteristiek voor je huis én de omgeving ervan. Stof verwijderen doen we door te stofzuigen, af te stoffen of te dweilen, want te veel stof in de longen kan ziek maken. En het staat natuurlijk niet netjes, zo een bestoft huis.
Maar zoals gezegd, er zijn negen plaatsen in huis, waar in mijn ervaring té weinig wordt gestofzuigd.
Top negen van plaatsen die nooit worden gestofzuigd
- Onder het bed: je zou er van versteld staan van wat ik van onder het bed haal – en het is niet alleen stof. Meestal heel veel stof en spinnenwebben; ooit een matrak en een busje pepperspray tegen agressieve honden (in het huis van een politieagent).
- Onderin het bed: hef de matras maar ’s op.
- De randen van schuiframen – of in ieder geval waar een schuifraam in ‘schuift’.
- De onderkant van stoelen – spinnen weven graag een web onder de zitting ervan. Idem voor de onderkanten van tafels en bureaus.
- Plinten – dat heeft een bovenkant, you know! Er kan zich ook stof verzamelen!
- De sofa – daar heb je speciale stofzuigeraanzetstukken voor. Ook (sier)kussens dien je af en toe te reinigen.
- Achter de WC-pot.
- Bij een open trap: aan de onderkant van de treden
- Achter de TV-kast en op kabels van electronica (video, TV-box, versterker,…).
Stofzuigen, zo doe je dat!
- Werk naar de deur toe. Anders loop je opnieuw door het net gereinigde oppervlak. Terug naar af dan!
- … en van boven naar beneden. Stofzuig het beklede meubilair (de sofa dus) met de meubelzuiger. Gebruik de lange zuiger voor de hoeken van de kamer (en later eventueel voor de plinten).
- En de onderkanten van stoelen en tafels.
- Stofzuig de vloer.
- Stofzuig eventueel achter de verwarmingen met de lange, platte zuiger. En achter de TV-kast.
Toptips:
- Moet je strijken, plan dit in VOOR je gaat stofzuigen. Van proper huisgoed wat je net uit de droogkast of wasmand haalde, komen nog veel pluisjes af. Doe géén dubbel werk; huishoudelijke klusjes sucken al erg genoeg.
- Eerst stof je af, dan pas stofzuig je. Je werkt namelijk altijd van boven naar beneden. Als je hebt afgestoft, neem dan even snel de stofzuiger om over de vloer te gaan. Je wil niet weten hoeveel stof je hebt ‘verspreid’.
Onderhoud van de stofzuiger
Stofzuigen doe je met een stofzuiger. Een steelstofzuiger, een sledestofzuiger of een robotstofzuiger – ze bestaan in diverse vormen.
Kwaliteit primeert. Goedkoop is niet altijd beterkoop. Ontdek hier de beste zakloze stofzuiger volgens een gespecialiseerde website.
Naast welke stofzuiger én welke kwaliteit is ook onderhoud een belangrijke factor voor goed geleverd werk. Door regelmatig en correct onderhoud, zorg je voor een lange levensduur van je apparaat.
Zo doe je dat –
- Verwijder pluizen en haren van de borstel voordat je de stofzuiger opruimt.
- Verwissel regelmatig de stofzuigerzak. Bij voorkeur buiten!
- Vervang stofzuigfilters twee tot drie keer per jaar.
- Maak regelmatig het snoer van de stofzuiger schoon met een klamvochtige werkdoek.
- Begin bij het oprollen van het snoer bij de machine. Dus trek niet aan het einde van het snoer, maar ga bij de stofzuiger staan en ‘begeleid’ de draad tot ie volledig is opgerold.
- Ga af en toe ’s met een klamvochtige doek over de stofzuiger zélf.
- Ruim je stofzuiger na de werkzaamheden ook altijd meteen op. Laat ‘m zeker niet in het stopcontact zitten, terwijl je wat anders gaat doen (struikelgevaar!)
Techniek van het stofzuigen
Stofzuig gladde vloeren met een zacht mondstuk of mondstuk met wieltjes (beter is stofwissen), stofzuig niet-gladde vloeren met een glad mondstuk. Soms is het een kwestie van (voorzichtig) uit proberen. Hoe goed ’trek’ je aan een stofzuiger op een bepaalde ondergrond en wat is het geluid van de stofzuiger? Verander van mondstuk bij twijfel.
Stofzuig systematisch baan voor baan en beweeg niet te snel. Verwijder dierenharen voor het stofzuigen met een klamvochtige vloer- of handtrekker. Ook badkamervloeren kan je beter eerst stofwissen – menselijke haren zijn even hardnekkig als dierlijke!
Zorg voor voldoende werkruimte. Ruim losse spullen van de vloer en sla afhangende dekens/dekbedden op het bed. Schuif stoelen eerst aan de kant (of zet ze op tafel) zodat het stofzuigen niet steeds onderbroken hoeft te worden.
Stofzuig de trap in twee gedeelten. Laat de stofzuiger boven of beneden staan. Zoek daarvoor het dichtstbijzijnde stopcontact. Neem nooit de stofzuiger in je hand (opnieuw: struikelgevaar). Is de snoer van je stofzuiger niet lang genoeg, neem dan een handborstel om je trapbekleding te reinigen en stofzuig op onderaan (of neem iets waar je het vuil in kan opvangen). Trappen zonder bekleding kan je reinigen met een handstofzuiger of met een klamvochtige doek.
Snel stofzuigen
- Maak er een vaste gewoonte van. Plan in. Bijvoorbeeld de dinsdagochtend voor de week, de zaterdagvoormiddag voor het weekend.
- Ruim op voorhand zo veel mogelijk spullen weg van de vloer. Doe dat de avond ervoor al.
- Zet je favoriete muziek op – dat helpt (bij elk huishoudelijk klusje).
- Bekijk of stofzuigen écht noodzakelijk is. Soms volstaat het een stofwisser of een wisser met natte doekjes te gebruiken. Wissel eventueel af in je huishoudplanning.
Wat als de stofzuiger ruikt?
Na verloop van tijd gaat jouw stofzuiger minder lekker ruiken. Zowel een stofzuiger met stofzak als een zakloze stofzuiger heeft uiteindelijk zo’n typische muffe geur. Er bestaan in de detailhandel ook zo van die geurzakjes voor stofzuigers, maar die zijn vrij prijzig.
Stofzuiger mét stofzak
Strooi wat waspoeder op de vloer en zuig op. Wat ook helpt is een wattenschijfje bespuiten met deodorant of parfum (en zelfs je favoriete wasverzachter) en dat opzuigen.
Of een stukje WC-papier besproeien met twee druppels geurolie. Je kan het ook rechtstreeks sproeien op de filter.
Een dessertlepel droge kruidentheeblaadjes opzuigen zou naar verluidt ook dienst doen.
Bij een zakloze stofzuiger:
Maak regelmatig het stofreservoir schoon.
Haal het filter uit de stofzuiger en klop hem goed uit;
Haal een (wegwerp)doekje door het stofreservoir;
Plaats het filter weer terug in de stofzuiger;
Nu mag het reservoir ook weer terug, maar zorg wel dat die goed droog is.
Lichamelijke klachten vermijden
Ook stofzuigen kan lichamelijke klachten opleveren. Rug- en nekpijnen bijvoorbeeld. Voorkom ze met de volgende tips –
- Sta in een stabiele voetenstand: spreid-schredestand.
- Ga bij stofzuigen onder laag meubilair op een of twee knieën zitten (max. 30 seconden).
- Werk recht voor het lichaam. Ga niet te ver naar voren hangen. Hou je bewegingen kort. Het is beter je voeten (i.e je lichaamsgewicht) te verplaatsen dan je bovenlichaam.
- Duw niet op de stofzuiger en knijp niet in de stang.
- Gebruik de onderste hand als geleider (stuur de stang). De stang schuift door deze hand heen en weer. Houd de elleboog van de werkende arm dichtbij de romp. Ook tijdens de terughaalbeweging niet te ver naar achteren doorbewegen met de armen. Hou elke beweging kort en verplaats je gehele lichaamsgewicht als dat nodig is! Soms vind ik van me zelf dat ik aan het ‘dansen’ ben.
- De rechterhand neemt het handvat van de stofzuigerbuis vast. De linkerhand plaats je een beetje verder. Het rechterbeen moet gestrekt blijven en het linkerbeen geplooid.
- Houd de pols ontspannen, niet gebogen en zeker niet te ver doorgestrekt.